Emeklilik başvurusu yapanların şimdi SGK Çanakkale Müdürlüğü’nde gelecek haberi bekliyor. Burada da işlemlerin çok geciktiği belirtiliyor. Daha ilk başvuru yapanların işlemlerinin bile bitmediği ifade ediliyor.
 
EYT düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle milyonlarca kişi kişi emeklilik hakkı kazandı. Bu kapsamda çok sayıda EYT’li emeklilik için başvuru yaptı. Aynı şekilde Çanakkale’deki EYT’liler de SGK Çanakkale Şubesi’ne başvurdu. Başvuranların sadece bir kısmının maaş bağlama işlemini tamamlandığı belirtiliyor. Daha önce EYT adı altında birleşenler, bu sefer emeklilik adı altında birleşerek işlemlerini takip etmeye başladı. Eski EYT Çanakkale Şube Başkanı Murat Çağlayan, şimdi de SGK’ya başvuranların durumu ile ilgili çalışma yapıyor. Sosyal medyada kurdukları grupla EYT’lilerin başvuru işlemlerini takip ediyor. Çağlayan, Çanakkale SGK’da 3 Mart’ta başvuru yapanların işlemlerinin tamamlanmadığını belirti. İşlemlerin geç ilerlemesi emekli olacak vatandaşların durumunu da belirsizleştiriyor.
EYT'LİLER MAAŞLARINI NE ZAMAN ALACAK?
Emeklilik başvurusunda bulunanlar SGK tarafından temin edilen tahsis numarasına göre EYT emekli maaşının yatacağı tarihi sorgulayabiliyor. Bunu yapabilmek için ilk önce SGK’nın başvuru işlemlerini bitirmesi gerekiyor.
 
4A SSK EMEKLİ MAAŞI ÖDEME TARİHLERİ
Tahsis numarası son rakamı 9 olanlar ayın 17'sinde,
 
Tahsis numarası son rakamı 7 olanlar ayın 18'inde,
 
Tahsis numarası son rakamı 5 olanlar ayın 19'unda,
 
Tahsis numarası son rakamı 3 olanlar ayın 20'sinde,
 
Tahsis numarası son rakamı 1 olanlar ayın 21'sinde,
 
Tahsis numarası son rakamı 8 olanlar ayın 22'sinde,
 
Tahsis numarası son rakamı 6 olanlar ayın 23'ünde,
 
Tahsis numarası son rakamı 4 olanlar ayın 24'ünde,
 
Tahsis numarası son rakamı 2 olanlar ayın 25'inde,
 
Tahsis numarası son rakamı 0 olanlar ayın 26'sında yapılıyor
 
4B BAĞ-KUR EMEKLİ MAAŞI ÖDEME TARİHLERİ
Tahsis numarası son rakamı 9,7 ve 5 olanlar ayın 25'inde,
 
Tahsis numarası son rakamı 3, 1 olanlar ayın 26'sınde,
 
Tahsis numarası son rakamı 8, 6 ve 4 olanlar ayın 27'sinde,
 
Tahsis numarası son rakamı 2 ve 0 olanlar her ayın 28'inde emekli maaşlarını alırlar.
BİRİKMİŞ TUTARLAR ÖDENMEYE BAŞLANDI
Mart ayında emeklilik için başvuran ve maaş bağlama işlemi tamamlananlara birikmiş tutar ödemesi yapılmaya başladı. Mart ayında başvuranlar 1 Nisan'dan itibaren emekli sayılıyor. EYT kapsamında SSK'dan emekli olanlar 1 Nisan-17 Nisan arasındaki farkları, Bağ-Kur'lular ise 25 Nisan'a kadarki farkı alacaklar.
Öte yandan in, 2 bin liraya yükseltilen bayram ikramiyesi düzenlemesinden EYT kapsamında emekli olacaklar dahil olmak üzere 15,6 milyon emeklinin yararlanacağını açıklanmıştı.
 
Turgut Engin