Çanakkale’nin birçok bölgesinde yıllara meydan okuyan çok sayıda eski betonarme bina, yıkılma riski taşıyor. Bu bölgelerin başında kentin başladığı yer olarak kabul edilen en eski yerleşim yerinden kordon boyunda, yıllara meydan okuyan çok sayıda bina bölünüyor. Kat sayısının da fazla olması nedeniyle buradaki binalar hem içinde yaşayanların, hem de son teknolojiye de cevap vermeyecek kadar eski. Deprem yönetmenliğine göre yapılmadığı içinde olası bir depremde yıkılma riski de taşıyor. Bu bölgenin ne olacağı yıllarca konuşuldu. Özelikle İskelenin sağında ve solundaki adaların kaldırılması gündeme geldi.
Polis evinin yanındaki Anafartalar Oteli’nin yıkılması ve meydana katılması ile buradaki bu gündem daha çok sürdü. Daha sonra bu gündem de sönünce buradaki eski binaların yenileme çalışması başlatıldı. Çalışma ilk olarak devlet dairelerine ait binalarda başlandı.
Liman başkanlığı ve öğretmen evine ait binalar yenilendi. Şahıslara ait binalar da yenilenmeye başlandı. Şimdiye kadar çok sayıda bina yenilendi. Şimdi ise birkaç bina yıkıldı ve zemin çalışmalarının ardından buradaki binaların yerine de yenileri yükselecek.
Bu binalar da yapıldıktan sonra geri kalan diğer binalar da yıkılıp yerine yenileri yapılacak. Birkaç yıl içinde kordondaki tüm binaların yıkılıp yerine daha güvenli ve daha modern binaların yapılacağı belirtiliyor.
Burası en lüks ve en pahalı bölge olduğu için yenileme çalışması burada yoğunlaşmış durumda. Kentin genişlemeye daha yatkın ve eski binaları daha çok olan, Barbaros ve Kepez’de bulunan Cumhuriyet mahallesi yerine merkezde sınırlı bir alanda kalması kentte ev arzını dolayısı ile fiyatlarda da negatif bir etkisi oluyor.
 
Mehmet Güler