Türkiye Barolar Birliği (TBB) 37. Olagan Mali Genel Kurulu haftasonu Çanakkale’de bir otelde düzenlendi. TBB Baro Başkanı Erinç Sağkan açılış konuşmasında  ‘’Ülkem adına üzgünüm ama hiç umutsuz değilim. Bugüne kadar nasıl mücadele ettiysek, bundan sonra da bağımsız yargının tesisi için mücadele etmekten bir an dahi geri durmayacağımızı buradan tekrar ifade etmek isterim’’ dedi.
 
 
Türkiye Barolar Birliği (TBB) 37. Olagan Mali Genel Kurulu geçtiğimiz haftasonu Çanakkale’de bir otelde gerçekleşti. Genel Kurulda açılış konuçması yapan, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Baro Başkanı Erinç Sağkan; “Türkiye’nin dört bir yanından Genel Kurulumuza gelen Kıymetli Türkiye Barolar Birliği Delegeleri, Kıymetli Meslektaşlarım ve Basın Emekçileri, Sizleri Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu adına saygı ile selamlıyorum.Siz kıymetli yol arkadaşlarıma şu an üzerinde seslendiğim bu toprak; bağımsız bir vatan mücadelesi meşalesinin yakıldığı Çanakkale Zaferi’ni kazandığımız topraklarlardır. Altında yatan gencecik vatan evlatlarının, torunları özgür bir ülkenin güneşine uyansınlar diye, kendi mevsimlerinden vazgeçtikleri topraklardır. Üzerinde bulunduğumuz bu toprak; dönemin güçlülerinin ve emperyalist sömürücülerinin bir olmayla, “Birlik” olmayla başa çıkamadığı o tarihin sahnesidir.Bu noktada, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi son sınıf öğrencisiyken askere yazılan ve Çanakkale’de iki kez gazilik unvanı kazanan İbradılı Gazi İbrahim Hayrettin Ağıldere’nin ismini özellikle anmak isterim. Antalya’nın İbradı kazasından çıkıp eğitim görmek üzere İstanbul’a giden, son sınıf öğrencisiyken gönüllü olarak vatan savunmasına katılan hukukçu meslektaşımız, 25 Nisan 1915’te Çanakkale Muharebeleri başladığında Arıburnu sahillerini korumakla görevli olan 27. Alay, 2. Tabur, 4. Bölük, 1. Takımın kumandanı olarak, savunmada ilk kurşunu sıkan kişi olarak tarihe geçmiştir. Adının önünde yer alan “İbradılı” unvanı memleketi Antalya’dan, Soyadı Kanunu sonrası tercih ettiği “Ağıldere” ise Arıburnu’nda cesaretle katıldığı çatışmaların yaşandığı bölgeden gelir. Yalnızca ismiyle bile bu toprakların birliğini ve bütünlüğünü temsil eden gazi meslektaşımızın ruhu şad olsun.Bugün, bu salonda bir araya gelen her baro başkanı ve her delege, aynı zamanda, ülke tarihinin her açıdan en zor dönemlerinden birinde, yerle bir edilmiş bir hukuk sistemi içinde, büyük bir ekonomik krizin ortasında, şiddetin ve özellikle avukata yönelen şiddetin artık neredeyse sürekli hâle geldiği bir sosyal düzende mesleğin sorunlarına karşı çözümler üretmeye çalışırken, hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunuyor. Bugün bizleri bir araya getiren bu manevi bağ, zorlu koşullar altında, bu ülkede yaşayan her bir yurttaş için hiçbir ayrım gözetmeksizin hukukun üstünlüğünü tesis etme arzusudur.Bu arzumuz, bizi geçmişten bugüne getiren en büyük bağdır. Bu bağ, yeri geldiğinde canları pahasına hukukun üstünlüğü mücadelesi vermekten çekinmeyen meslektaşlarımız ve baro başkanlarımızla kurulmuştur. Gözü dönmüş bir kötülüğün bizlerden sadece fizikî olarak ayırdığı Gümüşhane Barosu Başkanımız Av. Ali Günday da Diyarbakır Barosu Başkanımız Av. Tahir Elçi de bugün bu salonda bizimledir. Saygı, sevgi ve özlemle anıyorum.’’dedi.



