Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın Aralık ayı olağan Meclis toplantısı ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde yapıldı. Açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay, bu yılın zor şartlarda geçirdiklerini belirterek; “Rusya ile uçak krizi, Mayıs ayındaki hükümet değişikliği, AB ile geri kabul anlaşması yüzünden gerilen ilişkiler, Brexit karmaşası, 15 Temmuz hain darbe girişimi, sınır ötesine uzanan terörle mücadele, OHAL ve nihayet Amerika’da Trump’ın seçilmesiyle açığa çıkan yeni parasal düzen, 2016 yılını, enerjimizi, yangın söndürmeye harcadığımız bir yıla dönüştürdü. Neticede yüzde 4 büyüme hedefi ile başladığımız yılı, yüzde 2.3 civarında bir büyüme, çift haneli faiz, çift haneli işsizlik ve TL’nin çift haneli değer kaybı ile tamamlıyoruz." dedi.
YENİ YIL DA ZOR GEÇECEK
Yeni yılın da zor geçeceklerinin farkında olduklarını belirten Okyay şu değerlendirmelerde bulundu: "Söylemek isterim ki, ülkemizin başına gelenlerin yarısı herhangi bir büyük Avrupa ülkesinin başına gelmiş olsaydı, o ülke belini zor doğrulturdu. Bütün bu olup bitenler, Türkiye'nin gücünün ve büyüklüğünün test edildiği birer sınav oldu. Şükürler olsun ki bu sınavdan bugüne kadar alnımızın akıyla çıktık. Şüphesiz çok ağır bedeller ödedik. Ama milletimizin, ülke yönetiminin basiretli duruşu bizi ayakta tuttu ve yolumuza devam etmemizi sağladı.
Siyaset ve güvenlikte alınan önlemler bir tarafa, ekonomide interaktif şekilde devreye sokulan önlemler ve düzenlemeler, yaşanan olumsuzlukların daha derin izler bırakmasının önüne geçti. Bu noktada Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve çalışma arkadaşları gerçekten çok değerli bir misyon üstlendi. Üst üste açıklanan paketler; küresel gelişmelerin, siyaset ve güvenlik sorunlarının ekonomide yol açtığı tahribatın sınırlı kalmasına neden oldu.
Bütün bu toz duman arasında Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü ve Avrasya Tüneli gibi küresel manada dev projeleri hizmete sokabilmeyi başardık.
Bugün artık yeni bir yıla başlıyoruz. 2017’nin de zor geçeceğini bilmemiz ve bu rezervle davranmamız şart. Evet, milletçe savuşturduğumuz darbe teşebbüsü ile en kötünün geride kaldığını düşünmek mümkün. Ancak başa çıkmamız gereken pek çok önemli meydan okumayla karşı karşıya olduğumuzu aklımızdan çıkarmamalıyız.
20 Ocak’ta görevi resmen devralacak Trump’la birlikte ABD’nin faiz artırımları ve teşviklerle ülkeyi çekim merkezi haline getirme planlarının en çok Türkiye gibi yabancı kaynak ihtiyacı yüksek ülkeleri etkileyeceği açık. Üstelik riskin neredeyse tamamı özel sektörün üzerinde ve bunu iyi yönetmemiz lazım.Fırat Kalkanı ile girdiğimiz Suriye’de, teröre karşı mutlak bir zafer kazanmak kaçınılmaz bir ihtiyaç.
FETÖ ile mücadeleyi, devlette liyakati yeniden tesis edecek nitelikte sürdürmemiz şart. Ve türkiye'yi kendi dinamikleri ile büyük güçlü bir ekonomi, vazgeçilmez bir çekim merkezi haline getirebilmek için bir yapısal reform seferberliği başlatmak durumundayız.
Bütün bu gereklilikler, Türkiye’nin ekonomide ihtiyaç duyduğu yenilikçi dönüşümü gerçekleştirmek için gerekli olan iklimin sağlanması açısından hayati önemde.Ülke olarak, bulunduğumuz coğrafyada tehditlere maruz kalmadan yaşamak istiyorsak ekonomide iri ve diri olmamız şart.
Bunu başarmanın temel yolu da yenilikçi üretim ekonomisinden geçiyor. Türkiye’nin tarımdan sanayiye üretimle büyümesi, tartışmasız bir ihtiyaç.Dünyada işler çok hızlı gelişiyor, değişiyor. Yeni iş metodları, bir anda büyük imtiyazlar ortaya çıkartabiliyor.Bugün dünyanın en değerli perakendecisi ''alibaba.com'', ama stok tutmuyor.Dünyanın en büyük taksi şirketi Uber’in kendisine ait tek bir taksisi yok. Airbnb dünyanın en büyük oteli ama kendine ait oteli yok. Google Play ve AppStore dünyanın en büyük uygulama sağlayıcıları ama kendilerine ait uygulamaları yok.Dünya, “teknoloji üretenler” ve onu “satın alanlar” diye ikiye ayrılmış durumda.
