Tanıtım toplantısına, İzmir Ticaret Borsası Ar-Ge Müdürü Mustafa Yağcıoğlu İTB Ar-Ge Uzman Yrd. Övül Sökeli, Çanakkale Ticaret Borsası Meclis Başkanı Abdullah Deniz, Yönetim Kurulu Başkanı S.Kaya Üzen, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanı Cahit İleri, ÇTB Meclis Üyeleri, ÇOMÜ Ezine Meslek Yüksekokulu Dış Ticaret Bölümü Yrd. Doç.Dr. Şehnaz Özatay ve Öğr. Gör. Ramazan Telci, Dış Ticaret Bölümü öğrencileri ve Çanakkale Ticaret Borsası üyeleri katılım sağladı. 
Toplantının açılış konuşmasını yapan Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı S.Kaya Üzen, Çanakkale’miz sahip olduğu değerler açısından marka kent olma özelliği taşımaktadır. Bu markalar hem tarih, hem kültür hazineleri hem de bizlerin ürettikleri ve tüm dünyaya satılan ve Çanakkale topraklarında yetişen ürünlerimizdir. Çanakkale tarımda ve hayvancılıkta oldukça iddialı bir il. Bölgemizin coğrafi yapısı ve iklimsel özelliklerinden dolayı ürün çeşitliliğimiz çok fazladır. Borsamızda katma değeri yüksek ürünlerin işlemleri yapılmaktadır” dedi.

ÇANAKKALE'MİZ 38 TARIM ÜRÜNÜ ÜRETİMİNDE TÜRKİYE'DE İLK 10'A GİRMEKTEDİR 
Başkan Üzen devamla “İlimiz, sebze, meyve, tahıl ve bitkisel ürünler arasında salçalık biber, domates, bakla, şeftali, golden ve Grannysmith elma, şaraplık üzüm, yulaf üretim oranlarının yüzdesiyle Türkiye genelinde üst sıralarda bulunmaktadır. 
İlçelerine göre dağılımına baktığımızda Ayvacık zeytin ve zeytinyağı, Bayramiç elma, Bozcaada bağcılık, Ezine hayvansal ürünler ve zeytin, Gelibolu su ürünleri, Gökçeada organik tarım, Lapseki şeftali ve kiraz, Yenice ise kırmızı biber üretiminde öne çıkmaktadır. Pek çoğumuz farkında olmasak da Çanakkale’miz 38 tarım ürünü üretiminde Türkiye’de ilk 10’a girmektedir” dedi.
Ticaret Borsası olarak üyelerinin sektörlerinde gelişmelerini sağlamak için uygun ortamlar hazırlamak ve bölge ekonomisini geliştirmek amacıyla ülkemizde ve dünyada Çanakkale’yi ve üyelerini en iyi şekilde tanıtmayı misyon edindiklerini belirten Başkan Üzen “Borsamız uzun yıllardır dış ticarette dış tanıtımda yabancı heyetlerde yurtdışı fuarlarda son 10 yılda çok büyük deneyimler kazandı. Uzakdoğu’da, Avrupa’da, Balkanlarda, Ortadoğu’da birçok fuara katılan yabancı heyetler ağırlayan Borsamız dış ticaretteki sorunları eksiklikleri ve gelişmeleri yakından takip etme olanağı elde etti. Görüyoruz ki içinde bulunduğumuz konjiktürde yeni pazarlara açılmak büyük önem taşımaktadır.” dedi.

