Geçen yıl yaz aylarında başlayan kuraklık bu yıl kış aylarında da devam etti. Nisan ayına kadar süren kuraklık nedeniyle hem içme hem de sulama suyunda sorunlar da oluştu.  Yağışların yeterince yağmaması Türkiye’nin birçok bölgesinde olduğu gibi Çanakkale’de de kuraklık devam ediyor. Tarım kenti olan Çanakkale’de de bu yıl su sorunu yaşanıyor. Hem Çanakkale’ni içme suyunu ve tarım suyunu karşılayan Atikhisar barajında hem de Çanakkale’de en büyük tarım alanın su ihtiyacını karşılayan Bayramiç Barajı’nda su sıkıntısı yaşanıyor.
Bayramiç’te çok sayıda su kaynağını içerisinde barındırdığı için mitolojide 'Bin Pınarlı İda' olarak geçen Kaz Dağları'ndan beslenen Bayramiç Barajı'nda Nisan ayında doluluk oranı yüzde 59 olarak ölçüldü. Kaz Dağları'ndan beslenen Bayramiç Barajı'nın doluluk oranı yaşanan kuraklık nedeniyle geçen yıl Kasım ayında yüzde 10'lara kadar düştü. Mart ve Nisan aylarında yağan yağmur ile beraber 96,5 milyon metreküp su kapasitesine sahip barajdaki su seviyesi yüzde Nisan’da yüzde 59'lara kadar çıktı. Mayıs ayında da yağışlar devam edince doluluk oranı yüzde 85’lere ulaştı.
,Bayramiç barajı ile ilgili son durumu Bayramiç Ziraat Odası Başkanı Mesut Şen yaptı. Barajın tam dolmadığını hatırlatan Başkan Şen, 2020 yılında yaşanan sıkıntının benzerinin yaşanabileceğini hatırlatarak şu uyarılarda bulundu; “Ülkemiz ve bölgemiz genelinde yaşanan kuraklık sebebiyle barajlarımız, göletlerimiz doluluk seviyesine ulaşamamıştır. Neyse ki bahar aylarının yağışlı geçmesi tarla bitkilerine büyük ölçüde faydalı olmuştur. Buna benzer bir kuraklık 2020 yılında yaşanmıştır. 2020 yılında yaşanan kuraklık ilçemizde birçok sabit tesisler (meyve bahçeleri, yonca ve çilek) olumsuz yönde etkilenmiştir. İlçemizde Eylül, Ekim, Kasım aylarına kadar hasadı devam etmekte olan birçok meyve ve sebze çeşidi bulunmaktadır. 2020 yılın da barajımızın %85 seviyelerinde dolu olmasına rağmen, Eylül ayından sonra hasat edilecek ürünler de büyük ölçüde kalite kaybı olmuştur. Bir sonraki yıl da mevcut araziler meyve gözü besleyemediği için 2021 sezonunda ürün kaybına uğramıştır. Bu yıl da barajımızın seviyesi ortalama %85 olduğundan geçtiğimiz dönemdeki sıkıntıları üreticilerimizin tekrar yaşamaması için biz Bayramiç Ziraat Odası olarak çeltik üretimine kısıtlama getirilmesini talep ettik. Kısıtlamadan kastımız bölgemizin yarıdan fazla üreticisinin hayvansal üretime dayandığından hayvancılıkla uğraşan üyelerimize ikinci ürün olarak damlama sulama şartıyla mısır dikilmesi talebinde bulunduk. Yetkililerde bizim talebimizin yerinde olduğu kanaatine vardıkları için ikinci ürün mısır dikimine izin verildi. Odamız olarak çeltik ekimine karşı bir oda değiliz. Ancak çeltik ekiminden dolayı kaynaklanacak su sıkıntısına hiçbir üreticimizin mağdur olmasını istemiyoruz. Bizim buradaki amacımız sabit tesislerin korunması ve hayvansal üretimin sekteye uğratılmamasıdır. Kısmi oranda çeltik ekilecek olsa bile bunların sadece izin verilen miktarda ekilmesini, kaçak ekimlerin önüne geçilmesini ve suyun israf edilmeden kullanılmasını yetkililerden talep ediyoruz.”
 
3 İLÇENİN TARIM ARAZİSİNİN SU İHTİYACINI KARŞILIYOR
Bayramiç’te çok sayıda su kaynağını içerisinde barındırdığı için mitolojide 'Bin Pınarlı İda' olarak geçen Kaz Dağları'ndan beslenen Bayramiç Barajı'nda doluluk yüzde 85 civarı ölçüldü. Kaz Dağları'ndan beslenen Bayramiç Barajı'nın doluluk oranı yaşanan kuraklık nedeniyle geçen yıl Kasım ayında yüzde 10'lara kadar düştü. Mart ayında bölgede etkili olan yağışlarla birlikte 96,5 milyon metreküp su kapasitesine sahip barajdaki su seviyesi yüzde 59'lara kadar çıktı. Mayıs ayında da yağış olunca barajın yüzde 85’i doldu. Bu barajın dolması çok önemli. Çünkü baraj, Bayramiç’ten Ezine’ye ve oradan da Çanakkale merkeze kadarki tarım arazisinin suyunu karşılıyor.
 
Çanakkale genelinde 331 bin 633 hektar tarım arazisi bulunuyor. Bu tarım arazilerinin ortalama 113 bin 258 hektar alanı sulanabilir tarım arazisi. Her yıl ortalama 113 bin 258 hektar sulanabilir tarım arazisinden yaklaşık 89 bin hektar tarım arazisinde sulama yapılıyor. Bu yıl yağışların olmaması, kuraklığın devam etmesi ve barajlardaki doluluk oranlarının yükselmemesi sebebiyle sulama yapılan 89 bin hektar tarım arazisinin yaklaşık 45 bin hektar tarım alanı sulama yapılamaması tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.
 
Bünyamin Nami Tonka