Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı, Tarihi Gelibolu Yarımadası’ndaki Şehitler Abidesi’nin ön tarafı, savaşın 100’üncü yılına özel olarak düzenleme yapılmış ve yeni çiçekler ile peyzaj çalışması yapılmıştı. Bu sefer de alan Cumhuriyet’in 100’üncü yılı için yeniden kazılarak düzenleniyor. Aynı bölgede peş peşe yapılan çalışmalar da israf olarak değerlendiriliyor.
Türkiye’nin tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Savaşları’nı simgesi Şehitler Abidesi. Abidenin ön tarafında her yıl hem deniz savaşlarının yıldönümünde hem de kara savaşlarının yıldönümünde tören düzenleniyor. Bu tören alanı da savaşların 100’uncu yılı olan 2018 yılı için 2015 yılında baştan sonra bir yenilenme çalışması yapıldı. Çalışmalar aynı şekilde abidenin ön tarafında da yapıldı. Abide ışıklandırıldı, ön tarafı baştan sonra yenilendi. Peyzaj çalışması yapıldı ve yeni çiçekler dikildi. Alan aynı zamanda altyapısı da yapıldı ve damlama sulama sistemi yerleştirildi.
Büyük masraf yapılarak yapılan alan şimdi Cumhuriyet’in 100’ûncu yılı gerekçe gösterilerek sil baştan yeniden yapıldı. Çalışmalar çerçevesinde alan kazılmış. Burada yapılan çalışmaları Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı yürütüyor. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Şehitler Abidesi’nde incelemelerde bulunarak, Abide’de yapılacak olan çalışmayla ilgili bilgi verdi.
Gelecek yıl 2023 yılına gireceklerini ve 2023 yılının Cumhuriyetin 100’üncü yıl dönümü olacağını belirten Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, “Cumhuriyete giden yolun başlangıcı Çanakkale. Çanakkale Kurtuluş Savaşı’nın ilk işaret fişeği atılmış ve daha sonra da Cumhuriyetimiz ilan edilmiş ve inşallah 1923’te temelleri atılan Cumhuriyetimiz 100’üncü yıl dönümünü kutlayacağız. Biz de Cumhuriyetimizin 100’üncü yıl dönümünde Tarihi Alan Başkanlığı olarak Cumhuriyet’e giden yolun başlangıcı olan Çanakkale’de, Şehitler Abidesi’nin yenilenmesini, peyzaj düzenlemesini gözden geçirmeyi ve burada Cumhuriyeti 100’üncü yıl dönümünde bir takım çalışmalar yapmayı takvimimize aldık. Çanakkale Şehitler Abidesi, Tarihi Alan’da en fazla ziyaret edilen bir alan. Şehitler Abidesi’de Çanakkale’mizin bir simgesi olmuş durumda. Zamana, coğrafi koşullara, iklime bağlı olarak bir takım yıpranmalar ve eskimeler oluştu. Bu kadar önemli olan bir yere, Tarihi Alan Başkanlığı olarak tekrara arkadaşlarımızla birlikte gözden geçirec eğiz. Peyzajını yeniden düzenleyeceğiz, elektrik hatlarını tekrar gözden geçirip, gerek sulama sistemlerini gerek yangına karşı müdahale sistemlerini tekrar gözden geçireceğiz. Bu süreçlerin sonunda da Mart ayında burası tekrar yeni görünümü, haliyle burası tekrar ziyaretçilerimize açık hale gelecek. Bu çalışmalarımız içerisinde, bu süre içerisinde Mart ayına kadar burası güvenlik sebebiyle ziyarete kapalı olacak. Burada çok hızlı ve hummalı bir çalışma olacak. Şuanda işe başlamış vaziyetteyiz. Bugünden sonra da güvenlik amacıyla burası ziyarete kapalı olacak. Gerek Şehitler Abidesi’nin altındaki teknik bakımlar gerek buradaki peyzajların gözden geçirmesi. Burası gerçekten yangına hassas bölge, yangın kontrol sistemlerimiz, yangına müdahale sistemlerimizin tekrar gözden geçirilmesi ve buradaki düzenlemelerin ziyaretçilerimizin daha kolay, güzel bir ortamda ziyaretlerini yapabilmeleri için bir takım değişiklikler yapacağız. Yeni görünümüyle de ziyaretçilerimiz buradaki ziyaretlerini daha çok duygu yoğunluğu içerisinde olacaklar. 18 Mart’ta da bu yeni düzenlemeyle birlikte, sayın cumhurbaşkanımızın katılımıyla buradaki işi bitirmiş ve hizmete açmış olacağız. Tarihi Alan’daki bize miras kalan, ecdat yadigarlarını koruyarak, kollayarak, geliştirerek tekrar elden geçirmeye Tarihi Alan’ı dünyanın en çok ziyaret edilen açık hava müzesi yapmaya kararlıyız. Tarihi Alan Başkanlığı olarak da çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Burası Tarihi Alan Türkiye’nin kalbi, Türk milletinin göz bebeği. Biz de burayı göz bebeğimiz gibi koruyor, kolluyoruz” dedi.
 
İSRAF MI YAPILIYOR

Buradaki alanda herhangi bir sıkıntı yoktu. Alan tertemiz olarak duruyordu. Her gün çok sayıda vatandaşın ziyaret ettiği alan bir anda yenileme çalışması başlatılması dikkat çekti. Çanakkale Savaşları’nın 100’uncu yılı için yapılan çalışmaların şimdi Cumhuriyet’in 100’uncu yılı gerekçe gösterilerek sil baştan yeniden yapılması israf olarak değerlendirildi.
 
Mehmet Güler
Foto: Boğaz Haber Ajansı (BHA)