"E- TİCARETİ ÖNEMSİYORUZ"
Başkan Üzen “ Günümüz teknoloji çağı..E ticareti önemsiyoruz. E-ticarette henüz yolun başındayız.. 
Ülkemizde Toplam perakende ticaretin sadece yüzde 2’si elektronik mecradan yapılıyor. Her 10 kredi kartından sadece 1,2’si internetten alışveriş için kullanılmış.
Gelişmiş ülkelerde ise online perakendenin toplam içindeki payı yüzde 10’un üzerinde. Bugün için gerideyiz ama aradaki farkı hızla kapatabiliriz. İnternet bağlantısı yaygınlığı, kalitesi ve akıllı telefon kullanım oranlarında Batı ülkelerine benziyoruz”. dedi.
İnternetin sunduğu fırsattan tam olarak faydalanılmadığını vurgulayan Kaya Üzen “Neden böyle? En önemli nedenlerin başında güven eksikliği geliyor. Dünya Değerler Anketi’ne göre, başka insanlara güvenirim diyenlerin oranı Türkiye’de yüzde 8, ABD’de yüzde 37, İsveç’te yüzde 63. Bizdeki bu güvensizlik e-ticaretin gelişmesini engelliyor. İnsanlar kredi kartı bilgilerini online mecrada paylaşmak, tanımadığı satıcıdan ürün almak istemiyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın, e-ticaret sitelerinin kayıt altına alınması ve güven damgası uygulaması, işte bu sorunu çözmek için doğru araçlar.” dedi.
 
E TİCARET TÜRK GİRİŞİMCİLERİN YURTDIŞINA AÇILMASI İÇİN ÖNEMLİ BİR FIRSAT
E-ticaretin Türk girişimcilerinin yurtdışına açılması için önemli bir fırsat olduğunu belirten Başkan Üzen “Bu düşünceler doğrultusunda Tarım ve gıda ürünleri ticaretinin geliştirilmesi amacıyla İzmir Ticaret Borsası tarafından oluşturulmuş bir e-pazaryeri olan E-Commodity Bazaar projesini çok önemsiyoruz.
Bu kapsamda Çanakkale Ticaret Borsası ve İzmir Ticaret Borsası olarak İzmir Ticaret Borsası tarafından oluşturulan E-Commodity Bazaar projesi çerçevesinde iş insanları arasında alışveriş olanaklarını geliştirmek amacıyla 28 Nisan 2016 tarihinde bir işbirliği protokolü imzaladık.
Bu projede Çanakkale iş adamlarımızın da yer almasını ve gerek iç ve gerekse dış pazarlara açılmalarında proje aracılığı ile itici güç olmaya çalışıyoruz.
Bu protokolle tarım ve gıda ürünleri ticaretinin geliştirilmesi amacıyla üye firmaların ürünlerini sergilemelerine, alım ve satım yapmak istedikleri ürünler ile ilgili alım-satım ihaleleri açmalarına imkân sağlayacaktır” dedi.
İzmir Ticaret Borsası Ar-Ge Müdürü Mustafa Yağcıoğlu E-Commodity Bazaar Projesi hakkında katılımcılara bilgilendirme sunumu yaptı.
Mustafa Yağcıoğlu; Üye Firmaların Türkçe ve İngilizce olarak hizmet vermekte olan portalın, borsa üyelerinin yanı sıra İTB ile işbirliği yapmış ve yapacak olan yerli veya yabancı oda, borsa ve meslek kuruluşu üyelerine de hizmet vereceğini ve hazırlanan web sitesi üye firmaların toptan satışını yapmak istedikleri ürünleri sergilemelerine imkan sağlayacağını, toptan olarak alım ve satım yapmak istedikleri ürünler ile ilgili açık arttırma ve açık eksiltme şeklinde ihale açmalarına imkan sağlayacağını belirtti.
Ar-Ge Müdürü Mustafa Yağcıoğlu ayrıca yakın bir gelecekte, sadece portal üyelerine hizmet vermesi amacıyla uluslararası emtia fiyatları konusunda bilgilendirici bir bilgi sayfası da portala eklenecek. Portal, ürün sergileme, ihale açma ve diğer yan hizmetler açısından kapalı bir sistemde olacak ve sadece üyelerine hizmet verecek. Ancak, sergilenen ürünler, açılan ihaleler herkes tarafından izlenebilecek. Bu sayede portaldaki işlemler, referans olma niteliği taşıyacaktır" dedi.
ÇTB Yönetim Kurulu Başkanı S.Kaya Üzen son olarak, Çanakkale Ticaret borsası üyelerine katkı sağlayacak bu işbirliği projesinden dolayı İTB Yönetimi başta olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür etti. ÇTB Üyelerine hayırlı olması temennisinde bulundu.
 
 
 


Kaynak: Haber Merkezi