Son yıllarda bir çık kişinin yaşadığı eklem rahatsızlıkları ve hareket ederken yaşadıkları zorluklar hakkında gazetemize özel soruları yanıtlayan Fizyoterapist Semih Yıldırım, küçük egzersizlerin kendi başına da yapılacağını ifade ederek; ‘’Fizyoterapist dışında vücut hareketleri ve küçük egzersizler yapılabilir bilinçli yapıldığı takdirde herhangi bir uzmana ihtiyaç yoktur ama bir sağlık problemi varsa mutlaka uzman ile yapılmalıdır.’’ dedi.
Kendinizden bahseder misiniz kısaca tanıyabilir misiniz?
1991 yılında Çanakkale’nin Çan ilçesinde doğdum. İlkokul ortaokul ve lise öğretim yıllarını Çan ilçesinde tamamladım. 2018 yılında İstanbul Okan üniversitesinden mezun oldum. Mezun olduktan sonra iş hayatına İstanbul da başladım. Askerliğimi de İstanbul'da yaptım. İstanbul da işimden istifa edip Afyon da termal otelin spa bölümünde mesul müdür ve fizyoterapist olarak devam ettim. 2020 yılında kendi kliniğimi açmak için kendi memleketim olan Çanakkale ye gelip Fizyo-apeks i kurdum.
Fizyoterapi nedir? Fizyoterapistin görevi nedir?
Fizyoterapi kişinin günlük hayatta hareket kısıtlılığı veya günlük yaşam aktivitelerinde sorunsuz ağrısız bir şekilde yapabilmesini sağlamak. Fizyoterapistin görevi kişinin bir hastalık veya bir problem sonucu gelişen kas kemik eklem rahatsızlığını minimalize ederek, hareket kabiliyetini sağlıklı bir şekilde yapabilmesini sağlamaktır. Fizyoterapist dışında vücut hareketleri ve küçük egzersizler yapılabilir bilinçli yapıldığı takdirde herhangi bir uzmana ihtiyaç yoktur ama bir sağlık problemi varsa mutlaka uzman ile yapılmalıdır.
Son dönemde çok sayıda kişide duruş bozukluğu var sizce bunun nedeni nedir?
Duruş bozukluğunun ana sebebi hareketsizlik , alışkanlıklar (telefon tablet tv bilgisayar), masa başı çalışanlar gibi ana sebeplerden oluşmaktadır. Boyun fıtığı evet teknolojik ürünlere bağımlılık seviyesinde oldukça bunun gibi omurga problemleri ve kollarda bileklerde sinir sıkışmalarına da yol açabilir .
Boyun fıtığı bunlardan birisi, boyun fıtığı bu özellikle teknolojik ürünlerin etkisi ile alakalı bu durum devamlılığı halinde sonuçları olacak mıdır?
Hastalık gelemeden önce sağlımız kıymetini dengeli hareket dengeli beslenme dengeli uyku dengeli bir hayat ile şekillendirebilirsek gelecek olan hastalıklarında önüne geçebilir ya da daha az hasar ile atlatabiliriz.
Siz bu alanda gelecekte insanlar pişman olmaması için neler önerebilirsiniz?
Dengeli ve yeterli beslenme vücudumuzun ihtiyacı, ihtiyaç fazlası da zarar azı da zarar. Vitamin ve mineraller dengeli olduğu sürece kas kemik eklem sağlımızda da olumlu anlamda etkilerini görürüz.
Besinlerin illaki etkisi vardır, ama bu alanda ne ölçüde etkisi var? Vitaminler dediği kadar etkili mi?
Evet her hasta için ayrı bir tedavi planı ve programı izleniyor. Çünkü her hasta da her tekniği uygulamak mümkün olmuyor kişinin sağlık durumu yaş durumu daha önceki tıbbi geçmişi rahatsızlığın derecesi uygulayacağımız yöntemler konusunda bize bilgi veriyor. Genel de manuelterapi ve egzersiz yöntemlerini kullanıyoruz kişi içinde en güvenli ve en rahat yöntemlerden diyebiliriz
Her insan ayrı bir tedavi mi izleniyor, çünkü çoğu kişinin farklı rahatsızlıkları var, siz rahatsızlıklarda nasıl bir tedavi yöntemi izliyorsunuz?
Spor ve egzersiz çok fazla insan vücuduna katkısı var sadece kas eklem ve kemik sağlığı ile kalmaz aynı zamanda kalp damar sağlığında mental sağlıkta akciğer kapasitesinde artış gibi vücudumuza ve kendimize sağlıklı bir yatırım olarak’ta düşünebiliriz. Haftalık 3 kez tempolu egzersiz mümkünse terleyerek daha sağlıklı olacaktır.
İbrahim Akın KAZANCI