Çözüm için bir çabamız var. Önümüzdeki 1-2 gün içerisinde çözümün ilk adımlarını hep birlikte görmüş olacağız." Dedi. Fakat Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Arman Üney’e göre atılan 'tek taraflı' adımlar söz konusu ve ilaç sorunu hala çözülmüş değil.

Geçtiğimiz gün Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Koca, ilaç temini konusunda bazı sıkıntılar olduğu konusunda, Sağlık Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulunda açıklama yaptığını anımsattı.
 
Koca, "İlaç konusu önemli bir gündemimiz. Çözüm için bir çabamız var. Önümüzdeki 1-2 gün içerisinde çözümün ilk adımlarını hep birlikte görmüş olacağız." diye konuştu. "İlaç düzenlemesiyle ilgili Şubat'ta yapılacak fiyatlandırma öne mi çekilecek?" sorusuna Koca, "Ben bir cümle söyledim, o cümlede gizli. Bugün, yarın görmüş olacağız hep birlikte.
 
Bakanın aksine ise ,Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Arman Üney’e göre atılan 'tek taraflı' adımlar söz konusu ve ilaç sorunu hala çözülmüş değil. İlaçların piyasaya ne zaman çıkacağını bilemediklerini, bu süreçte sorunları için Çalışma Bakanı Vedat Bilgin ile görüşme gerçekleştirdiklerini ifade eden Üney, ilaç sorununa dair, “Çocuğu bronşit olmuş bir anne kucağında bebeğiyle geldiği zaman ona, ‘İlaç yok’ dediğinizde bence o anne için dünyada hiç ilaç yok demektir. Kaç ilacın olup olmadığının onun için bir önemi yok. Çünkü onun yerine koyabileceği bir şey yok.Bağlı bulunduğumuz ilaç fiyat kararnamesine göre her yıl şubat ayında ilaç fiyatlarının bağlı olduğu kurda güncelleme yapılır. Bu yıl da şubat ayında bir kur güncellemesi yapıldı. Ancak son yıllarda Euro kurunda yaşanan ciddi artışlar birden fazla düzenleme ihtiyacını açığa çıkarttı. Öyle ki bu yıl şubat ayında yapılan düzenlemeye ek olarak temmuz ayında ek bir güncelleme gerçekleştirildi. Ayrıca Şubat 2023’te yapılması planlanan kur güncellemesi de öne çekildi. Kur güncellemesine bağlı olarak ilaçlara yüzde 36,77 oranında bir zam geldi. İlaçlarda yaşanan bu fiyat artışı ilaç sanayinin ihtiyaç duyduğu bir konuydu. Onların da kendine ait sıkıntıları var. Esas alınan Euro kuru ile sahadaki gerçek Euro kuru arasındaki makasın açılması onların üretim süreçlerini etkiliyor. Etken madde temininden ilaçların ambalajlanmasında kullanılan malzemelere kadar farklı sıkıntıları olduğunu ifade ediyorlardı. Euro kurunda yapılan bu düzenleme ile ilaçların hemen piyasaya çıkacağı yönünde bir beklenti oluşmuştu. Farklı basın yayın organlarından ilgili dönemde bizlere de pek çok defa bu soru yöneltildi. “Sizce ne zaman ilaçlar piyasaya çıkar” şeklinde. “Bekleyip göreceğiz” yanıtı verdik. Eskiden zamdan birkaç gün sonra ilaçlar piyasaya çıkabiliyordu ama burada üst üste bir durum olduğu için ilaçların ne zaman piyasaya çıkacağını bilemiyoruz.’’dedi.
 
Mine Yel