İki yıl önce Çanakkale Boğazı’nı, Marmara Denizi’ni kaplayan ve kentin turizmi başta olmak üzere balıkçılığa da büyük zarar veren müsilajla ilgili şimdiye kadar bir önlem alınmadı. Çanakkale boğazı kıyılarında bulunan fabrikaların deniz suyu sıcaklığını artırması ve kirletmesi nedeniyle son yapılan araştırmada denizde su sıcaklığı iyice arttı. Bu sıcak artışa ek olarak atıkların denize atılması nedeniyle müsilajın geri gelebileceği konuşuluyor.

Deniz salyası olarak bilinen müsilaj daha önceki yıllarda öbek şeklinde Çanakkale boğazında zaman zaman kendini gösteriyordu. İlk büyük müsilaj felaketi 2021 yılının Mart ayında Çanakkale’de başladı. O tarihte ortaya çıkan müsilajın kısa süre sonra yok olup gideceği beklerken Çanakkale’den Marmara’ya yayıldı. Marmara Denizi çevresindeki Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Yalova, Kocaeli, İstanbul ve Tekirdağ’da büyük sorunlara yol açtı. Çevre felaketi olarak kayıtlara geçen ve dünyada birçok ülkede haber konusu olan müsilaj, yaz aylarında hem balık sektörünü hem de turizm sektörünü çok etkilemişti. Jel tabakası Marmara’dan sonra Ege ve İstanbul boğazına kadar ilerledi. Bu felaketin önüne geçmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından o dönem 7 ilde temizleme çalışması da başlatıldı. Haziran aynın sonlarına doğru bu jel tabakası daha sonra deniz dibine çekildi.  
 
GERİ GELECEK Mİ? ENDİŞESİ
O büyük felaketten sonra her yıl bu dönemlerde müsilajın geri geleceği korkusu yaşandı. Uzmanlar bu yıl hava değişiminden dolayı da müsilajın tekrar ortaya çıkabileceğini belirtiyor. Uzmanlar, geçen yıldan buyana Marmara denizindeki sıcaklığın 4 derece arttığına vurgu yaptı. Bu sıcaklık artışı ve devamında yaşanan kuraklığın, müsilajın yeniden ortaya çıkabileceğini belirtiyor.
Kuraklık nedeniyle yaşanan su sorunun denizleri de etkileyeceği belirtiliyor. Denizlere su akışının azalması nedeniyle denizlerde kirliliğin artacağı bununla beraber denizlerde müsilajın ortaya çıkacağı ifade ediliyor.

DERS ÇIKARILMADI
Uzmanların 2021 yılında müsilaj üzerinde yaptığı araştırmada, yaşanan felakete kirliliğin neden olduğu ifade etmişti. Marmara denizi çevrsinde çok sayıda fabrika olduğu ve bu fabrikaların denizi hem kirlettiği hem de su sıcaklığını arttığı için müsilajın ortaya çıktığını belirtmişti. O dönemde müsilajı etkileyen bu fabrikalara yaptırım uygulanacağı ifade edilmişti. Geçen süre içinde ders çıkarılması ortaya çıktı. Çanakkale’deki fabrikaların hiç önlem almadığı da belirtiliyor. Halen Çanakkale boğazı kıyısında çok sayıda tesis bulunuyor. Bu tesisler aynı zamanda deniz suyunu da kullanıyor. Kullanılan bu su sıcak olarak denize geri bırakılıyor. Bu da Marmara denizindeki su sıcaklığı seviyesini mevsim normallerinin üzerine çıkarttığı ifade ediliyor.

Sedat Uz