Asrın felaketi olarak kabul edilen ve 10 ilde büyük acı ve yıkıma neden olan depremden sonra Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) de eğitime süresiz ara verdi. Tatil nedeniyle Çanakkale’nin en büyük gelir kaynağı olan öğrenciler de gelmeyince en büyük zararı esnaf görüyor.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle üniversitelerde bahar eğitim ve öğretim dönemi açılışını ikinci bir duyuruya kadar geçici olarak erteledi. YÖK’ün konuya ilişkin açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 günü meydana gelen ve 10 ilimizi doğrudan etkileyen deprem nedeniyle; Bu bölgeden olup diğer illerdeki yükseköğretim kurumlarımızda öğrenim gören öğrencilerimizin eğitim ve öğretime katılamayacak olmaları, bu öğrencilerimizden bir kısmının yakınlarının afetten doğrudan etkilenmiş olmaları, yükseköğretim kurumlarımızdaki başta öğrencilerimiz olmak üzere akademik ve idari personelimizin arama, kurtarma ve yardım faaliyetlerine katılmaları dikkate alınarak tüm yükseköğretim kurumlarımızda bahar eğitim ve öğretim döneminin açılışı ikinci bir duyuruya kadar geçici olarak ertelenmiştir.”

BU KARARDAN EN ÇOK ESNAFLAR ETKİLENDİ
Çanakkale’de fabrikalar ve benzeri üretim ve istihdam alanları çok az. Kentin en büyük gelir kaynağını ise öğrenciler oluşturuyor. Çanakkale nüfusunun yarısına yakın öğrenciler bulunuyor. ÇOMÜ’nün 60 bin civarında öğrencisi var. Bu öğrenciler de kent esnafının en büyük gelir kaynağını oluşturuyor. Depremden dolayı üniversitenin eğitime ara vermesi nedeniyle öğrenciler yarıyıl tatilinden dönmediler. Bu durum kentte sessizliğe neden oldu. Öğrencilerin gelmemesi en fazla esnafı zor durumda bıraktı. Aynı durum pandemi döneminde yaşanmıştı. Şimdi esnafların en büyük dileği ÇOMÜ’nün eğitime bir an önce başlaması.

Turgut Engin