Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Kasım ayı Meclisinde Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu’nun yapmış olduğu konuşmada "Böyle bir emeklilik sistemi yok"! Sözlerini, Çanakkale Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği (ÇEYTD) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çağlayan; ‘’Aynı fikirdeyiz başkanım. Böyle bir emeklilik sistemi olmaz! Gelecek kuşaklarımız olan çocuklarımızın, ülkemizin böyle sıkıntıların içine düşmemesi için, birbirimizi dinleyip anlayıp, konuşup, doğru ve hakta birleşip, geleceğimiz için ivedilikle sosyal devlet anlayışıyla doğru adımların atılması gerekmektedir. Amma,Böyle Bir Emeklilik Sistemi maalesef Var! Başkanım’’ dedi.
 
 
 
ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Selçuk Semizoğlu’nun Kasım ayı Meclisinde yapmış olduğu "Böyle bir emeklilik sistemi yok"! söylemine katılıyorum. Asgari ücret ve civarında ücret alarak çalışanlar ki ortalama böyle çalışan sayısı Türkiye de %60 civarı; 2000 yılından sonra ve özellikle 2008 yılında yürürlüğe giren 5510 sayılı yasanın içinde düzenlenen aylık bağlama oranlarının ve ülke refahından verilen payın %28lere kadar düşürülmesiyle,ayrıca fazla çalıştıkça ürettikçe,fazla prim ödedikçe düşen emekli maaşı sisteminin olması asgari ücret altında 3.500? gibi sosyal yardım düzeyinde emekli maaşlarının bağlanmasına sebep oluyor.Aylık bağlanma oranlarının 99 öncesi %70 lerin üzerinde olduğunu hatırlatmak isterim.Evet hakikatten böyle bir emeklilik sistemi dünyanın hiç bir yerinde yok! Türkiye de şu an ortalama emekli aylığı 4.600? civarı yani bırakın açlık sınırını ,asgari ücret altında! Böyle bir emeklilik sistemi ,maaşı da yok! Ama hatırlatmak isterim ki bunun sebebi Emeklilikte Yaşa Takılanlar Değildir! Eyt onurlu bir Hak mücadelesidir. Eyt yaş değil adalet sorunudur. Eyt işçidir,esnafdır,çiftçidir,memurdur,yıllardır ülkesine en fazla primi ödemiş katma değer yaratmış,ayrıca bağlanan ve bağlanacak olan düşük emekli maaşlarıyla da mağdur edilmiş bir kitledir.Yıllardır bizlerin vermiş olduğu bu onurlu ,namuslu hak mücadelesiyle ,derneklerimizin ve federasyonun yapmış olduğu çalışmalarla sosyal güvenlik konusunda toplumda bir bilinç oluştu, herkes daha da bilinçlendi. Hakkına hukukuna daha fazla sahip çıkmaya başladı. Kısaca sorgulamaya başladı.Biz Emeklilikte Yaşa Takılanlar sadece 8.9.1999 öncesi bizlere tanınan hakların iadesini talep ediyoruz.Erken Emeklilik gibi talebimiz asla söz konusu değil ve bugüne kadar da asla olmadı!Evrensel Hukuk kurallarına da aykırı bir biçimde geriye alehte işletilen 4447 sayılı kanunun mağdurlarıyız.Bunu da vermiş olduğumuz haklı mücadeleyle muhalefetinden iktidarına kabul ettirdik ve süreç bu güne geldi.’’ifadelerini kullandı.
 
 
‘’Ayrıca asıl sorun emekli sayısı değil kayıtdışı çalışmadır’’
 
