Son dönemde teknolojinin gelişmesi ile bilrikte her gün yeni bir pişirme yöntemi oluşuyor. Buyöntemlerden birisi de Air Fryer oldu.Bu pişirme yöntemi hakkında sosyal medyasından bilgi veren Diyetisyen Bihter Taşdelen; Air Fryer kullanılmalı mı başlığıyla bir paylaşım yaptı. Paylaşımında Diyetisyen Bihter Taşdelen; ‘’Son zamanlarda çok popüler olan bu hava fritözü gerçekten daha mı sağlıklı, Kızartmalara sofranızda çokça yer veriyorsanız, evet sizin için daha sağlıklı,Çoğu ölçüme göre bu yöntem, kalorileri %70 ile %80 oranında azaltır ve çok daha az yağ içerir.Bu pişirme yöntemi, yağda kızartmanın diğer bazı zararlı etkilerini de azaltabilir. Patatesleri veya diğer nişastalı yiyecekleri yağda kızarttığınızda meydana gelen reaksiyon, kansere yakalanma olasılığını artıran kimyasal akrilamid üretimine sebep olur. Bir çalışma, havada kızartmanın kızarmış patateslerdeki akrilamid miktarını %90 oranında azalttığını gösteriyor.Air Fryer’ın iyi yönleri olsa da yine de sizin için iyi bir seçenek olmayabilir. Bir çalışmada, balıkların havada kızartılması " kolesterol oksidasyon ürünleri" (COP'ler) adı verilen bir maddenin miktarını arttırdı . COP'ler, et veya balıktaki kolesterol pişirme sırasında parçalandığında oluşur. Çalışmalar bu maddeleri koroner kalp hastalığı, damar sertliği , kanser ve diğer hastalıklarla ilişkilendirmektedir.Ayrıca balıklardaki o omega-3 yağ asitlerini de azalttığı düşünülmektedir.’’dedi.
 
 
Geçtiğimiz günlerdede tükettiğimiz gıdalar yolu ile sağlığımızda saç bakımında önemli katkılarına dair önerilerde bulunan Taşdelen SAÇLARINIZI BESLEYİN ! Başlıklı paylaşımında;
 
1)Parlaklık için Somon:
Somon, sardalye ve uskumru gibi balıklar, sağlıklı omega-3 yağ asitlerini içerir. Vücudunuz bu sağlıklı yağları üretemez, bu yüzden onları yiyeceklerden veya takviyelerden almalısınız. Sizi hastalıklardan korumaya yardımcı olurlar, ancak vücudunuzun saç uzatmak ve saçı parlak ve dolgun tutmak için de onlara ihtiyacı vardır.
 
2) Yoğurt:
Buklelerinizin yapı taşı olan protein kaynağıdır. Yoğurt ayrıca saç derinize kan akışına ve saç büyümesine yardımcı olan bir bileşene sahiptir. B5 vitamini (pantotenik asit olarak bilinir) saç incelmesine ve dökülmesine karşı yardımcı olabilir. Pantotenik asidi saç ve cilt bakımı ürün etiketlerinde bir bileşen olarak tanıyabilirsiniz.
 
3) Kırılgan Saçlarla Savaşmak İçin Ispanak:
Pek çok koyu yeşil yapraklı sebze gibi ıspanak da harika besin ögeleri ile doludur. Tonlarca A vitamini, demir, beta karoten, folat ve C vitamini içerir. Bunlar sağlıklı bir saç derisi için önemlidir. Saçınızı nemli tutarlar, böylece kırılmazlar.
 
4) Kırılmayı Önleyen Guava:
Bu tropikal meyve C vitamini ile doludur. Saçlarınızı kırılmaya karşı korur. Bir fincan guavada 377 miligram C vitamini bulunur. Bu, günlük önerilen minimum miktarın dört katından fazladır.
 
5)Kaybı Önlemek İçin Demirle Güçlendirilmiş Tahıl:
Çok az demir almak saç dökülmesine neden olabilir. Ancak bu önemli besini güçlendirilmiş tahıllarda, makarnalarda, soya fasulyesi ve mercimeklerde bulabilirsiniz. Sığır eti, özellikle karaciğer gibi organ etlerinde bol miktarda bulunur. Kabuklu deniz ürünleri ve koyu yapraklı yeşillikler de öyle.
 
5) Donuk Buklelerle Savaşmak İçin Tatlı Patates:
Tatlı patatesler, zengin bir beta karoten kaynağıdır. Vücudunuz beta karoteni A vitaminine dönüştürür. Bu da kuru, cansız saçlara karşı korunmanıza yardımcı olur. Ayrıca saç derinizdeki bezleri, saçın kurumasını önleyen sebum adı verilen yağlı bir sıvı üretmeye teşvik eder.
 
6) Büyüme için Yumurta:
Yumurta, saçların uzamasına yardımcı olan biotin adı verilen bir B vitamini açısından zengindir.Bu vitaminin yeterince alınmaması saç dökülmesine neden olabilir. Biotin ayrıca kırılgan tırnakların güçlendirilmesine de yardımcı olun’’ paylaşımı ile önerilerini sıraladı. 
 
 
İbrahim akın Kazancı