26 Kasım 1922 düşman işgalinden kurtulan Gelibolu İlçesinde düşman işgalinden kurtuluşun 100. Yılı törenle kutlandı. 100. yıldönümü dolayısıyla 2.Kolordu Karargahı önünde  düzenlenen törene Gelibolu Kaymakamı Bekir Abacı, Belediye Başkanı Mustafa Özacar,2’nci Kolordu Komutanı Tümgenaral Rasim Yaldız daire amirleri, STK Temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
 
''Gelibolu’nun kurtuluş hamuru, kurtuluş savaşı sayesindedir''
 
Atatürk anıtına çelenk konulması ile başlayan program  Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile devam etti. İstiklal Marşının okunmasının ardından Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar yaptığı açıklamasında “Bugün Gelibolu’nun guru günüdür.  Bugün Gelibolu’nun bayramıdır ve bayramımız kutlu olsun.  Gelibolu, her ilçeye nasip olmayacak günlere tanıklık etti.  Milli Mücadele olmasaydı, Kuvay-ı Milliye olmasaydı bugün olmazdı. Afyon ve Dumlupınar’da şekillenen 30 Ağustos ve 9 Eylülle taçlanan  ve Mudanya ile tamamlanan zaferin adıdır 26 Kasım.  Gelibolu’nun kurtuluş hamuru, kurtuluş savaşı sayesindedir.  Gelibolu’nun özgürlük marşını çalanlar, ‘ya istiklal ya ölüm’ diyenlerdir.   Zaferin adını koyanlar, askeri zaferi siyasi zaferle taçlandıranlar  bizim onurlarımız, gururlarımızdır.  Gelibolu’nun bayramı ‘Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır o satıh bütün vatandır’ diyen  Mustafa Kemal Atatürk sayesindedir.  Kurtuluş yolunu Atatürk ve arkadaşları açtı.  Zaferi Anadolu’nun cefakar halkı  kanla kazandı.  O zafer İsmet Paşa ve arkadaşlarıyla, Mudanya’yla ve Lozan’da taçlandı.  O İnönü ki  savaşlarında  bizi emperyalizmin zulmünden kurtarmıştır.  Mudanya Mütarekesi ile Gelibolu’yu ve boğazları kurtarmıştır. O İnönü ki  ikinci dünya savaşında bizi savaşın zulmü  ve felaketinden, köy enstitüleri ile  bizi cehaletten kurtarmıştır” dedi.
 
 
“Bu zaferin mimarları çok özel insanlardı.'' diye sözlerine devam eden Başkan Özacar ;''Onlar kadın ve erkek eşitliğini  sağlayanlardı, Cumhuriyeti kuranlardı, fabrikaları kuranlardı  yönetimi demokrasi ile taçlandıranlardır.  Atatürkçü, Atatürk’ün izinden gidenlerdendir. Geçen 100 yılın ardından bugün de onların izindeyiz. Onlara olan borcumuzu ne yapsak ödeyemeyiz. Ama Gelibolu’yu daha güzel günlere getirebiliriz.  Bizler Gelibolu Belediyesi olarak da bu bilincin içerisindeyiz. Geçen 100 yılda Gelibolu yeniden küllerinden doğmaktadır.  Kültürel ve doğal değerleri ile  örnek olmuştur.  Gelibolu, bundan sonra da durmayacaktır.  Bizlere emanet edilen bu şehir daha da güzelleşerek büyüyecektir. Gelibolu Belediyesi olarak ilhamımız, geçmişimiz ve atalarımızdır.  Onlar bu topraklara kan döktü, biz de onların izinden bu topraklara ter dökeceğiz. Onlar ayağa kalktı biz de Gelibolu’yu ayağa kaldıracağız. Onlar vatan mı bıraktı? Biz de onların bıraktığı vatana eserler bırakıyoruz.   Yokluk içerisinde bize zafer armağan edenlere minnettarız. Onların  eserlerine bugün de yarın da sahip çıkacağız. Yaptığımız her işi, attığımız her adımı, onların sorumluluk bilinci ile yerine getiriyoruz” dedi. Konuşmaların ardından şiiri okuması gerçekleştirildi. Programın sonunda ise çeşitli alanlarda derece alan öğrencilere  madalya ve belgeleri takdim edildi. ödüllerin ve madalyaların takdiminin ardından program sona erdi.
 
Arzu Baladur