Başbakan Binali Yıldırım, bir yıl önce yaşanan uçak krizi sonrası karşılıklı ziyaretlerle normalleşme sürecine giren Rusya – Türkiye ilişkilerinin daha da hızlanması için Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Putin ve Başbakan Medvedev ile görüştü. Yıldırım, Rus mevkidaşı Medvedev’e FETÖ’yü anlattı.

Başbakan ilişkiler konusunda Rusya’nın ‘Kademe kademe gidelim’ anlayışına karşılık hızlanmayı önerdi. AB ile yaşanan gerginlik sonrası Shangay yakınlaşmasını da “Türkiye makas değiştirmiyor” sözleriyle açıkladı. Başbakan ayrıca Rusların, Çanakkale’de şehitlikte bir anıt yapmak istediklerin ide açıkladı. Başbakan Binali Yıldırım’ın, Moskova temasları kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Başbakan Dimitri Medvedev ile görüşmesinden önemli sonuçlar alındı. Başbakan Yıldırım, Rusya’nın, Türkiye’nin El Bab’daki PYD/YPG ve diğer terör unsurlarına yönelik operasyonlarına Esad’ın müdahil olmaması yönünde gayret göstereceğini açıkladı. Başbakan Binali Yıldırım, Putin ve Medvedev ile görüşmesinin ardından beraberindeki gazetecilerin sorularını yanıtladı.  Başbakan Yıldırım, Rusya’da FETÖ’nün nasıl çalıştığını, sadece Türkiye için değil, küresel anlamda da ciddi bir tehdit olduğunu anlattıklarını belirterek, “Çok sık sorulan bir soru var. ‘Bu kadar tehlikeli bir örgüt nasıl fark edilmedi, bir darbe yapacak düzeye geldi’ Onu sormadan ben anlattım. Çok ilgisini çekti. Burası FETÖ’ye karşı mücadelede sağlam duruyor. Ayrıca Çanakkale’de şehitlikte bir anıt yapmak istiyorlar. İkili sözleşmenin Meclis’ten geçmesini bekliyorlar. Önümüzdeki günlerde çıkarılmış olacak” dedi.

Bolşevik Devriminin Temelleri Çanakkale Zaferiyle Atıldı
Rusların, Çanakkale şehitliğine anıt yaptırmak isteğinin altında Bolşevik ihtilaline atıf yapılmasının olduğu sanılıyor. Öyle ki 1915-1916 yıllarında yedi düvele karşı verilen Çanakkale Savunması sırasında Rus Çarlığı 'düşman devletler' arasındaydı. Tarihçilere göre; başta ingiltere olmak üzere itilaf devletlerinin Çanakkale Boğazı'nı geçmek istemesinin nedenleri, İstanbul'u ele geçirerek Osmanlı'yı savaş dışı bırakmak ve boğazları aşarak Karadeniz yolu ile Rusya'yı ayakta tutmaktı. İtilaf devletlerinin Çanakkale'yi geçemeyerek Rusya'ya yardım götürememesi kimilerine göre doğrudan, kimilerine göre ise dolaylı olarak 1917 Kasım'ındaki Bolşevik ihtilanin nedenleri arasında gösteriliyor.
 


Kaynak: Haber Merkezi