Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Halk Kütüphanesi,  Arkeoloji Müzesi’ne taşındıktan sonra 7/24 saat açıktı ve öğrenciler burada gece gündüz ders çalışıyordu, sınavlara hazırlanıyordu ve kitap okuyorlardı. Kentin en güzel binalarından birisine sahip olan kütüphane, alınan kararla belli saatlerde açık olunca öğrenciler mağdur oldu. Öğrenciler kütüphanede ders çalışırken, kitap okurken dışarı çıkartılıyor ve kütüphane kapatılıyor. Bu uygulamaya öğrenciler, veliler ve vatandaşlar büyük tepki gösteriyor.
 
Yeri, müdür atamaları ve uygulamaları ile Çanakkale Kütüphanesi zaman zaman kentin gündemine geliyor. Daha önce kordon bölgesindeki yerindeyken binanın proje kurbanı edilerek yıkılmıştı. Alan ile ilgili proje bir türlü hayata geçirilmeyince kütüphane Troya caddesinde bir binanın altında yıllarca hizmet verdi. Yerin dar olması ile hep eleştiri konusu oldu. Atatürk Caddesi üzerinde bulunan Arkeoloji Müzesi’nin Troya Müzesi’nin yapılması ile buraya taşındı. Bu geniş alanın ne olacağı konuşulurken, örnek bir proje ile kütüphaneye çevrildi. Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Halk Kütüphanesi, burada hizmete girdi.  

TÜRKİYE DE İLK KEZ 7/24 SAAT HİZMET VERMEYE BAŞLADI
Uzun süre apartman altına hizmet verdiği için eleştirilen il kütüphanesi, bu proje ile örnek teşkil eden bir mekana kavuştu.  2019 yılında kütüphane buraya taşındı. Kütüphanenin böyle alana taşınması ile Türkiye’de ilk defa 7/24 hizmet veren kütüphanelerden biri oldu. Gece gündüz açık olan kütüphaneye kitap okumaya gelenlerin yanında ders çalışmaya gelenler de çoğunluktaydı. Aileler akşamları gelip çocuklarını buraya bırakıyordu ve öğrenciler gece boyunca hem kitap okuyorlardı hem de sınavlara hazırlanıyordu.
Her geçen gün kütüphaneye talep çok fazla oluyordu. Üniversite öğrencileri burada sınavlarına, lise öğrencileri üniversite sınavlarına, diğer öğrenciler de yine sınavlarına burada hazırlanıyordu. Ortam ders çalışmaya müsait olduğu için de aileler çocuklarını buraya getiriyordu.

ÇIKIN KÜTÜPHANEYİ KAPATIYORUZ
Kütüphane buraya taşınmasından itibaren kapısına hiç kilit vurulmamışken, eski müdürün başka yere gönderilmesi ile kütüphanede işler karıştı. Çok güzel olan bahçesi bakımsız bırakıldı, gerekli çalışmalar yapılmadı ve son olarak hep açık olan kütüphane artık belli saatlerde açık. Daha önce gece gündüz açık olan kütüphane hafta içi 08.30-22.00 saatleri arasında açık. Cumartesi 09.00-21.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Pazar günü ise tamamen kapalı. Kütüphanenin bu saatlerde ve günlerde açık olması öğrencileri zor durumda bırakıyor. Öğrenciler akşam ders çalıştığı sırada görevliler gelip öğrencileri dışarı çıkartıp kütüphaneyi kapatıyor.

VELİLER VE ÖĞRENCİLER TEPKİLİ
Kütüphanenin Pazar günleri ve akşamları kapatılmasına hem öğrenciler hem de veliler tepki gösteriyor. Öğrenciler, sınavlara hazırlanmak için en iyi yerin kütüphane olduğunu belirterek, sesiz ortamda sınavlara çalıştıklarını söyledi. Öğrenciler, kütüphanenin eski çalışma sistemine dönmesini istiyor. Uzak yerlerde yaşayan veliler bile çocuklarını araçları ile getirip kütüphaneye bırakıyor, gece gelip buradan alıyor. Çocuklarının burada daha iyi ders çalıştığını ve verimli vakit geçirdiğini belirten veliler, kütüphanenin eskisi gibi gece gündüz açık kalmasını istedi.
Öte yandan, Mart sonu Nisan başı Kütüphane Haftası olarak kutlanıyor. Kütüphane haftası olmasına karşın, kütüphanede pek etkinlik yapılmadığı da öğrenildi.

Mehmet Güler