Türkiye’nin kırılgan ekonomiler arasında gösterildiği raporlar moralinizi bozmasın.Çünkü Türkiye, bin yıldır içinde yaşadığı bu değerli coğrafyada vasata mahkum olamayacak kadar büyük bir ülke.
2016, kendi duygu dünyalarımızda da büyük kırılmalar yaşadığımız bir yıl oldu.Grubumuzun kurucusu, sevgili babam Hacı İbrahim Bodur’u 23 Mayıs günü kaybettik.İbrahim Bey, ülkemizin sanayi ile kalkınacağına yürekten inanmış, sanayinin Anadolu’nun kaderini değiştireceği ülküsüne baş koymuş vizyoner bir girişimci, bir gönül insanıydı.Hayatı boyunca şiar edindiği Çanakkale ruhunu, onu sonsuzluğa uğurlarken dua ve destekleriyle bütün Çanakkale bir kez daha gösterdi. Hepinize gösterdiğiniz dostluk ve vefa için bir kez daha teşekkür ediyorum.
Bu vesileyle, başta Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, babamız Hacı İbrahim Bodur’u ve vatan uğruna şehit düşen evlatlarımızı saygı ve rahmetle anıyorum.2017 yılının ülkemize ve insanlığa barış ve huzur getirmesini temenni ediyorum.”
DAHA FAZLE BİRLİK VE BERABERLİĞE İHTİYAÇ VAR
Yönetim Kurulu adına konuşma yapmak üzere kürsüye gelen ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı T.Selçuk Semizoğlu de 2016'nın zor geçtiğini belirterek, şimdi her zamankinden daha fazla birlik ve beraberliğe ihtiyaç olduğunu söyledi. Semizoğlu mecliste şu konuşmayı yaptı:
"Birkaç gün sonra geride bırakacağımız bu yıl, hepimiz için zor bir yıl oldu. küresel ticaretteki daralmalar, 15 temmuz darbe girişimi, hain terör saldırıları ve önümüzdeki yıl için de önümüze çıkarılmak istenen engeller ve zorluklar karşısında ekonomimizin güçlü olması için her zamandan daha fazla çalışmaya, her zamandan daha fazla birlik ve beraberlik içinde olmaya ihtiyacımız var. Bilinmesini isteriz ki, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak biz bu anlayış ile hizmetlerimizi sürdürmeye kararlıyız.
İki yıldır çalışmalarını devam ettirdiğimiz proje sahibi olduğumuz Ezine Gıda İhtisas OSB ÇED raporumuz nihai olmuş olup dün itibariyle ÇED olumlu belgesi alınmıştır. Bu yıl için en güzel haberimiz belki de budur. Çanakkalemiz için hayırlara vesile olmasını diliyoruz.
21 Meslek Grubumuz ve Kadın Girişimciler Kurulumuz ile olmak üzere 2016 yılında 22 adet sinerji toplantısı düzenledik. Çok verimli geçtiğine inanıyoruz ve 2017’de de devam ettireceğiz.Gerek komitelerimizden gelen gerekse bu toplantılardan çıkan ve sorun teşkil eden konuları ilgili kurumlara ileterek takibini yapıyoruz.
Üyelerimizin finansmana erişimde yaşadığı teminat sıkıntısı ile ilgili iki ayrı girişimimiz oldu. Birincisi gayrimenkullerin ekspertizinde değerlerin rayiç değerinin altında çıkması ile ilgili. Yazdık ve takip ediyoruz.Diğer konu da üyelerimizin taşınırlarını da teminat olarak verebilmesi ile ilgiliydi. Bu konuda güzel bir gelişme oldu ve Taşınır Rehni Kanunu ile buna imkan sağlandı.
İşyeri teminat olarak verilebilirken içinde değerli belki de çok daha yüksek olan makina ve teçhizatı teminat verilemiyordu. Ocak 2017'den itibaren artık iş makinaları, alacaklar, ticari plaka ve ticari hat, stoklar, çok yıllık ürün veren ağaçlar, kira gelirleri gibi taşınırlar da teminat olarak verilecek.
Sizlerle de paylaştık ve Meclisimizin de desteği ile TOBB’ne ilettiğimiz, üyelerimize kredi kullandırılmasına yönelik kaynak aktarılması talebimiz farklı bir şekilde hayat buldu. Böyle bir talebi iletebilen tek Odayız. Odamızca sağlanan kaynak ile 5.000.000,00TL, TOBB tarafından da 4.800.000,00 TL olmak üzere üyelerimize 9.800.000,00 TL kredi kaynağı yaratıldı. Azami 50.000 TL limitli kredi ile 196 üyemize bir nebze de olsa nefes almasına imkan sağlanmış oldu. Bugün itibarıyla 181 üyemiz müracaat etmek üzere kredi için belge almış bulunuyor.
