Çanakkale’de bu sabah saatlerinde yeni kordona yürüyüşe çıkanlar acı bir manzarayla karşılaştı. Nesli yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan ve koruma altında bulunan caretta carettalardan bir tanesi kıyıya ölüsü vurdu.
 
Bunu gören vatandaşlar durumu Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin (ÇOMÜ) Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne (DEKUM) bildirdi. Caretta caretta incelenmek üzere DEKUM’a götürülmeden önce sahilde yürüyüş yapan vatandaşlar cep telefonları ile ölü caretta’nın fotoğraflarını çekti.
 
Ölü carette carettenın bulunduğu yeni kordon sahiline gelen DEKUM yetkilileri caretta carettaya yaptıkları incelemede öldüğünü tespit etti. İnceleme sırasında careta caretta’nın kafasında ve vücut bölgesinde herhangi bir yara izine rastlanmadı. Üniversite yetkilileri caretta carettayı incelemek üzere Çanakkale Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğünden gelen araçla ölü carettea da otopsi yapmak üzere DEKUM’a götürdü.
 
Sabah saatlerinde kordon’da yürüyüş yapan İsmail Güzel, “Sahilde kıyıya vurmuş carette ceratta gördüm. Dikkatimi çekti. Gidip yanına bir bakayım dedim. Baktım, canlı mı?, ölü mü? Kaldırdım kafasını gözlerini açtım. Maalesef ölmüştü. Herhangi bir yerinde yara izi falanda yok. Sonra çevredeki bütün vatandaşlar da gördü. Bir tane bayan arkadaş üniversiteye telefon açalım dedi. O öyle söyleyince ben kimseyi aramadım. Sonra bayan arkadaş üniversitedeki yetkilileri aradı” dedi.
 
ÇOMÜ DEKUM çalışanı Mehmet Sert, “Bize 10 sularında kaplumbağa ihbarı geldi. Aslında kaplumbağa dün karaya çıkmış. Ama halk kimi arayacağını bilemediği için kaplumbağayı tekrar suya bırakmışlar. Ancak kaplumbağa suya bıraktığında halsiz olduğu için boğularak ölmüş veya diğer hayvanlarda öldürmüş olabilir. Sabah ihbarı aldığımız için sabah gittik. Kaplumbağanın yanına geldiğimizde kaplumbağa ölüydü. İlk incelemelerini yaptık. Niçin öldüğünü anlamaya çalıştık. Bulamadık.  Doğa Korumayı aradık. Doğa Korumadan gelecek arabayla da Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin (ÇOMÜ) Dardanos’ta bulunan Yerleşkesine Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Uygulama Merkezine (DEKUM) ötürüp orada otopsisini yapacağız.  Daha sonra uygun bir yere gömeceğiz” diye konuştu.
 
Mustafa SUİÇMEZ 

 
 


Kaynak: Haber Merkezi