Çanakkale Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün yaptığı açıklama şu şekilde:
"Kanser dünyada ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer almaktadır. 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen 2. kanser türü serviks kanseridir. Dünya çapında her 2 dakikada, bir kadın serviks kanserinden ölmektedir. Tarama programları, serviks kanserinin azalmasında önemli bir etkiye sahip olmasına rağmen, hala kadınlar serviks kanseri nedeniyle ölmektedir.
Ülkemizde 20 yılı aşkın süredir serviks kanseri taramaları yapılmaktadır. Ancak sosyoekonomik ve kültürel nedenlerden dolayı başvuru yapan kadınlarımızın sayısı beklenenin altındadır.
Bu amaçla Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığınca 2017 yılı ocak ayı ‘‘Serviks Kanseri Farkındalık Ayı” ilan edilmiştir.
Serviks kanseri, rahim ağzındaki normal hücrelerin, anormal hale gelip, kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla oluşan bir tümördür. Serviks kanserinin oluşumu bazen yıllar sürebilir. Bundan önceki aşamalarda, hücreler kanser öncesi değişiklikler gösterirler. Bu durum erken tanıda son derece önemlidir. Bu hücreler kontrol muayenelerinde vajinadan alınan HPV DNA Pap smear numuneleri ile test yapılarak önceden tespit edilip, kanser oluşmadan önlemler alınabilir. Eğer bu yapılmazsa bu hücreler kaçınılmaz olarak kansere dönüşecektir.
Serviks Kanseri Neden Önemli;
Serviks kanseri önlenebilir bir hastalıktır. Erken teşhis edildiğinde %100 tedavi edilebilir.
Serviks kanserinin 10-20 yıl süren kansere dönüşüm süreci vardır ve bu evrede yapılacak sitolojik inceleme sayesinde kansere dönüşecek olguların tanınması mümkündür.
Serviks Kanseri Belirtileri:
- Anormal Kanama (adet dönemleri dışında ve özellikle cinsel temas sonrası)
- Menopoz öncesi ve sonrası düzensiz kanama
- Vajinada sulu, pembe ve soluk renkte devamlı akıntı
- Cinsel temas sırasında ağrı ve rahatsızlık hissi.
Bu belirtiler ortaya çıkar çıkmaz konusunda uzman bir doktora başvurmak hayati önem taşır. Asıl önemli olan bu belirtiler ortaya çıkmadan önce yapılan düzenli kontrollerle hastalığa erken tanı konulmasıdır.
Serviks Kanseri Risk Faktörleri:
Serviks kanserine yol açan bazı risk faktörlerinden kaçınmak mümkündür.
HPV (human papilloma virüs ); Cinsel yolla bulaşarak serviksi enfekte eder. Uzun süren, inatçı yüksek riskli HPV enfeksiyonu sonucu serviks kanseri gelişmektedir.
Cinsel Öykü; HPV virüsü esas olarak cinsel temas yoluyla bulaşmaktadır. Güvensiz cinsel ilişkisi ve birden çok cinsel partneri olan kişiler HPV enfeksiyonu gelişimi açısından risklidir. Cinsel hayata erken başlayan ve çok partner değiştiren kadınlarda serviks kanseri riski artmaktadır. Kadınlarda hamilelik sayısının 7 veya daha fazla olması serviks kanseri riskini artırır.
Sigara: Sigara içmek serviks kanseri riskini artırır.
Serviks kanseri ile mücadelede erken tanı için, Serviks (rahimağzı) kanseri taraması 30 - 65 yaş aralığındaki kadınlar, 5 yılda bir kez HPV DNA pap smear testi serviks kanserinden korunmada yardımcıdır. Serviksdeki değişiklikler, HPV DNA Pap-smear testi ile tespit edilerek kanser gelişmeden tedavi edilebilir.
Düzenli HPV DNA Pap-smear testi yaptırmayan kadınlarda serviks kanseri riski artmaktadır.
Korunma: Tüm kronik hastalıklar ve kanserden korunmada olduğu gibi serviks kanserinde de sağlıklı ve dengeli beslenme, düzenli fiziksel aktivite (yürüyüş, bedensel hareket vb.)zararlı alışkanlıklardan uzak durmak son derece önemlidir.
İlimizde, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi’nde (KETEM) Ulusal Kanser tarama standartları çerçevesinde 30-65 yaş arası kadınlara rahim ağzı kanseri taraması, 40- 69 yaş arası kadınlara meme kanseri taraması ve 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere kalın barsak kanser taraması ücretsiz olarak yapılmaktadır.
Sonuç olarak, ”Sağlıklı bir toplum için önce Kadın Sağlığı” sloganından hareketle tüm kadınlarımızın tarama programlarına katılımları ve desteklenmesi öncelikli hedefimizdir.
Unutmayın! Kanserde Erken Teşhis Hayat Kurtarır!"
Kaynak: Haber Merkezi