İYİ Partide delegeler Pazar günü 4 adayla İl Başkanlığı seçim sürecine giren İYİ Parti’de daha sonra   partinin sağlıklı bir seçime gitmesi için Ahmet Uslu ve Didem Güner adaylıktan çekildi.  Eşref Bener Varol ve Selahattin Yıldızlar ise kongrede  kıran kırana mücadele etti. İki adayın yarıştığı İYİ Parti 3. Olağan İl Kongresinde  delegelerden toplam 335 oy alan Selahattin Yıldızlar, güven tazeleyerek yeniden İYİ Parti İl Başkanlığına seçildi. 
 
 
 
 İl ve İlçe delegelerinin yoğun katılım gösterdiği İYİ Parti İl Kongresi gerçekleştirildi. Katılımın yoğun olduğu İYİ Parti 3. Olağan İl Kongresi   İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Tolga Akalın, Divan Başkan Yardımcılığını İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Uz, İYİ Parti Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, İYİ Parti Eceabat Belediye Başkanı Saim Zileli, Siyasi parti il başkanları partililer ve delegelerin katılımı ile 18 Mart Spor Salonunda gerçekleştirildi. Kongre divan başkanlığının oluşturulması ile başladı.   Divan Başkanlığını İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Tolga Akalın, Divan Başkan Yardımcılığını İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan yaptı.
 
 
 
Divan kurulunun oluşturulmasının ardından kongre Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının Okunması ile devam etti. Faaliyet ve  Kesin hespa raporunun oylamasından sonra siyasi konuşmalara geçildi. Siyasi konuşmalarda ilk olarak adaylara söz verildi.  Kongrede ilk olarak konuşan İl Başkanı adayı Eşref Bener Varol “Çanakkale ili 576 köy 81 mahalleden oluşuyor. Seçimin öne alınacağını düşünürsek, önümüzdeki seçim takvimini en verimli şekilde değerlendirmek, en doğru programlamayı yapmak, sahayı doğru okumak partimiz için çok önemli. El ele vermiş bir İYİ Parti ailesinin Çanakkale'de başaramayacağı işi yoktur. Bir önceki seçimde de yaptığımız gibi aday adaylarımızın kongremizin ardından hiç beklemeksizin sahaya davet ederek, ilçe içi köy köy program yazacağız. Seçimlerin dört ay sonrası yapılacağı tahminimizde 120 gün her ilçeye her köye gidebilmek için çok sınırlı olduğu malumunuz aynı gecede tüm ilçelerimizi harekete geçirerek 100 köy ziyareti, 250  kahveci Hane ziyareti hedeflerimizle ilerleyeceğiz. Biz Çanakkale ili olarak Genel Başkan Yardımcılığında Sayın Rıdvan Uz, iki belediye başkanlığında Gökçeada Belediye Başkanımız Ünal Çetin ve Eceabat belediye Başkanımız Sayın Saim Zileli'ye birçok belediye Meclis üyeliğine, ilçelerimizde partimiz için çalışma inancıyla dolu bir teşkilata, ilçe başkanlarımıza, ilçe yöneticilerimize sahibiz. İşte tüm bu görüşçü siyasi figürlerimize yenilerini ekleyecek siyaset sahnesinde Çanakkale'nin ayrı bir yeri olduğunu hep birlikte göstereceğiz” dedi. 
 
 
 
‘’Gıda güvenliği dengede AK Parti hükumetleri çiftçinin canına okumaya devam ediyor’’
 
 
 