 
Hayatını kaybeden meslaktaşlarını anan Sağkan; ‘’Ve birlikte yola çıktığımız ancak henüz bu Ağustos ayında, çok erken kaybettiğimiz Disiplin Kurulu üyemiz Av. Attila Çelik’i, aramızda olmayan ancak duruşları ile yolumuzu aydınlatan üstatlarımız Av. Faruk EREM’i, Av. Atila SAV’ı, Av. Teoman EVREN’i, Av. Eralp ÖZGEN’i ve Av. Özdemir ÖZOK’u saygıyla anıyorum. Onlardan bize kalan Türkiye Barolar Birliği mirasını, onlara yaraşır şekilde devam ettirme yükümlülüğünü aklımızdan ve kalbimizden çıkardığımız bir saniye dahi yok. Cezasızlık politikasından güç alan eski nişanlısı tarafından hayatının baharında yaşamdan koparılan Av. Dilara Yıldız ile kendi ofisinde hunharca katledilen meslektaşımız Av. Servet Bakırtaş’ın acısı halen yüreklerimizi yakmaya devam ediyor. Aileleri, adalet arayışında yalnız değildir. Türkiye Barolar Birliği olarak meslektaşlarımızın anısını yaşatacak, adaletin tecellisi için nerede olmamız gerekirse orada vücut bulacağız.Adalet için mücadele ettiğimiz bu dönem, aynı zamanda hak ve özgürlükler bakımından ağır ihlallerin yaşandığı ve bu hak ihlallerine dur demesi gereken yargının maalesef ihlallerin aracı haline getirildiği bir dönemdir. Sadece son bir haftada;6 yaşında  çocuğun istismarı davasına,İBB Başkanı’na verilen hapis cezası ve siyaset yasağına, Montrö Sözleşmesi'ne sahip çıkan emekli Amirallerin yargılandığına tanık olduk.’’ diye keldi.
 
 
 
‘’Mesleğimizi yapmaya çaba gösterirken önümüze çıkan en büyük engel, hiç kuşku yok ki, bağımsız ve tarafsız yargının tam anlamıyla tesis edilememiş olmasıdır’’ diye sözlerine devam eden Sağkan; ‘’Avukatlar olarak kurucu unsurlarından biri olduğumuz yargının içinde bulunduğu bu durumun, adalet duygusunu tatmin edemediğinin de en yakın tanığıyız. Ülkem adına üzgünüm ama hiç umutsuz değilim. Bugüne kadar nasıl mücadele ettiysek, bundan sonra da bağımsız yargının tesisi için mücadele etmekten bir an dahi geri durmayacağımızı buradan tekrar ifade etmek isterim.Bugün burada mali genel kurulumuzu gerçekleştiriyoruz; bu nedenle ülkenin içerisinde bulunduğu sosyo-ekonomik koşulların mesleki faaliyetlerimize olduğu kadar, Türkiye Barolar Birliğinin çalışmalarına nasıl etki ettiğine de değinmek durumundayız.Göreve geldiğimiz 2021 Aralık ayında resmî enflasyon %36 olarak açıklanmıştı. Bugün bir önceki yılın aynı ayına göre enflasyon %85’tir. Bu, maliyetlerimizin de en az %85 artması anlamına geliyor. Halbuki Türkiye Barolar Birliğinin gelirleri, daha önceki ekonomik tabloya göre belirlenmişti. Geride bıraktığımız bir yıl içerisinde çalışmalarımızı büyük bir ekonomik kaos ortamında yürütmek durumunda kaldık. Döviz kurlarının yaklaşık iki katına, benzin fiyatlarının ise yaklaşık üç katına çıktığı bir dönemde, Barolarımızın ve meslektaşlarımızın yaşadığı ekonomik sorunların çözümüne katkı sunmak üzere üst düzey çaba gösterdik. Bu durumun, elinizde bulunan Çalışma Raporu’nda ve eki niteliğindeki Hesap Raporu’nda tüm açıklığıyla ortaya konduğuna ve raporların sizler tarafından bu yönüyle değerlendirileceğine inanıyorum.Mesleğimiz ve içinde bulunduğumuz hukuki düzlemin büyük bir kriz içinde olmasının bir sebebi de, siyasetin malzemesi yapılarak kontrolsüzce açılan hukuk fakülteleri nedeniyle her ay binlerce mezunun ekonomik bir sömürü düzenine eklenmesidir. Türkiye’de bulunan hukuk fakültelerinin dörtte biri, 2013-2021 tarihleri arasında açılmıştır. Bizim için en önemli mücadele alanlarından birinin de bu olduğunun altını çizmek isterim. Ve önemle belirtmek isterim ki, biz görev geldikten sonra açılan tek bir hukuk fakültesi dahi yoktur.’’ diye tamamladı.

