Son dönemlerde dünya genelinde enerji fiyatları hızla yükseliyor. Piyasayı canlanan enerji sektöründe faaliyet gösteren firmalar da bu alanda yatırımlarını hızlandırdı. Enerjide en karlı yatırım alanlarından biri de Rüzgar Enerji Santralleri (RES). Rüzgarı ile meşhur Çanakkale, bu alanda en çok yatırım yapılan illerden biri. RES’te Çanakkale il sırada yer alırken, şirketler bu alanda yatırım yapmak için doğayı ve insanların durumunu hiçe sayıyor.
Bu anlayışla yanlış yatırım yapılan yerlerden biri de Mahmudiye köyü. Düz ovada yer alan ve verimli tarım arazisi ile dikkat çeken bu köy, adeta rüzgar gülleri ile başları dertte. Devasa bir cihaz dönerken çıkarttığı ses çevresini çok rahatsız ediyor. Köyün yakınında da çok sayıda rüzgar gülleri yer alıyor. Bu rüzgar güllerine 1.5 kat daha büyük yenisi eklenecek.

İTİRAZ EDİLECEK
Yıllardır köylüler bu rüzgar güllerinden çıkan sesten rahatsız. Bu rahatsızlığa rağmen evlere yakın 1.5 kat büyüklükte yeni bir rüzgar gülü daha dikilecek. Bunun için de köyde RES kapasitesi artışı projesi ile ilgili kısa süre önce ÇED toplantısı yapıldı. 1250 kişinin kaldığı köyde, ÇED toplantısına 5 civarın kişi katılmıştı. Daha sonra durumdan haberi olan köylüler, ÇED toplantısının yeniden yapılmasını istiyor. 5 kişi ile yapılan ÇED toplantısı ile ilgili süreç devam ederken, köylüler yeni bir rüzgar gününün köyün kaldırmayacağını belirterek bu sürece dahil olmak istediklerini söyledi.
Köylülerin şikayeti üzerine Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu’da olaya el attı. Federasyon Başkanı Bünyamin Nami Tonka, köylülerden bu konuda çok şikayet geldiğini hatırlatarak Çevre federasyonu olarak ÇED’e itiraz edeceklerini söyledi. Binin üzerinde nüfusa sahip köyde 4 kişi ile ÇED yapılmayacağını belirten Tonka, ÇED sürecinin yenilenmesi gerektiğini vurguladı.
 
Mehmet Güler