Eşref Bener Varol’un ardından konuşan  İYİ Parti İl Başkanı da olan Selahattin Yıldızlar da bir açıklama yaptı. Yıldızlar; “Hem iktidarın hem muhalefetin hesaplarını bozduk. Her türlü baskıya rağmen üye sayımızı katladık. Yılmadık yılmayacağız. Bu hücre sistemi sandığı görününceye kadar var gücümüzle çalışacağız. Biliyoruz ki iktidar eğitimi bilirdi. Eğitim sistemi yirmi senede on beş defa değiştirdiler. Hiçbir çocuğumuzun kaybolduğu sistemde mezun olmadı. Üniversite sınavlarında yüz binlerce gencimiz geleceğimiz sıfır çeker hale geldi. Okuduğunu anlamayan bir nesil yetişti. Büyük okulların hepsini kapattılar, görevlerde geç kalmadı. Doktorlar kaçıyor, şehir hastaneleri ile yandaşlar götürürken doktorlarımız memleketten kaçıyor. Tıp fakültesi mezunlarının yarısı yurt dışına gidiyor, hastalarımız randevu alamıyorlar, ilaç krizi büyüyor. Gıda güvenliği dengede AK Parti hükumetleri çiftçinin canına okumaya devam ediyor. Onlarca üründe gümrük vergi ve fonları kaldırdılar. Yetmezmiş gibi bağlı aldıkları buğdayı arpayı ucuza verdiler. Rus çiftçisini zengin ederken Türk çiftçisini perişan ettiler. Kendi besleyen memleket, Rusya'nın buğdayına mecbur kaldı. Enflasyonda, mücadele maskesiyle, Türk çiftçisinin malına ihracat yasak edildiler. Uygun sistemde hazinenin soyulmasına karşıyız. Ekonomi borç ekonomisi haline gelmiştir, üretmeyen bir ekonomi oluşmuştur. Yolsuzluk ve rant ekonomisi ortaya çıkmıştır. İhracat rekoru kırdık dedikleri iki bin yirmi iki yılında yüz milyar dolarla cari açık rekoru kırmıştır.   Memleketin Bulgaristan istilasına uğramış, yerli ve milli atarken enerji, iletişim ve gıda gibi stratejik sektörlerden memleketi bağımlı hale getirmişlerdir. Yandaş sermaye, akıl almaz bir şekilde büyürken, vergi borç Silinirken taraf olmaya, sermaye yok olmaya mahkum edilmiştir. Borç ve kredilerde vatandaşın borcu kişi başına beş bin doların üzerine çıkmıştır. İpini koparan Türkiye'ye de doluyor. Suriye'de savaş gitmiş ama kaçanlar Türkiye’ye gelmeye devam ediyor.  Yakın coğrafyadan memlekete doluyor. Kim olduğu belirsiz insanlar sokakları yaşamaz hale getirmeye devam ediyor.  Partimizin gümbür gümbür iktidara yürüyor. Kıymetli dava arkadaşlarım. Göreve geldiğimiz günden beri üye sayısını beş katına çıkarttık. İki belediye birçok belediye meclis üyesi kazandı. Sokağa sokak, dükkan, dükkan esnafımızı gezdik. Gönül yollarını ilçelerimizin kaldırımlarını karış karış arşınladık. Biz memleketin bekası, millet sevdası için hepinize hepinizle birlikte şanlı başta çalıştık” dedi. 
 
 
 
‘’Bugün beyaz bir sayfa açıyoruz. Söz veriyorum Çanakkale'de bu sonrasında da devam edecek’’
 
 
 
İki adayın konuşmasının ardından kürsüde  İYİ Parti Gökçeada Belediye başkanı Ünal Çetin ve İyi Parti Eceabat Belediye Başkanı Saim Zileli  de konuşma yaptı. Siyasi konuşmalarda kürsüye gelen son isim İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Uz oldu.  Rıdvan Uz ise yapığı açıklamada “Rabbime şükürler olsun. Salonda oturacak yer yok. İnsanlarımız ayakta ve işte bu iktidarımızın ayak sesi. Hep söylerim ‘Korkaklıkta ar ve zillet ileri atılmakta izzet ve şeref vardır. Kişi korkarak kaderini değiştiremez’ diyor Resulü Ekrem. Dönem icraat dönemi, somut olmak lazım. Şimdi somut zamanı. Ben sizlere çok hitap ettim, çok konuştum. Şimdi bu değerli vakti oy kullanarak devam edeceğiz. Bugün beyaz bir sayfa açıyoruz. Söz veriyorum Çanakkale'de bu sonrasında da devam edecek” dedi. 
 
 
 
Gerginlikte Yaşandı 
 
 
İYİ Parti Merkez İlçe Başkanlığı kongresinde olduğu gibi  İl Başkanlığı kongresinde de gerginlik yaşandı.  Rıdvan Uz, kürsüden indikten sonra salondaki bir kişinin hakaret etmesi ile gerginlik yaşandı.  Divan’ın müdahalesine rağmen kısa bir süre arbede yaşandı. Hakaret ettiği iddia edilen kişi salonun dışına çıkarılırken polis ekiplerinin müdahalesi ile  kavganın büyümesi önlendi. Dışarda da kısa bir süre devam eden tartışmaların ardından kongreye kaldığı yerden devam edildi ve oylamaya geçildi. Siyasi konuşmaların ardından gündem maddeleri gereği seçimde oy işlemine geçildi. İYİ partili delegeler yeni dönemde görev yapacak  il başkanı, yönetim kurulu üyeleri İl Disiplin Kurulu üyeleri ve Kurultay Delegelerini belirlemek için sandık başına gitti. İYİ Partili 646 delegenin büyük bir bölümü sandığa gittiği gözlemlenirken delegeler 3 sandıkta oy kullandı. Blok liste olarak gerçekleştirilen  seçimlerde saat 17.00 itibari ile oy verme işlemi sona erdi ve sandıklar açılarak oy sayımına geçildi. Oy sayımının sonunda  1. Sandıkta İl Başkan adaylarından Selahattin Yıldızlar 79 oy alırken İl başkan adaylarından Eşref Bener Varol 120 oy aldı. 2. Sandıkta İl Başkan adaylarından Selahattin Yıldızlar 111 oy alırken, Eşref Bener Varol 83 oy aldı. 3. Sandıkta Selahattin Yıldızlar 145 oy Eşref Bener Varol 74 oy aldı. Her üç sandık sonucuna göre toplamda 335 oy alan  Selahattin Yıldızlar yeniden il başkanı olurken,  Eşref Bener Varol 277 oy aldı. Bu sonuçlara göre İl Başkan adaylarından Selahattin Yıldızlar ve listesi seçimi kazandı.
 
Murat Yüksel