96.5 milyon metreküp kapasiteli Bayramiç barajında 10 milyon metreküpten az su kaldı. Aynı sorun Çanakkale merkezdeki içme suyu ve tarım suyunu karşılayan Atikhisar barajında yaşanıyor. 54 milyon 115 bin metreküp su kapasitesine sahip Atikhisar Barajı'nda ise yaklaşık 25 milyon metreküp su kaldı. Kente hem içmek için hem de tarım için su endişesi hakim oldu.
Türkiye bu yaz en kurak mevsimlerinden birini yaşadı. Özellikle yaz aylarında birçok bölgede yağış yok denecek kadar az yağdı. Bu sorunun yaşandığı illerden biri de Çanakkale. Tarım ve kaliteli ürünleri ile nam salan Çanakkale’de sulama suyunu karşılayan barajlar kuruma noktasına geldi. Kuraklığın en bariz örneği ise çok sayıda su kaynağına sahip olduğu için mitolojide adı 'Bin Pınarlı İda' olarak geçen Kaz Dağları'nın eteklerindeki Bayramiç Barajı’nda görüldü. Bayramiç barajı, Kazdağlarından başlayıp Bayramiç ilçesi, Ezine ilçesi ve Çanakkale merkeze bağı Batak ovası olarak bilinen ve meyve ve sebze deposu olarak kabul edilen 100 km’lik alandaki tarım suyunu karşılıyor.
Baraj, 96.5 milyon metreküp su kapasitesine sahip. Bu su da başta meşhur Çanakkale domatesi olmak üzere birçok sebze ve meyve tarlasına can suyu oluyor. Kuraklık nedeniyle barajda su kalmayacak kadar azaldı. Havzadaki su miktarı 10 milyon metreküpün altına düşünce endişe yarattı. Baraj havzasında su kalmadığı için büyük bölümünde toprak alana dönmüş. Su seviyesinin azalması nedeniyle birçok yerinde de adacıklar oluşmuş durumda.
KURAKLIK ALARM VERİYOR
Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan da dünya genelindeki kuraklığa dikkat çekerek, kuraklığın alarm verdiğini söyledi. Artık bu kuraklığın göz önünde bulundurularak planlama yapılması gerektiğini belirten Başkan Pehlivan, herkesi su tasarrufu yapmasını istedi. Pehlivan, “Gerekirse uzun vadede yağmur suyundan bile faydalanmamız gerekiyor. Yeni su kaynakları oluşturulmalı. Bayramiç barajındaki su seviyesi çok çok düştü. Kış aylarında önemli oranda yağış olmazsa ve barajda su birikmezse bölgedeki tarım için tehlike yaratır” dedi.
ATİKHİSAR BARAJINDA SU ORANI YÜZDE 40’LARA İNDİ
Tarım arazileri gibi içme suyunda da tehlike yaşanıyor. Çanakkale merkezin içme ve tarım arazilerinin suyunu karşılayan Atikhisar barajında da su miktarı büyük oranda azaldı. 54 milyon 115 bin metreküp su kapasitesine sahip Atikhisar barajında yaklaşık 25 milyon metreküp su kaldı.
Çanakkale merkezdeki içme suyu ve tarım arazisinin su ihtiyacını karşılayan Atikhisar barajındaki suyun durumunu ise Çanakkale Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet İrfan Mutluay, baraj havzasında değerlendirdi. Mutluay, ““Kuraklıkları daha çok görmeye başladık. Şuanda barajda 24 milyon metreküp civarında su var. Doluluk oranı yüzde 44.9. Çanakkale kentinin yıllık su ihtiyacı 12 milyon metreküp. Kentin şuanda su ihtiyacını karşılayacak su rezervi var. Bu baraj aynı zamanda tarımsal sulamada kullanılan ve 26 bin dönüm tarım arazisinin sulanmasında işlevi olan bir baraj. Dolayısı ile ekonomik değeri de var kent için. “ dedi.
Kuraklığın devam etmesi ve yağışların gelmemesi durumunda ne yapacakları yönündeki soruyu Mutluay şöyle cevapladı, “2020 yılında çok daha kötüsünü yaşamıştık. O zaman belediye encümen kararı ile önlemler almıştık. O zaman oto yıkamalarda suyu kotalı vermeye başlamıştık. Duyurular yaptık. Örneğin merdiven yıkamalarını durdurmalarını istedik. Yine bahçe sulamalarında kısıtlamalara gitmelerini istedik. Gerekmedikçe şehir şebeke suyunu kullanmamalarını istedik. İnşallah buna benzer durumlar yaşamayız ama yaşanması durumunda gerekli tedbirleri yine alacağız.”
Mehmet Güler