Barajda 10 milyon metreküp civarında su kaldığı öğrenildi. Son zamanlarda yağmurun yağmaması nedeniyle Çanakkale genelindeki barajlarda da su oranının çok düştüğü görüldü.
Çanakkale merkez ve ilçeleri, bu yaz aylarında yeterli miktarda yağış alamayınca barajlarda su seviyesi düştü. Yaşanan kuraklığın en somut örneği, çok sayıda su kaynağına sahip olduğu için mitolojide adı 'Bin Pınarlı İda' olarak geçen Kaz Dağları'nın eteklerindeki Bayramiç Barajı’nda görüldü. Yeterli yağış almadığı için Bayramiç Barajı neredeyse kuruma noktasına geldi. 96 milyon 500 bin metreküp su kapasitesine sahip baraj, su miktarının yaklaşık 10 milyon metreküpe düşmesiyle kuraklık sinyali vermeye başladı.
SON YILLARIN EN DÜŞÜK SEVİYESİ
Endemik bitkileri, havası ve doğası ile dünyada tanınan Kazdağları bereketli alanıyla da tanınıyor. Kazdağları eteklerinde bulunan ve buralardan gelen suyun biriktiği yer olan Bayramiç Barajı, adeta kuruma noktasına geldi. Baraj havzasında su kalmadığı için büyük bölümünde toprak alana dönmüş. Su seviyesinin azalması nedeniyle birçok yerinde de adacıklar oluşmuş durumda. En son barajdaki su miktarı 13 milyon metreküpe düşmüştü. Şuanda barajda 10 milyon metreküp civarında su kalması ise tehlikenin boyutunu net bir şekilde gösteriyor.
DİĞER BARAJLARDA DA SU AZALDI
Çanakkale bölgesinde bu yıl yaz aylarında yağmur çok az yağdı. Son aylarda ise yağış oranı yok denecek kadar az oldu. Yağış olmayınca baraj havzalarındaki su miktarı da çok düştü. hem yağış olmaması, hem sıcaklık hem de suyun tüketilmesi nedeniyle barajlardaki su seviyesi hızla düştü. Başta Bayramiç barajı olmak üzere Çanakkale’nin su ihtiyacını karşılayan Atikhisar barajında da su seviyesi çok düştü. Kışın sonlarına doğru Nisan ayında Atikhisar barajındaki doluluk oranı yüzde 100’e ulaşmıştı. Geçen süre içinde yağış olmayınca buradaki su seviyesi de iyice düştü. Şuanda kent için içme suyu tehlikesi yaşanmasa da su seviyesinin çok düşmesi tedirginlik yarattı. Aynı şekilde il genelindeki barajlardaki su seviyesi de çok düştü.
Mehmet Güler