Yıllardır rüzgar güllerinin çıkarttığı sesten dolayı uyuyamayan 1250 nüfuslu köy, haber verilmeden ÇED toplantısı yapıldığı belirterek, yeni bir ÇED süreci başlatılmasını istiyor.
 
Sebze meyve deposu olarak bilinen Batak ovasında yer alan Mahmudiye köyünün hemen yanında yıllar önce Enerjisa tarafından Rüzgar Enerji Santrali (RES) başladı. Akçansa çevresinde ve köyün yanına kadar gelen rüzgar gülleri, yıllardır köyü rahatsız ediyor. Rüzgar gülleri köyün dibine kadar geldiği için özellikle rüzgarlı havalarda çıkardığı ses köylüleri rahatsız ediyor. Köylüler yıllarca bu sorunla mücadele etti. Köyün nüfusu de geçen süre içinde her geçen yıl azalmaya başlandı. Nüfustaki azalma tarım üretimine de yansıdı.

1.5 KAT YENİSİ DİKİLECEK 
Yıllardır bu konuda şikayetçi olan köylüler, yeni bir rüzgar gülünün kurulması için yapılan çalışma ile şoke oldular. Tüm bu şikayetlere rağmen evlere yakın 1.5 kat büyüklükte yeni bir türbin daha kuruluyor. Köyde RES kapasitesi artışı projesi ile ilgili kısa süre önce ÇED toplantısı yapıldı. 1250 kişinin kaldığı köyde, ÇED toplantısına 5 civarın kişi katılmıştı. Daha sonra durumdan haberi olan köylüler, ÇED toplantısının yeniden yapılmasını istiyor. 5 kişi ile yapılan ÇED toplantısı ile  ilgili süreç devam ederken, köylüler yeni bir rüzgar gününün köyün kaldırmayacağını belirterek bu sürece dahil olmak istediklerini söyledi.
 
GÜRÜNTÜDEN DURAMIYORUZ
ÇED toplantısına katılan az sayıda kişi de bu konuda şikayetlerini dile getirmişti. Köy sakinleri, rüzgar güllerinin Mahmudiye’ye hiçbir faydasının olmadığı, gibi zararlarının olduğunu dile getirdi. Mahmudiye çevresine kurulan RES’lerin köyde bulunan evlere çok yakın olması nedeni ile çok ciddi gürültü problemi yaşadıklarını özellikle lodos havalarda ve akşamları rüzgar güllerinin dönüş sesi nedeni ile çok ciddi gürültü oluştuğunu söyledi. Kış ayları ile beraber rüzgarlı havaların başlaması ile bu gürültünün daha da rahatsız edici seviyeye çıktığını belirtti.
Bunlara ek olarak kurulacak 1.5 kat büyüklüğündeki yeni RES direğinin çıkartacağı sesin kat kat daha fazla olmasından endişe ediliyor. Gürültü nedeniyle uyuyamadıklarını da belirten köylüler, RES’lerin evlere 700 metre yakında olduğunu hatırlatarak, oluşan sorunlar nedeniyle yeni bir RES istemediklerini sözlerine ekledi. Ek olarak yapılacak RES için ÇED süreci devam ederken, 1.5 büyüklükte yeni rüzgar gülünün kurulması durumunda köyde durulmayacak seviyede gürültü oluşacağından endişe ediliyor. 

Mehmet Güler