Artan okullardaki hastalıklar hakkında değerlendirme yapan, Çanakkale Tabip Odası Başkanı Ayşe Güneş : “ Soğuk havalarda kalabalık ve  kapalı ortamlarda daha uzun süre kalmak bazı virüslerin bulaşmasını kolaylaştırmaktadır.  Hastalıkların hızlı yayıldığı dönemlerde maske kullanımı , ortamı sık sık havalandırmak, mümkün olduğunca kalabalık kapalı ortamlardan kaçınılması ile Covid-19 ve solunum yolu ile bulaşan hastalıklardan korunmak mümkündür.''dedi.
 
Çanakkale vakaları hakkında konuşan Ayşe Güneş; ‘’Vaka sayıları ve varyant analizi il bazında açıklanmadığı için  tam sayı veremiyoruz. Ancak hastanelerde çalışan meslektaşlarımızdan edindiğimiz izlenim yalnızca Covid-19 ' a bağlı yoğunluk olmadığı yönünde. Ancak Halk sağlığı ve enfeksiyon hastalıkları uzmanlarının belirttiği üzere semptomlu semptomsuz tüm bireyler taranmadığı müddetçe kanıta dayalı gerçek veri elde edilemez.  Şu an ki mevcut yoğunluk özellikle çocuklarda üst ve alt solunum yolu belirtileri ile seyreden, yoğun öksürük, ateşin eşlik ettiği çeşitli viral ( influenza, RSV, parainfluenza gibi)hastalıklardan kaynaklı olduğunu tahmin ediyoruz. ‘’dedi.
 
‘’Çocuklarımızı okula sağlam gönderiyoruz, hasta geliyorlar’’
 
Okullardaki salgın artışı hakkında Güneş; ‘’Okullar maalesef şu an bulaşın önde giden kaynağı. Havalar soğuk olduğu için bulunduğumuz ortamları daha az havalandırıyoruz.  Oysa hastalıkların kaynağı çoğu zaman soğuk hava değil, mikrobik etkenlerdir. Çocuklarımızı okula sağlam gönderiyoruz, hasta geliyorlar. İyileştikten kısa bir müddet sonra tekrar benzer belirtiler ile tekrar tekrar enfeksiyon geçiriyorlar.  Uzun süren , ilaçlara cevap vermeyen öksürük nöbetleri, bronşit, bronşiolit, pnömoniye varan vakalar görüyoruz.  Hastane yatış oranlarının yüksek olduğunu gözleme dayalı tahmin edebiliyoruz.  Ancak bu artışla ilgili net verilerin takibini ne yazık ki bizim yapmamız mümkün kılınmıyor.
 
‘’Sağlıkta caydırıcı bir şiddet yasası mutlaka çıkartılmalıdır’’
 
Geçtiğimiz gün gerçekleşen eylem hakkında Güneş; ‘’Mevcut sağlık sistemi çökmüştür. Durum, bir halk sağlığı sorunudur. Bu sistemde sağlığa erişim olanakları giderek azalmaktadır.  Hasta sayılarının artışı ile övünen bu sistem problemli olduğu için randevu alamıyor, muayene ve tedavi olamıyorsunuz. Sizlerin, hekimlerin ve sağlığın her alanında hizmet veren çalışanların sağlığı da tehlike altındadır. Mücadelemiz tüm toplumun sağlığı içindir. Şiddetten arındırılmış daha güvenli çalışma ortamı ve nitelikli hasta bakabilmek için gereken süre ve koşulları talep ediyoruz.  Hastanelerdeki ek randevu ve MHRS sistemine müdahaleler hasta hekim çatışmasına neden oluyor.  Günü kurtaran, tüm yükü hekimlerin sırtına bırakan  çözümler yerine işlevsel , hakkaniyetli ve bilimsel çözümler istiyoruz. Sağlıkta caydırıcı bir şiddet yasası mutlaka çıkartılmalıdır.  Tek ödeme sistemi ile emekliliğe yansıyan güvenceli bir gelir artışı ayrım gözetmeksizin, tüm hekimlere adil bir şekilde verilmelidir.’’dedi.
 
 
Murat Yüksel