Barajdaki su miktarı 10 milyon metreküpün altına indiği belirtiliyor. Barajdaki su seviyesi yüzde 100 dolulukla bahara geçmememiz durumunda tarımda su sıkıntısı çekileceği belirtiliyor.
 
Çanakkale’nin en büyük gelir kaynağı tarım ve hayvancılık. Çanakkale domatesi, Ezine peyniri gibi simgesel ürünler bu bölgeden çıkıyor. Verimli topraklara sahip Çanakkale’de sulama barajları büyük önem taşıyor. Bölgedeki en büyük tarım alanı olan Bayramiç, Ezine ve Çanakkale merkeze bağlı batakovasına kadar olan alandaki sulama suyu Bayramiç barajından karşılanıyor.
Çok sayıda su kaynağına sahip olduğu için mitolojide adı 'Bin Pınarlı İda' olarak geçen Kaz Dağları'nın eteklerindeki Bayramiç Barajı yeterli yağış olmadığı için neredeyse kurudu. 96 milyon 500 bin metreküp su kapasitesine sahip baraj, su miktarının 10 milyon metreküpün altına düştüğü belirtiliyor.
 
EN KURAK DÖNEM
 
Endemik bitkileri, havası ve doğası ile dünyada tanınan Kazdağları bereketli alanıyla da tanınıyor. Kazdağları eteklerinde bulunan ve buralardan gelen suyun biriktiği yer olan Bayramiç Barajı, adeta kuruma noktasına geldi. Baraj havzasında su kalmadığı için büyük bölümünde toprak alana dönmüş. Su seviyesinin azalması nedeniyle birçok yerinde de adacıklar oluşmuş durumda. En son barajdaki su miktarı 13 milyon metreküpe düşmüştü. Şuanda barajda 10 milyon metreküp civarında su kalması ise tehlikenin boyutunu net bir şekilde gösteriyor.

BAYRAMİÇ BARAJI ÖNEMLİ
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, Bayramiç barajının önemine vurgu yaparak, su seviyesinin kritik seviyeye düştüğünü söyledi. Başkan Kaya, “Bunun sebebi de, şu anda özellikle Ekim-Kasım aylarında beklediğimiz bu sonbahar yağışlarının zamanda olmaması. Bundan dolayı ciddi şekilde barajlarımızdaki doluluk oranlarının düşmüş olduğunu görmekteyiz. Yalnız bu noktada çok sıkıntıya düşürecek ve çok tedirgin olacak daha ortada bir şey yok. Çünkü geçmiş yıllarda da defalarca bu barajın bu seviyelere hatta bu seviyelerden daha aşağılara indiği dönemler olmuştur. Ama istediğimiz yağışlar düşmeye başladığında bu barajın, 20 günde, bir ayda üzerinden taştığını, doluluk oranını yüzde 100’e tamamladığı dönemleri de bilmekteyiz. Ondan dolayı şu anda ciddi şekilde bölgemizde yağmur düşmemesinden dolayı doluluk oranımız ciddi şekilde düşük durumda. Ancak önümüzdeki günlerde oluşacak yağışlarla beraber yavaş yavaş dolmaya başlayacak. Yeni üretim sezonunda doluluk oranının oluşacak yağmurlarla beraber yüzde 100’lere ulaşacağını ve üreticilerimizin yine aynı şekilde geçmiş yıllarda olduğu gibi bu barajdan faydalanacakları sularla ciddi şekilde bölgemizde bir üretim yapacağını öngörmekteyiz.” “dedi.

Murat Yüksel
Foto: BHA