Dört yıl önce 4 Nisan’da yapılan yerel seçimlerde Kepez Belediye Başkanı seçilen Arslan, her yıl dönümünde değerlendirme yapıyor. Turhan Mildon Kültür Merkezinde gerçekleştirilen değerlendirme toplantısına Belediye Meclis Üyeleri, siyasi parti temsilcileri, partililer, STK Temsilcileri ve çok sayıda vatandaş karıldı.
Salonda toplanan kalabalığa geçen 4 yılın hesabını veren Başkan Arslan “Görevi devraldığımız ilk günden bugüne dilimizden düşürmediğimiz iki ilke vardır, Şeffaflık ve hesap verilebilirlik. Her yıl olduğu gibi sizlere tüm şeffaflığımızla devraldığımız görevi hesabını vermek için bir araya toplandık. Bu topraklarda hangi bedeller ödenerek yaşadığımızı da çok iyi biliyoruz. Bu sebeple kendimize ilke edindiğimiz şeffaflık ve hesap Temelinde milat belirlediğimiz 4 Nisan'lardan sonra gelecek her yeni 4 insanlara karşımıza elimiz boş çıkmamak için çok çalıştık. Bu çalışmalar destekler ve katkıları için tüm meclis üyesi arkadaşlarıma ve tüm belediyemiz emekçilerine sizlerin huzurunda bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca yine Büyük teşekkürü de hak eden Bugün buraya kadar gelip verdiğiniz görevin arkasında duran siz değerli hemşerilerime saygı ve şükranlarımı sunuyorum. Çok şükür huzurlarınızda yine ellerimiz boş gelmedik.
Evet yeşil belediyecilik bizim zaten manifestolarımızın başındaydı. Bugüne kadar yeşil belediyecilikle ilgili Kepez'i daha yeşil, daha nasıl yeşil Kepez'i yaratabiliriz? Ben ve arkadaşlarım, bürokratlarımız hep birlikte çalışıyoruz ve bu süreç içinde bin 605 ağaç dikimi gerçekleştirdik Kepez'de. Bunu büyük bir çoğunluğu Hamidiye Mahallesi'nde yeni kurulan mahallede olmak üzere bin 605 adet ağaç diktik. Plaj bölgesinde de çok ciddi bir ağaç dikildi. Yani üç dört yıl içinde bu ağaçlar büyüdüğünde hemşehrilerimiz rahatlıkla denize girerken ağaçların gölgelerinde faydalanacaklar ve pikniklerini yapacaklar. 3 bin 175 adet bitki dikimi gerçekleştirmişiz ve 12 bin 110 metre kare çim serilmiştir. 4 bin 608 metrekare yeşil alan oluşturulmuştur ve bunları daoldukça ekonomik bir fiyata Kepez halkına hizmetine sunduk. Hamidiye mahallesi ve Boğazkent Mahallesi'nde ağaç dikimlerimi devam ediyor.
Katı atıklar enerjiye dönüşüyor. Kepez'de 2022 yılında 11 bin 715 ton evsel atığı toplamışız ve bunun maliyeti de 9 milyon olarak biz ÇAKAB’a teslim etmişiz ve oradaki check-up da yapılan çalışmalarla tüm bölgenin sadece kepesi değil tabii. Çanakkale ÇAKAB Üyesi Umurbey, Lapseki ve Çardak beldeleri. Ayrıca köyler Özel İdare olmak üzere Çanakkale'de toplanan tüm o katı atıklar enerjiye dönüştürülüyor. Burada da yatırımlar sonlandırılmak üzere bize bu işin maliyeti de 9 milyon 67 bin liraymış.
Bu yıl depremle birlikte biraz daha sade bir yıl geçirmeyi planlıyoruz. Meclis üyelerimizle birlikte meclis de bunu tartıştık. Müzikli, eğlenceli festivaller yapmayacağız. Ama sadece bir istisna 23 Nisan günü çocuklarımıza Bir halk çocuğu açacağız. Orada da yurt dışından gelen çocuklarımızla birlikte o çocuklara o gün farklı bir gün yaşayacağız ama onun dışında çok da fazla müzikli, eğlenceli festival planlamamız da yok” dedi.
HER KESİME DESTEK OLDUK
Birçok alana destek verdiklerini de belirten Başkan Arslan çalışmalarını şöyle anlattı; “Kepezli kadınlarımızın evlerinde ürettikleri el emeklerini satmak için Kepez'de Halk Kafe'nin yanında 25 stant yaptık ve adını da hemen açılıştan 3 gün önce vefat eden Cüneyt Arkın üreten kadın stantları olarak isimlendirdik. Çok cüzi küçücük bir bedele o üreten kadınlarımıza stantları bir yıl boyunca verdik. Tabii geçen yıl büyük bir ilgi alaka olunca bir anda bu yıl talep arttı. Şimdi yaklaşık 50 civarında talep var. O talepleri de karşılamak üzere yine önümüzdeki günlerde sayılarını arttırarak 50 civarına getireceğiz ve kimseyi incitmemeye, kırmama felsefemizi devam ettireceğiz.