 
‘’Kızmayız sayın başkanım size kızmayız çünkü aynı şeyi söylüyoruz sizinle’’ diye devam eden Çağlayanın paylaşımında; : Böyle Bir Emeklilik Sistemi Olmaz !Bütün vermiş olduğumuz beyanatlarda söylüyoruz. Emeklilik Sistemimize köklü bir çözüm gerekli yoksa herkes bir gün Yaşa Takılacak,sorunlar devam edecek. Kimsenin derdi emeklilik yaşı düşsün değil. Zaten şu an Türkiye de emeklilik yaşı 65.Madem emeklilik bu yaşta olacak gelecek kuşaklar için bunun alt yapısını da oluşturmak gerek.Yoksa bizlerin çocukları da düşük emekli maaşlarıyla yaşa takılacak! sorunlar daha da artacak çalışan da işveren de daha fazla sıkıntı yaşayacak.Ayrıca asıl sorun emekli sayısı değil kayıtdışı çalışmadır. Çünkü her emekli maaşını aktif çalışan sigortalılar finanse etmektedir. Kızmayız Sayın Başkanım Kızmayız; Bizler dün ne söylüyorsak bugünde aynısını söylüyoruz. Biz sadece 4447 sayılı yasanın evrensel hukuk kurallarına aykırı bir biçimde geriye alehte işletilen hükmünün iptalini ve insan onuruna yaraşan emekli aylıklarının bağlanabilmesi için aylık bağlama oranlarının emeklilik sisteminde yapılacak reformla iyileştirilmesini kısaca, anamızın ak sütü kadar helal olan emeklilik hakkımızın iadesini istiyoruz.Aynı fikirdeyiz başkanım.Böyle bir emeklilik sistemi olmaz! Gelecek kuşaklarımız olan çocuklarımızın, ülkemizin böyle sıkıntıların içine düşmemesi için, birbirimizi dinleyip anlayıp,konuşup, doğru ve hakta birleşip, geleceğimiz için ivedilikle sosyal devlet anlayışıyla doğru adımların atılması gerekmektedir.Amma,Böyle Bir Emeklilik Sistemi maalesef Var! Başkanım Saygılarımla’’ifadelerini kullandı.
 
Semizoğlu Kasım ayı Meclisinde Emeklilik sistemi ve EYT konusunda ne demişti ?
 
Kasım ayı meclis toplantısında Selçuk Semizoğlu “Diğer bir konu da asgari ücret üzerindeki yükün ve 2023 yılında beklenen EYT düzenlemeleriyle iş dünyasının üzerine hazırlıksız gelecek maliyet yüklerinin bir şekilde alınması gerekiyor.  Şimdi EYT’liler Selçuk Başkan bunu konuştu diye kızabilirler. Böyle bir emeklilik sistemi yok. Yani bayan olduğunuz sürece babanız rahmetli oluyor siz bekarsanız ölene kadar babanızın maaşını alıyorsunuz. Böyle bir sistem Dünya’da yok. Popülizm adına, oy adına bunlardan uzaklaşılması gerekiyor. Bunu her partinin dile getirmesi gerekiyor. Emeklilikte yaşa takılanlar, geçmişte 38 yaşında, 40 yaşında emekli arkadaşlarımız, kardeşlerimiz var. Ama her ortamda örnek gösterdiğimiz eğitimle, yaşam kalitesiyle Avrupa’ya dönelim, Amerika’ya dönelim, Kanada’ya dönelim. Almanya’ya gidiyorsunuz 65 yaşında kadın markette kasiyerlik yapıyor. Aynı şekilde takside şoförlük yapıyor. Biz de 38 yaşında emekli oluyor, kız çocuğu varsa artık o ölecek mirasla da emeklilik geçiyor. Popülizm adına farklı şeylerin konuşulması değil, bunların konuşulması lazım. Bunları unutmayın, her bir yapılan zam bizden iş aleminden çıkıyor. Asgari ücret 2.825 TL netken, asgari ücretin üzerindeki vergi ve diğer yükümlülüklerin oranı %46 idi. Yine bu kürsüden defalarca konuştum. Asgari ücrete zam yapmak çözüm değil. Asgari ücrete zam yapmak sadece çalışanın cüzdanının cirosunu artırır. Asgari ücretin üzerindeki vergi ile diğer yükümlülüklerin azaltılması lazım. Hamdolsun 46 oranı 38’lere şimdi de 17’lere düştü. Ama adı üzerinde asgari ücret bunu sıfırlayın. Her iş veren çalışanının mutlu olmasını, verim almasını ister. Adam elektrik faturası, su faturası, çocuk bezi nasıl alacağını düşünürken işyerinde verimli olamaz. Ama maalesef bu düzenin değişmesi lazım. Popülizmden uzak gerçekçi politikalarla bu işlerin üzerlerine düşülmesi lazım. Enflasyon muhasebesinin mutlak hayata geçirilmesi lazım” dedi.
 
 
 
Boğaz Haber Ajansı