İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" kapsamında kabul edilerek finanse edilen "Damlaya Damlaya Çeltik Olur" projesi çiftçi toplantısı Merkeze bağlı Tevfikiye köyünde düzenlendi.
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan Eren, Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Onur Göktepe, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görevli Dr. Yıldız Sokat’ın katılımıyla köy salonunda gerçekleşen toplantıya Biga İlçe Tarım Müdürlüğü, Lâpseki İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ezine İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve çok sayıda üretici katıldı.
Toplantının açılış konuşmasında, projenin 2 yıllık değerlendirmesi ve barajlarımızın güncel doluluk oranlarını paylaşan Bübs Şube Müdürü Ramazan EREN kuraklığın üretimde ciddi bir tehdit olduğunu vurguladı. Daha sonra konuşan Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, günümüzde yaşanan kuraklıktan dolayı tava sulama yöntemiyle çeltik üretim alanlarında zaruri azalmaların olacağını ve projenin çeltik tarımda sürdürülebilirliği açısından değerli olduğunu vurguladı.
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde Çeltik Şubesi Birim Şefi Ziraat Yüksek Mühendisi Onur Göktepe ise enstitüde yürütülen çalışmalarından ve damla sulama yöntemiyle çeltik yetiştiriciliğinde çeşit seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda bilgi paylaştı.
Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde İlaç, Toksikoloji ve Yabancı Ot Bölümünde görevli Dr. Yıldız Sokat, “Menemen Koşullarında ve Trakya Koşullarında Çeltik Yetiştiriciliğinde Damla Sulama Sistemlerinin Kullanım Olanaklarının Araştırılması” çalışmalarında elde edilen bulgulardan ve yabancı ot mücadelesinde dikkat edilmesi gereken hususlardan bahsetti.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi projesi" kapsamında kabul edilen proje kapsamında damla sulama yöntemi ile çeltik yetiştiren üreticilere sertifikalı çeltik tohumlarının %75’i bakanlık %25’i üreticiler tarafından karşılanacak. Projede damla sulama ile çeltik yetiştiren üreticilere yine %75’i bakanlık %25’i üreticileri tarafından karşılanmak suretiyle yem bezelyesi tohumu dağıtılacak.
Çeltik; sulama suyunu en fazla kullanan bitkiler içinde yer almaktadır. Çeltik bitkisi 4 aylık yetişme periyodu boyunca klasik tava sulama yönteminde dekara 1500 ile 2400 m³ arasında su tüketmektedir. Bu da ülkemizde çeltik ekim alanlarının daralmasına neden olmaktadır. Kuraklıktan dolayı tarımsal sulamada yaşanan su kısıtının olduğu yıllarda ise mecburi olarak ekim alanları azalış göstermektedir. Çeltikte; damla sulama yönteminde dekar başına 800 ile 900 metreküp arasında su kullanılmakta bu şekilde klasik tava sulama yöntemine göre % 50 den fazla su tasarruf sağlanarak su kaynaklarının israfının önüne geçilmekte ve kuraklığın yaşandığı günümüzde su tasarrufuna büyük katkı sağlamaktadır.
Hazırlanan proje ile; damla sulama yöntemi kullanılarak suyu bitkinin istediği zaman, istediği miktarda, bitki kök bölgesine verme imkânı oluşturmak, % 50 den fazla su tasarrufu sağlamak, su kısıtından dolayı çeltik ekim alanlarının arttırılmasının önündeki engeli kaldırmak, sertifikalı tohum kullanılması ile birim alandan daha fazla ve kaliteli ürün alınmasını sağlayıp çeltik ithalatını azaltmak, aşırı sudan dolayı toprağın biyolojik yapısının bozulmasının önüne geçmek, yer altı sularının kirlenmesini önlemek, sivri sinek problemi oluşmasının önüne geçmek ve kimyasal ilaç kullanımının azaltılması amaçlanıyor.
Haber Merkezi