Sosyal belediyeciliği ben ve arkadaşlarım gerçekten çok önemsiyoruz. Göreve geldiğimizde maalesef biliyorsunuz bir kovid geldi. Kovid'te esnaflar iş kapatmak durumunda kaldı. Onların yanında çalışan işçiler maalesef işlerinden oldu. İnsanlar sokağa çıkamadı. İlk Dönemimiz olan bu zorlu dönemde ekonomik olarak belediyemizin tablosu çok pozitif olmamasına rağmen biz hiçbir fedakarlıktan kaçmadık ve sosyal belediyecilik anlamında üzerimize düşen bir sosyal demokrat belediye olmanın vazifesini yerine getirdik. Her ay o ihtiyaç sahiplerinin hesaplarına bedeller yatırdık. Dört yıllık süreçte 2 bin 623 Aileye çift karttan para yatırmışız. Her yıl başında bir kere olmak üzere ihtiyaç sahibi ailelere yakacak yardımı yaptık. 399 aileye her ay ekmek yardımı Yapıyoruz. Hiç kimse kim bu yardımdan kimler faydalandığını bilmiyor. Hani bir elin verdiğini, öbür el görmeyecek, bilmeyecek şekilde yardımlarımızı yapıyoruz. Bunun yanında daha bir çok hizmet veriyoruz. Bunun maaliyeti de belediyemize 5 milyon 163 bin lira olmuş. Şunu söyleyebilirim ki bu da yaklaşık bütçelerimizin yüzde 2,5’ine tekabül ediyor. Yani Kepez Belediyesi'nin yaklaşık yüzde iki buçuk Yıllık bütçesi sosyal yardımlara gitmiş”
Geldiğimizde Hamidiye Mahallesi yeni imara açılmış bir bölgeydi. Orada lüks siteler lüks apartmanlar yapılmış ama yol ve altyapılarda büyük bir eksik vardı. Hızlıca biz oradaki o açığı yıl sonuna kadar gerçekleştirdik. 2019 yılının yıl sonunda yağmurlar başlamadan bitirdik ve 79 bin 532 metrekare parke taş döşemişiz. 14 bin 510 metre olup 21 bin 248 metre bordür. 6 bin dört 425 metre yağmur suyu hattı döşemişiz. Gerçekten Hamidiye Mahallesi bugün Çanakkale'nin en revaçta mahallelerinden biri haline getirdik. Hamidiye Mahallesinin en Güzel Mahallesi bize 8 milyon 291 bin liraya mal oldu.
Sanayi Caddesi'ni biliyorsunuz burayı da bir törenle başlatmıştık. Yeni göreve geldiğimizde olumsuz günlerdi ve sürekli videoya çekiyorlardı. Atık suyu da çözmüştük o dönem onlar da yollardan video çekerek bizi eleştirmeye çalışıyorlardı. Onlara Yeşilçam'a göndereceğim ben. 2024 Mart'ında Yeşilçam'a göndereceğim Kepez'den. Çektiği yolları da şimdi daha güzel hale getirdik. Sanayi Caddesi pırıl pırıl asfalt oldu. Her şeyimde bir sıralaması var. Yol kötü biliyorum ama olmayan parayla ben gelip halkın sırtına borçlandırıp da o yükü atamam ki. Her şey doğru zamanda ve doğru anda yapılır. Biz de doğru anda yaptık.
Daha önceden hatırlarsanız liman o civarda büyük bir koku bizi sarıyordu. Geçerken herkes nefes almaz burnunu kapatır öyle geçerdi. Burada arkadaşlar karadan bin 18 metre döşeme yaptık. Denizin içinde de 230 metre civarında 6 yüzlük HDP boru döşedik. Ve tesisten çıkan suyu derenin içine boşaltmadık. Şimdi diyebilirsiniz ki ‘ya başkan tesisten çıkan suyu eskiden dereye boşaltıyordu şimdi de denize boşaltılıyor. Ne değişti?’ diyor. Çok şey değişti. Çevreciyim demekle çevrecilik olmuyor sadece Kaz Dağları'nda çevreciyiz değil bizim kendimizin de aynaya bakması gerekiyor. Tesisi tam kapasitede çalıştırdık. Tesisin çıkışına bu atık su tesisi sürekli atık izleme sistemi kurduk. Testten çıkan suyu kendi analiz ediyor. Eğer doğaya suistimal eden bir su gelirse, standartların dışında bir su gelirse tesis kendini kilitliyor. Ve anında Çevre Bakanlığına ve Çevre Şehircilik il Müdürlüğüne sinyal göndererek bizim suistimal yaptığımızın önüne geçiyor. Çevrecilik sadece lafla olmuyor. Yaklaşık 4 milyon TL'ye yaptık. Bu arada balıkçılar eskiden teknelerini, iplerini, çapalarını attıkları zaman ellerine eldiven giyip öyle çekebiliyorlardı. Çünkü su balçıktı dışarıya Pis bir koku veriyordu. Ama şimdi o balçık olan derede balıklar yüzüyor.