Yıllardır yakınıp duruyoruz, şirket kuruluşlarındaki prosedür hepimizi yıldırıyor. Bu konuda da sayısız girişimlerimiz oldu, önerilerimizi ilettik. Çözüm çıkmayınca kendi içimizde üyelerimize yardımcı olmak için risk de alarak ticaret sicil harçlarının tahsilatına kolaylık getirmiştik. Şimdi Maliye Bakanlığı ile protokol yapıldı ve 01.01.2017’den itibaren Ticaret Sicil Harçlarını Odamızda tahsil edeceğiz.
MERSİS sistemini ilk kullanan Odalardan biriyiz. Şirket kuruluş müracaatları artık bu sistem üzerinden yapılıyor.
Şirket sözleşmesindeki imza tasdikleri için de notere gidiyorduk, bu işlem de artık Ticaret Sicil Müdürlüğünde yapılacak.Harçların yüksekliği ile ilgili şikayetlerimiz de değerlendirildi ve hisse devrinde noter harcı, damga vergisi ve ticaret sicil harcı istisnaları getirildi. Tasfiye süresi de 1 yıldan 6 ay a indirildi. Yine birkaç ay içersinde pek çok hizmetin online verilmesini sağlayacak çalışmalar yapıyoruz. Üyelerimiz bu dijital dönüşüm projesi ile faaliyet belgesi, gazete onaylı sureti, ortaklık belgesi vs pek çok belgeyi gelmeden alabilecekler.
Her zaman diyoruz, Odamızın gerçek sahibi üyelerimizdir. Bizler emanetçiyiz. Tüm proje ve çalışmalarımız üye odaklı, Çanakkale ekonomisine katkı sunma amaçlıdır.
2016 yılından özetle bilgi verecek olursak;
ÇTSO Ailemize 519 üyemiz katılırken 161 üyemiz de ayrıldı ve 6448 üye sayısına ulaştık.
Üyelerimizin tescili gereken 2872 adet işlemi yapıldı, 1834 adet ilanımız yayınlandı.
386 adet K Belgesi, 1635 adet taşıt kartı, 1069 adet sayısal takograf düzenlendi.
120 adet iş makinası tescili yapıldı, 113 adet kapasite ve ekspertiz raporu onaylandı.
888 adet ihracata yönelik ATR 1 ve menşe belgeleri düzenlendi.
5 adet Mesleki Yeterlilik Sınavı düzenledik ve Marmara Trakya Bölgesinde en çok sınav yapan Oda’yız. Bu sınavları 2017 yılında da açmaya devam edeceğiz.
ÇTSO Kongre Fuar Merkezimizde 102 etkinliğe ev sahipliği yaptık.
Üyelerimize yönelik 13 farklı eğitim düzenledik. Eğitim için her zaman desteğimiz, her zaman bütçemiz var. Tekrar vurgulamak isterim.4 adet yurtdışı iş gezisi, 4 adet yurt içi fuar ziyareti düzenledik.ÇTSO Çanakkale Evi’nde de yılın her günü dolu olmak üzere çeşitli etkinlik ve sergiler düzenlenmiş olup bugün itibarıyle 17.500 kişi ziyaret etti. Hepsinden önemlisi 94 öğrencimize burs vererek eğitimlerine katkı sağladık. Bugün Meclisimize arz edeceğimiz üzere yüksek öğrenim için de 300,00 TL ödenmesini uygun gördük.
Değerli Meclis Üyeleri, Çanakkale gelişmelerin gerisinde kalmamalı, Çanakkale hak ettiği konuma taşınmalıdır ve kazanan daima Çanakkale olmalıdır.
Değerli çalışma arkadaşlarım, 2017 yılınızı; İlimiz, Ülkemiz ve tüm insanlık için önce huzur, sağlık getirmesi temennisi ile kutluyor, işlerinizde başarılar diliyorum.”
Yönetim Kurulu adına yapılan konuşmanın ardından,Kasım ayı toplantı tutanağı onaylandı. Hesap İnceleme Komisyonu’nun 2016 Kasım ayı mizanı ile ilgili raporu okundu ve onaylandı. 2017 Yılı Kayıt Ücreti, Yıllık Aidat Tarifesi, Hizmet ÜcretleriTarifesi ve 2017 Yılı Bütçesi 3.300.000,00-TL. olarak sunuldu ve onaylandı. Yönetim Kurulunun Oda aracı ve burs miktarıyla ilgili talepleri onaylandı"
Meclis üyesi Armağan Aydeğer’in “2018 TROİA YILI” ilan edilmesi hakkındaki sunumunun izlenmesinin ardından, gündeme gelebilecek diğer konular görüşülerek yılın son meclis toplantısı sona erdi.
Kaynak: Haber Merkezi