Boğaz TV canlı yayınına konuk olan SGK Çanakkale İl Müdürü Hilmi Ercan, EYT başvuruların gecikme olduğu yönündeki eleştirileri cevapladı. Genel Bir değerlendirme yapan Müdür Ercan, “Geçen yıl özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın, EYT yaş şartının kaldırılmasını açıklamasıyla birlikte yılsonu zaten çok yoğun bir şekilde bize borçlanma, hizmet sürelerini tamamlamak amacıyla ya da 8 Eylül doksan dokuz öncesi işe girişlerini sağlamak adıyla çok yoğun bir müracaat olmuştu. Son iki ve üç gün. Biz buradan bu müracaatları takip ettiğimizde yaklaşık on dört bin kişi civarında sigortalımızın kurumlarımıza, İl ve İlçe müdürlüklerimizi ziyaret ettiğini tespit etmiştik.
Yasanın 3 Mart'ta yayınlanmasıyla beraberse yaklaşık bugüne kadar Mart sonu itibariyle söylüyorum. Emeklilikte yaş bekleyenler hepsi Mart ayında emekli olmak isteyenler müracaatlarını yaptı. On iki bin beş yüz SSK ve Bağkur ikisi birlikte müracaat etmiş oldu. Bu müracaat sayısını sigortalılarımızın anlayışı açısından şöyle izah etmek isterim. Bir yılda bağladığımız maaş sayısı müracaatını tamamı sonuçlandırdık. İki bin yüz sekiz civarında yaklaşık bir yılda bağladığımız maaşın beş katı bir müracaatı biz bir ay içerisinde aldık. Dolayısıyla tabii bu sürecin yoğun sürecin yönetilmesiyle ilgili bazı tedbirler alınması gerekiyordu. Biz bu tedbirleri ön hazırlık aşamasında aldık. Şöyle bir konu var. 3 ve 6 Mart'ta bu emeklilikte yaş bekleyenlerin hepsi bir anda müracaat ettiler. Dolayısıyla bu verdiğim rakamların yüzde yetmişi gibi zaten üçü ve altısında aşağı yukarı müracaat etmiş gibi oldu. Bu aldığımız önlemlerle gerek personel takviyesi, gerekse mesai mefhunu gözetmeden tüm personelin gayretleriyle biz bu işlemlerin büyük bir kısmını tamamladık. O tarihten sonra kalan kısım geriye kalan yüzde yirmi beşlik gibi bir kısmı şu anda arkadaşlarımız yoğun bir şekilde yürütüyorlar. Bu duruma göre bakarsak da önümüzdeki bu ay içerisinde muhtemelen dost müracaatlarının büyük bir kısmını incelemiş olacağız, tetkik etmiş olacağız. Şu ana kadar Mart ayında yarısını bitirmiştik. Bugüne kadar Nisan ayında da diğer yarısını bitirerek tüm müracaatları elden geçirmiş olacağız.
 
Ben de bize gelen sorulardan öncelikle vatandaşların bu düşüncelerini veya kafalarındaki soru işaretlerini açıklık getirmek isterim.  Şimdi başvuruları sonuçlandırmak uzun zaman mı alacak? Değerli sigortalılar şöyle söyleyeyim. Başvuruları sonuçlandırmak uzun zaman alıp almayacağı şöyle bir konu sizlerin kuruma müracaat ettiğiniz andan itibaren dosyalarınızla ilgili emekli maaşı bağlanana kadar üç kategorili bir aşama gerçekleşiyor.
Bir tanesi öncelikle hazırlık aşaması. Yani sizin evrakınız geldikten itibaren, gelmesinden itibaren arkadaşlarımız sizin dokuz farklı ekrandan çalışma hayatınızla ilgili bilgileri öncelikle hazırlıyorlar ve arşivden özlük dosyanızı, ilk sigortalı olduğunuz dosyanızı tasnif ediyorlar. Ardından başvurunuzun emeklilik şartlarını hak edip etmediğinizle ilgili olarak değerlendirilmesi için dosya memuru arkadaşlara yönlendiriliyorlar. Dosya memuru arkadaşlar öncelikle sizin bu malum EYT'de olan şartlar bakımından, ilk işe girişiniz gerçekten 8 Eylül doksan dokuzdan önce sağlıklı olarak var mı? Ardından sigortalık sürelerinizle ilgili çelişki vesaire bir problem var mı? Bunlarla ilgili incelemelerini yapıyorlar.
Eğer incelemeler sonucunda bir sorun tespit edilemez ise hemen şef onayıyla birlikte aylık veri giriş birimine gönderiliyor. Aylık veri girişim biriminde arkadaşlar bunu kısa bir süre içerisinde girişini yapıp daha sonra da şef ve müdür onayı olmak üzere işleminiz tamamlanmış oluyor.” dedi.  