KUYULAR ÇÖKTÜ
Göreve geldiğimizde yedi adet su kuyusu vardı Kepez Belediyesi'nin. Bu kuraklık sebebiyle üç adet su kuyusu kullanım dışı, ayrıca iki tane su kuyusu da çöktü. İhale ederek aynı parsellerin içinde değişik noktalara o iki kuyuyu açtık. Bu arada da 11 tane de benim dönemimde ruhsat aldık. Şu anda 15 adet su kuyusu hizmet veriyor. Bir 15 gün daha sizden zaman istiyorum. Beş tane kuyu şu anda açıldı bitti. Elektrik hatları döşeniyor. Bir hafta içinde onlar devreye girecek. Şu anda su yetmediği için arıtmayı haftanın iki üç günü çalıştırabiliyoruz. Sorun zaten oradan geliyor. Ama kuraklıkla ilgili dünyanın su sıkıntısıyla ilgili yapamayacağım hiçbir şey yok.
2023 yılına geldiğimizde TÜİK verileriyle 31 Aralık 2022’de resmi nüfusumuz 35 bin 190 oldu. 4 yıl içinde 7 bin 356 kişiyi Kepez'e taşınmış, ikametini almış. 2019 yılı benim geldiğim Kepez'in su alanı 11 bin 378’miş. Geldiğimiz 2023 yılında 8 bin 851hane gelmiş Kepez'e. Ama maalesef 7 bin 356 kişi ikametini taşımış. Dolayısıyla da yani hizmeti bizden almışlar. Kepez Belediyesi'nden almışlar. Ama bu İller Bankası pay bütçelerini başka noktalarda ki belediyelere ödemişler. Ben buradan Değerli hemşehrilerim, ikametlerinizi alın. Çünkü belediyelerin en büyük gelirlerinden bir parçası da İler Bankası gelirler. Aile, iki nüfustan 16 bin. 25 bin nüfus dağıtmış Kepez'de. Ama sadece yansıyan resmi olarak 7 bin 300. Bu 17 bin olsaydı gerçekten her ay bize 1 milyon TL fazla gelir demektir.
31 Mart akşamı seçim bitti. 4 Nisan'da hep beraber buradaki arkadaşlarla birlikte gittik ve görevimizi teslim aldık. Görevi devraldığımızda dört Nisan 2019 tarihinde Kepez Belediyesi'nin kasalarını, varlıklarını, borçlarını, bankaların hepsini teslim alıp tutaraktan 62 milyon sekiz 881 bin liralık bir borç vardı. 31.03.2023 Cuma akşamı itibariyle Kepez Belediyesi'nin toplam borcu 52 Milyon 645 bin 332 TL’ye düşmüş. Bu kadar yatırım yapmışız. İçme suyu, atık suyu, yolları diğer bütün yapmış olduğumuz sosyal belediyecilik tüm masraflardan sonra 52 milyona düşmüş. 52 milyona döviz cinsinden gidersek karşımıza gerçekten çok değişik rakamlar çıkıyor. Yani görev yürüttüğümüz süre içinde 10 milyon 236 bin 017 lira 98 kuruş borcu da ödemeyi başarmış durumda arkadaşlar. Sosyal belediyecilik budur. Göreve geldiğimizde biliyorsunuz branda yazdık. Biraz da bununla ilgili bazıları eleştirdi. Her yıl astım ve bu da dördüncü brandamız. Kendi brandamı dağıtacağım. Kendi yaptığım işleri de.
Dört yılda zor günlerden geçtik. Pandemi, ekonomik krizi hepsini birlikte üstesinden geldik. Hikmetlerden kıskanamadık. Hiç kimseyi ayrım etmedik. Hiç kimseyi, biz kişi çıksın desin ki başkan bana AKP'liyim, MHP'liyim, HDP'liyim, CHP'liyim diye ayrım yaptım. Bir kişinin kalbini kırmadım. Zenginliğimin farkındayım. Allah'ım bana bahşetti. Doğduğum topraklara belediye başkanı oldum. Bundan daha büyük. Ne zenginlik olabilir? Yani hizmet etmenin mutluluğu ve onurunu yaşıyorum.
En güzel hizmet şimdi kadınlar olarak bakarsak içme suyu arıtma tesisi. Beyler olarak bakarsak yollarımız, gençler olarak bakarsak spora vermiş olduğumuz destek. Ama bir Kepezli olarak buna verebileceğimiz en güzel cevap Kepez'e barışı ve huzuru tesis ettik. Kepez 1992 yılında belediye oldu. 1994 yılından itibaren Kepez'deki bütün seçimler hep gelmiştir. Akrabalar birbirine küstü, bayramlaşmadı, arkadaşlar kahveleri ayırdı, konuşmadı. Gerçekten bu çok üzücüydü. Büyük bir gerginlik vardı. Kepez o kadar mutlu ve huzurlu ki barış içinde kahve de eskiden vallahi sokakta birbirine selam vermeyenler şimdi beraber kağıt oynuyorlar.”
Sedat Uz