‘’Birlik olmanın senfonisine dönüştürmeyi amaç edindik’’
 
‘’Verdiğiniz destekle 5 Aralık 2021’de göreve geldik’’ diye devam eden Sağkan; ‘’Göreve geldiğimizde, bir grubun zaferini değil mesleğimiz adına ödün vermeden hizmet etmeyi şiar bellemiş bir değişimi kutladık. Birliğimizi saran sessizliği, birlik olmanın senfonisine dönüştürmeyi amaç edindik. Aradan geçen bir senede, onlarca şehirde, mesleğimiz ve hukuk devleti için varlık gösterdik.Bu süreçte çok sayıda faaliyet gerçekleştirdik. Ancak bunlara geçmeden önce, hep birlikte başardığımız ve artık bizim manevi birlikteliğimizin simgesi olan bir isimden, bir meslektaşımızın evladı olan Mustafa Yağız’dan söz etmek isterim; zira Mustafa Yağız birlikteliğimiz sayesinde tedavisine kavuşacak ve umuyorum ki, uzun mutlu huzurlu ve sağlıklı bir hayat sürecek. Mustafa Yağız’ın tedavisine kavuşmasını sağladık, adil bir ülkede yaşaması sağlamak da boynumuzun borcudur.Sizlere birazdan sunacağım “faaliyetlerimiz”, Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu ve Başkanı ile sınırlı değildir. Bu faaliyetler hayata geçirilirken, baro başkanları olarak sizler de, Birliğimiz çatısı altında ortalama iki ayda bir gerçekleştirdiğimiz toplantılar aracılığıyla “Birlik’te yönettiğimiz” Türkiye Barolar Birliğini oluşturan bütün olarak “oradaydınız”. Delegeler olarak sizler de, altı ayda bir gerçekleştirmeye başladığımız değerlendirme toplantıları aracılığıyla “oradaydınız”. Attığımız her adımda, aldığımız her kararda verdiğiniz destekle “oradaydınız”.Yaptığımız tüm hizmetlerde, vücut verdiğimiz her gelişmede ve mesleğimiz için verdiğimiz en ufak iyi niyetli çabada dahi hepiniz “ORADAYDINIZ”.TBB Avukatlık Ücret Tarifesi maktu ücretler kısmında ortalama yüzde 110 artışı birlikte sağladık.’’diye tamamladı.

‘’Türkiye Barolar Birliği Psikolojik Danışma ve Gelişim Merkezi Kurduk’’
 
Nisbi Tarife’de miktar ve oranlarda kayda değer artışı birlikte sağladık.’’diye devam eden Sağkan; ‘’Tarife’nin nisbi ücretleri düzenleyen Üçüncü Kısmına yeni bir basamak ekleyerek, ilk basamağın limitini 100.000 TL ve oranını %16 olarak belirledik. Takip eden basamaklarda da benzer şekilde hem miktarlarda hem de oranlarda artış sağladık. Böylelikle açılan davaların büyük bir kısmını oluşturan ilk dört basamakta yer alan kalemlerde önemli miktarda artış gerçekleştirilmiş olduk.Türkiye Barolar Birliği Psikolojik Danışma ve Gelişim Merkezi Kurduk Bir devlet politikası ile çözülebilecek makro düzeydeki bu hayati sorunun maalesef devlet düzeyinde değil Birliğimiz tarafından üretilen politikayla çözüme kavuşturulması çabası, son derece düşündürücü ve tek başına anlamlıdır.’’ dedi.

İbrahim Akın Kazancı