DOSYALAR NEYE GÖRE SIRAYA KONULUYOR
“Gelen sorularda siz tarih itibariyle bunları inceliyorsunuz ama benim tarihim daha önce olmasına rağmen benden daha sonra müracaat eden bir kişinin maaşı bağlandı” gibi bize soruları da cevaplayan Ercan şu açıklamalarda bulundu; “Biraz önce anlattığım süreç içerisinde dosya inceleme aşamasında eğer sizin SSK ve Bağ-Kur hizmetlerinizle ilgili çelişkili bir durum varsa veya ilk işe girişinizle ilgili olarak tescilde hizmet bilgilerinizde bir problem varsa bunlarla ilgili biz ne yapıyoruz? Tekrar sizin bu çalışma hayatınızın ilk işe girişinizin geçtiği veya bu çelişkili hizmet sürelerinizle ilgili olan çalışma sürelerinizin geçtiği gerek İlçe Müdürlükleri Bağ-Kurlar için SGM'leri, İllerde ise bunu sistem üzerinden düzeltilip göndermesiyle ilgili hizmet sistemi talebinde bulunuyoruz. Dolayısıyla biz artık o maaşla ilgili her ne kadar dosyanızı inceleyip de işleminizi yapmış olsak da bu gelecek talebin sonucuna göre işlemleriniz yürütebilir hale geliyor. Dolayısıyla bu arada beklemediğimiz için daha önce ve ya daha sonra başvursa da bu sürelerle veya ilk tescil girişleriyle ilgili problemi olmayan sigortalılarımızın süreçleri daha önce tamamlanıp maaşlara da bağlanmış olabiliyor. Yani bütün sorular aslında buradan kaynaklı.
 
4a tescil aslında sizin biraz önce anlattığım süreçte ilk hazırlık servisine gelen evrağınızın durumu. Bu süreç sonrasında biz her adımda bu evrağı da tekrar işlem yaptırıp E Devlet'ten görülsün diye bir vakit kaybında bulunmuyoruz. Direk işlemleri yürütüyoruz. En son maaş bağlandıktan sonra biz evrağı kapatıyoruz Dolayısıyla her aşamayı sigortalıları görememiş olabiliyorlar. Burada onların takip etmelerini istediğim yer E Devlet üzerindeki dört A ve dört B aylık sorgulama ekranları. Buralardan sorgularlarsa A aylık sorgulama veya dört B aylık sorgulama ekranından bakarsan onaylanan maaşlarınız orada görünebiliyor. Onaylanır onaylanmaz E devlet üzerinden zaten bu aylık görüntülenebiliyor. Bu görüntülendiyse de artık işlem sonuçlanmış anlamına geliyor.
 
Birincisi önce yasal aylık hak etme sürecinden bahsediyor. Bir sigortalı, EYT'li veya normal emeklilik için. Başvurduğu tarihi takip eden, ayın birinden itibaren maaş hak edişi oluşuyor. Mart ayının biriyle otuz bir arasında kaçında verilmiş olursa olsun talebi ayın Nisan ayının birinden itibaren hepsinin maaş hak edişi oluşuyor ama bayram nedeniyle normalde on yedisiyle yirmi altısı arasında ödenen SSK maaşları yirmi beşiyle, yirmi sekiz arası ödenen Bağ-Kur maaşları on dördünden itibaren dönmeye başlayacak.
 Dolayısıyla şimdi ben Mart ayında başvurdum. E bana diyorsunuz nisan ayında hak ettin. Ama ben bu on dördünde bu maaşı göremiyorum? diyecek. Buradaki mesele şu. Bizim bu maaşlar girildikten sonra bu ödeme dönemlerine göre merkezi muhasebe sisteminde, muhasebe işlemlerinin oluşması gerekiyor. Yaklaşık bir hafta önce ve ya on gün önce bunlar muhasebe işlemlerine geçerse ancak o sonraki ödeme döneminde maaşlar yatırılabilir. Ama bu bir hak kaybı değil. Neden? Kişi eğer bu ödeme dönemindeki muhasebeleşme kayıtlarının aktarılamazsa bir sonraki dönem hem bu ayınki ile beraber Mayıs ayındakini de ikramiyeyle alacaklar. Ayrıca ne olacak? Bir ile on yedisinde maaş alıyorsa bu tamamen numarasına göre değişiyor. Bir ile on altı arasındaki kızıl ödeme ise hemen bir hafta içerisinde bunu alabilirler ama ödeme dönemine bağlı ödemeleri sadece ödeme döneminde ödendiği için bu bayram öncesinde alamasa da hak etmiş olsa bile bir dahaki ödeme döneminde mayısın on yedisi ve yirmi altısı arasında hangi günse, hem ikramiyesini hem aylığını ve üçünü beraber almış olacaklar.
 
Beş bin beş yüz yetmiş dört dosyayı inceledik. Bunların içinde sadece iki yüz tane ret var. SSK için söylüyorum. Bağ-kur için almadım rakamını. Onun dışında maaş bağlananla bu ret arasında kalan sayı biraz önce bahsettiğim hizmet sürelerinin güncellenmesi, tescil kayıtlarının düzeltilmesiyle ilgili sürecin devam etmesi aradaki fark bu.
Nasıl bir hızla çalıştığımızı söyleyeyim. Beş katı sayı çıktı ama bizim geçen ay bağladığımız maaş sayısı bir buçuk yıllık maaş sayısı. Büyükşehirleri bir kenara koyalım. Türkiye'deki otuz Büyükşehiri çıktığımızda elli bir bizim ölçeğimizde şehir var dersek biz ikinciyiz. En fazla maaş bağlayan şehirlerarasında ikinciyiz. Bunu da özellikle sigortalılarımızın bilmesini isterim. Biz de daha hızlı alıyorlar. Bunu kesinlikle iddia edebilirim.  Bunda personelimin özverisi inanılmaz büyük. Personelin özverisine yakaladığımız sinerji ile birlikte çalışmasına borçluyuz. Sigortalılarımız özellikle bu konuda münferit olsunlar. Çanakkale, SGK yönetimiyle, personeliyle beraber canla başla, bir şekilde bu dosyaların hepsini Mayıs ayının itibariyle bitirmiş olacağız. Sıfırlamış olacağız.”
 
Bünyamin Nami Tonka