Törene; ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hüseyin Erkul, Prof. Dr. Okhan Akdur, Prof. Dr. Pelin Kanten, Çanakkale protokolü, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
 
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törende, sözleri Esat Anık’a bestesi ÇOMÜ Devlet Konservatuarı Müdürü Prof. Dr. Uğur Türkmen’e ait olan ÇOMÜ Marşı, ÇOMÜ Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Öğr. Gör. Mete Gökçe şefliğinde Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Oda Korosu eşliğinde söylendi.  Marşların seslendirilmesinden sonra ÇOMÜ’nün 30. yılı sebebiyle hazırlanan tanıtım filmi izlendi. Ardından Piyanoda ÇOMÜ Devlet Konservatuvarı akademisyenlerinden Emanuele Leomparri 2 eser icra etti.
 
ÇOMÜ İklim Elçisi Bengisu Özder, Akademik Yıl Açılışındaki konuşmasında Akdeniz Havzasında yer alan ülkemizin iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek ülkelerden biri olacağını ve bu küresel ısınmanın kaynağı bizler olduğumuz için çözümünü de beraber bulmamız gerektiğini vurguladı.
 
Öğrenci Konseyinin misyon ve vizyonu hakkında bilgiler veren ÇOMÜ Öğrenci Konseyi Temsilcisi Cemal Karabacak ise
 
“Kendini sürekli yenileyen, bilime ve gelişime açık olan öğrenci konseyi olarak hocalarımızın rehberliğinde tüm öğrenciler kenetlenecek ve en iyi koşullarda eğitim almak için uğraşacağız. Eğitim aşkıyla yanıp tutuşan biz öğrenciler değerli hocalarımızdan alacağımız her eğitimi ve desteği sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi ve hedeflerine varmak için ÇOMÜ’nün yeni öğrenci temsilcisi olarak elinden geleni yapacağını belirtti.
 
2022-2023 Akademik Yılı Açılış Törenine katılan herkesi selamlayarak konuşmasına başlayan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat
 
“Bizim en değerlimiz öğrencilerimizdir. Sevgili öğrenciler normalde akademik yıl açılış törenlerinde akademisyen konuşmaları ağırlıklı bir program tercih edilir ama bu sene farklılık yaptık. 2022-2023 Akademik Açılış Töreni öğrenci ağırlıklı bir program oldu. Gençler Çanakkale ruhunu benimsemeli ve bundan güç alarak çok çalışmalı, bilimde, teknolojide öncü olmalısınız.
 
Önümüzdeki günlerde üniversitemizde önemli yatırımlara imza atacağız. Büyük bir spor kompleksinin temelini atacağız. Burayı spor merkezi yapmak istiyoruz ve yaklaşık bin kişilik bir yurt yapıyoruz ki uzun yıllar Çanakkale’de yurt sorunu olmayacak şekilde bir yurdumuzun da temelini atacağız” dedi ve yeni akademik yılda herkese sağlık, mutluluk başarı temennilerinde bulundu.
 
2022-2023 Akademik Yılı Açılış Töreninde “İmkânsız Diye Bir Şey Yoktur Sadece Biraz Zaman Alır” konulu açılış dersinde Türkiye’nin Serebral Palsili İlk Uzay Mühendisi Turgay Karakaş, hayatından kesitler verdiği konuşmasında başarılarında ailesinin önemli katkısının olduğunu vurguladı
 
“Babam bir çınardır. Eğer babam olmasaydı bu günlere belki gelebilirdim fakat her zaman bir yanım eksik olurdu. Annem kucaklayandır, sevgidir. Annem olmasaydı hiçbir şey olmazdı. Annem sevdi, güvendi. Turgay Karakaş olmak gerçekten çok zor ama annesiz bir Turgay Karakaş olmazdı. Annem benim için mesleği olan öğretmenliği, hayatını bıraktı” dedi.
 
2002 yılında akademik anlamdaki ilk İngilizce sunumunu ÇOMÜ’de yapan Türkiye’nin Serebral Palsili ilk Uzay Mühendisi Turgay Karakaş hayattaki en kolay şeyin çalışmak olduğunu ifade etti ve şunları ekledi “Siz o kadar çalışın ki bilgi seli olun. Karşınıza baraj kurmaya çalışanlar olacak. O barajı da yıkın geçin ve benim gibi en kolayı tercih edin; çalışmak.”
 
Tören, katılımcıların toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Haber Merkezi