Yılbaşına sayılı günler kala herkesin aklında olan bir soru. Yılbaşında nasıl beslenmeliyiz? Öncesinde ve sonrasında neler yapmalıyız? Merak edilen birçok konuyu alanında uzman olan Çanakakle’den Diyetisten Bihter Taşdelen’ sorduk. Beslenmede en önemli noktadın beslenmede denge olduğunu söyledi. 
 
Yılbaşı yaklaşırken her kesin merak ettiği bir nokta kutlamada ne yiyip ne içeceği, bazıları bugün akşamları çok fazla besin alarak bütün hafta, belki de o yıl kalıcı sağlık problemleri yaşıyor.Bu konuda önemli bilgiler veren  Diyetisyen Bihter Taşdelen gazetemize özel bilgiler verdi. Taşdelen; ‘’Yılbaşı günü yapılan en büyük hatalardan biri akşam yoğun bir yemek olacağı düşünülerek bütün gün aç kalmaktır. Ancak gün boyu aç kalıp birden yoğun bir yemek yemek doğru değildir. Uzun süreli açlıktan sonra yediğiniz yemek daha çok ve daha hızlı yemek yemenize sebep olacaktır ki bu istediğimiz bir durum değildir. Ayrıca uzun süre aç kalıp birden yemek yemek kan şekerinizde dengesizliğe sebep olabilir. Güne güzel bir kahvaltıla başlayıp öğle öğününü daha hafif geçirerek dengelemenizi tavsiye ederim.Yılbaşında sofralarınızda;Her zaman en önem verdiğimiz şey DENGE! Tabağınızın dengeli bir tabak olması için tabağınızda 4 temel besin grubunun da (et-süt-tahıl- sebze\meyve) bulunmasına dikkat edin.Tokluk ve doyma hissi besini tükettikten 20 dk sonra beyne iletilmektedir. Yılbaşı sofralarının da uzun süre masada kalınan sofralar olduğunu düşünürsek, yılbaşı yemeğinizi olabildiğince yavaş ve uzun sürede tüketmenizi tavsiye ederim. Dostlarınızla ve ailenizle uzun süreli sohbet eşliğinde yemek yediğiniz güzel masalarınız olsun.Mevsim sebzeleri ile yapılmış salatalara ve sebze yemeklerine masanızda mutlaka yer verin. Bunlar; brokoli salatası, brüksel lahanası salatası, mevsim sebzeleri ile yapılmış mevsim salata, pancarlı salata, portakallı pırasa, portakallı kereviz vb. olabilir.Ana yemekte bir et türü tercih ediyorsanız, doymuş yağ oranı fazla olan kırmızı et yerine hindi/kaz/ördek/ tavuk/balık vb. beyaz et türlerini tercih etmenizde fayda var. Ayrıca bu etleri pişiriken yağda kızartma yöntemi yerine fırında/mangalda/ yağsız tavada ya da haşlama pişirme yöntemlerinin kullanılması tavsiye edilmektedir. Sofranızda mezelere yer vermek istiyorsanız, kızartılarak yapılan mezeler yerine, yoğurtla ve peynirle yapılan farklı türde mezelere yer verebilirsiniz. Bunlar; Haydari, havuç tarator, yoğurtlu cevizli kereviz, yoğurtlu pancar, caciki, Girit ezmesi, kabak salatası, peynirli kırmızı biber vb. Olabilir.'’dedi.
 
 
‘’Tatlı ve meyve tüketiminde de porsiyon kontrolü yapmayı unutmayın’’
 
 
Beslenmede dikkat edilecekleri sıralayan Taşdelen; ‘’Karbonhidratı pilav, makarna yerine tam tahıllı bir ekmekten almanızı tavsiye ederim. Yemeğin yanında tükettiğiniz doğru ekmek içeriğindeki liften dolayı kan şekerinizi daha uzun süre stabil tutacak ve sizi daha uzun süre tok tutacaktır. Pilav, makarna olmazsa olmaz diyenler içinse siyah pirinç pilavı, basmati pirinci, tam buğday makarnası veya greçka pilavını tavsiye ederim.Cips, çikolata gibi atıştırmalıkların tüketimini özel gün bile olsa tavsiye etmemekteyim. Bunların yerine çiğ kuruyemişler, kuru meyveler vb. atıştırmalıklar ölçüye dikkat edilerek tüketilebilir.Tatlı tüketimine değinecek olursak, kızartılmış, şerbetli ya da bol çikolatalı tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyveler tercih edilebilir. Tatlı ve meyve tüketiminde de porsiyon kontrolü yapmayı unutmayın!İçecek olarak ise asitli ve renkli içeceklerden mutlaka uzak durun! Bunlar yerine ayran, şalgam, evde yaptığınız sebze, meyve karışık meyve sularını tercih edebilirsiniz.’’diye ekledi.
 
‘’Alkollü bir içecek tüketmek istiyorsanız ise kokteyllerden uzak durun! ‘’
 
Alkollü ürünler hakkında değerlendirmede yapan Taşdelen; ‘’Renkli içecekler, aromalar, alkol vb. derken kokteyl bardaklarının kalorileri uçup gidiyor. Bu yüzden alkol tüketirken de en masum olarak ise şarap türlerini tercih etmenizi tavsiye ederim. Ayrıca özellikle kırmızı şarap sağlığa birçok faydası olan flavanoidler açısından da zengindir.Yılbaşının ertesi gününü daha hafif öğünlerle geçirmeye çalışın yedikleriniz sebebibyle vücutta ödem oluşabilir bunun için bolca sıvı tüketmeyi ve yürüyüş yapmayı unutmayın. Kendinizi aç bırakmayın! Sadece öğünleri hafif ve dengeli geçirmeye özen gösterin. Midenizi rahatlatmak içinde rezene ve anason, bedeninizi dinlendirmek içinde melisa, papatya gibi bitki çaylarını gün içerisinde tüketmeye çalışın.’’diye sözlerini tamamladı.

İbrahim Akın Kazancı