Kuraklık nedeniyle barajlarda su sorunu yaşanırken, Çanakkale’nin içme suyunu ve sulama suyunu karşılayan Atikhisar Barajı’nda doluluk oranı yüzde 52’ye ulaştı. Barajda doluluk oranı Şubat ayında yüzde 40 civarındaydı. Barajdaki su seviyesini düşmesi ile getirilen bazı yasakların bir süre daha devam edeceği belirtildi.
Geçen yıl başlayan kuraklık, bu yıl kış ayında da devam etti. Kışın yeterince yağmayan kar ve yağmur, barajların boşalmasına neden oldu. Çanakkale genelinde hem sulama hem de içme suyunu karşılayan barajlardaki su seviyesi Şubat ayın dip yaptı. Mart ayı ile beraber başlayan yağmur barajlara can suyu oldu. su seviyesi en çok düşen barajlardan biri de Çanakkale merkezin içme, kullanma ve sulama suyu ihtiyacını karşılayan 54 milyon 115 bin metreküp su kapasitesine sahip Atikhisar Barajı oldu. Şubat ayında Çanakkale'nin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan 54 milyon 115 bin metreküp kapasiteli Atikhisar Barajı'nda Şubat ayınsa su seviyesi 23.5 milyon metreküpte kalmıştı. Bu su miktarı da barajsdaki doluluk oranını yüzde 40 civarına denk geliyordu.
SU SEVİYESİ YÜZDE 52 OLDU
Şubat ayından bu yana sık sık yağmur yağıyor. Yağışlarla beraber barajlardaki su seviyesi de az da olsa yükselmeye başladı. Atikhisar barajında su seviyesi yüzde 52’ye yükseldiği belirtildi. 54 milyon metreküp su kapasitesi olan Atikhisar barajında 28 milyon metreküp su toplanmış durumda. Barajdaki su seviyesinin yükselmesi hem içme suyu hem de şerhi merkezi çevresindeki tarım arazisinin sulanması için büyük önem taşıyor. Yağışların böyle devam etmesi durumunda barajdaki su seviyesinin daha da yükselmesi bekleniyor. Sulama işlemlerinin başladığı döneme kadar barajlardaki su seviyesi çok büyük önem taşıyor.
Su seviyesi en çok yükselen barajlardan biri de Bayramiç Barajı. Bayramiç, Ezine ve Çanakkale’nin batak ovasındaki tarım arazisinin tamamı su ihtiyacı bu barajdan karşılanıyor. Yağışlarla beraber Kazdağlarından gelen yağış suyu barajı önemli bir seviyeye yükseltti.
Çanakkale genelinde 331 bin 633 hektar tarım arazisi bulunuyor. Bu tarım arazilerinin ortalama 113 bin 258 hektar alanı sulanabilir tarım arazisi. Her yıl ortalama 113 bin 258 hektar sulanabilir tarım arazisinden yaklaşık 89 bin hektar tarım arazisinde sulama yapılıyor. Bu yıl yağışların olmaması, kuraklığın devam etmesi ve barajlardaki doluluk oranlarının yükselmemesi sebebiyle sulama yapılan 89 bin hektar tarım arazisinin yaklaşık 45 bin hektar tarım alanı sulama yapılamaması tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.
Çanakkale’deki diğer barajlarda da su seviyesi biraz yükseldi. Çanakkale’de 39 milyon 61 bin metreküp su kapasitesine sahip Ayvacık Barajı, 136 milyon metreküp su kapasitesine sahip Bakacak Barajı, 18 milyon 450 bin metreküp su kapasitesine sahip Bayramdere Barajı, 96 milyon 569 bin metreküp su kapasitesine sahip Bayramiç Barajı, 12 milyon 282 bin metreküp su kapasitesine sahip Zeytinliköy Barajı, 88 milyon metreküp su kapasitesine sahip Taşoluk Barajı, 4 milyon 126 bin metreküp su kapasitesin sahip Tayfur Barajı ve 52 milyon 727 bin metreküp su kapasitesine sahip Umurbey Barajı da bulunuyor.
YASAKLAR DEVAM EDECEK
Çanakkale‘nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Atikhisar Barajı‘nda kuraklık nedeniyle su miktarının iyice azalması üzerine Mart ayının başında Çanakkale Belediyesi, encümen kararıyla su kullanımına yönelik bazı yasaklar getirdi.
Encümen kararları doğrultusunda konut ve işyeri önlerinin ve içlerinin hortumla yıkanması, halı ve kilim yıkamaları, şehir şebeke suyu ile hortumla araba yıkanması yasaklandı. Ayrıca yüksek su tüketimi olan sanayi tesislerinde suyun tasarruflu kullanılabilmesi için mevcut kullanımlar göz önüne alınarak kısıtlamaya gidildi. Oto kuaför-yıkama işletmelerinde su tüketiminin ayda en fazla 20 metreküp olarak uygulanması; oto kuaför-yıkama, halı yıkama, hamam, tuvalet gibi su tüketimi yüksek olan işyerlerinde ön ödemeli elektronik sayaç takılması, yeraltı suyu kullanımı varsa mekanik sayaç takma mecburiyetinin getirilmesi ve böylece yeraltı su kullanımının tespitinin yapılması da alınan kararlar arasında bulunuyor.
Alınan bu kararların su kaynağı rezervinin yeterliliğine göre, Belediye Encümenince yeniden değerlendirilmek üzere 30 Nisan 2023 tarihine kadar geçerli olmasına, kontrol ve denetimin Belediyenin ilgili müdürlükleri tarafından yapılmasına, encümence alınacak su tasarrufuna yönelik bu kararlara uymayanlar hakkında “5326 Sayılı Kabahatler Kanununca” cezai işlem yapılmasına oy birliği ile karar verildi.
Bu yasağın sona ermesine az bir süre kalırken, barajda yeteri kadar su seviyesinin oluşmaması nedeniyle yasakların devam edeceği bildirildi.
Tuba Demirtaş