Balık tüketiminin en çok olduğu yerlerden biri olan Çanakkale’de balık fiyatları ve tezgahlardaki balıkların miktarı çok merak ediliyor. Bu yıl adeta balık bolluğu yaşanıyor. Av yasağının 1 Eylül itibarıyla sona ermesiyle, tezgahlarda ilk önce palamut bolluğu yaşandı. Daha sonra hamsiler geldi. Başta Karadeniz’den olmak üzere birçok bölgeden hamsi avı iyi gitti ve tezgahlar hamsi ile doldu. Hamsi bolluğu nedeniyle fiyatlar da çok düştü.
Şimdi ise tezgahları çinekop doldurdu. Balık hali esnaflarından Hasan Doğuş Tunç, Rusların avlayamadığı balıkların sularımıza geldiğini söyledi. Tunç, “Palamut bolluğunun arkasından lüfer beklerken birdenbire çinekop patladı. Tezgahlarımızda şu an bol miktarda çinekop bulunuyor. Denizlerimizde de bol miktarda çinekop var. Daha da bollaşacak. Tezgahlarımızda çinekopundan tutun sarıkanata, 60 liradan 100 liraya kadar boy boy balık var. İlk etapta lüferin, arkasından çinekopun gelmesi lazımdı. Lüfer şu sıralar az tutuluyor. Yaklaşık 2 ay, kış boyunca çinekop yeriz. Geçen yıl Karadeniz Bölgesi'ne bol miktarda lüfer geçti. Bu bolluğun sebebi Karadeniz'e geçen lüferlerin havyarlarının tutmuş olması. O lüferlerin yavrusu olan çinekoplar aşağı doğru göç yolunda geri dönüyor. “ dedi.
Balık halinde çupra 120 TL, sarıkanat 120 TL, istavrit 50 TL, çinekop 80 TL, levret 170 TL, lüfer 200 TL ve mezgit 120 TL’den satılıyor.

Arzu Baladur