Seçimler bitti ve vatandaşlar artık hem tatil hem de Kurban bayramına hazırlanacak. Kurban bayramında en çok önem taşıyan ise kurbanlıklar. Özellikle et fiyatlarının hızla arttığı bugünlerde kurbanlık fiyatlarının ne olacağı merak ediliyordu. Çanakkale Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doç. Dr. Ahmet Ferhan Savran, acı reçeteyi sundu. "Mal azalınca ekonominin temel prensibi olarak onlarında fiyatları artacaktır. Benim en son aldığım bilgiye göre kuzunun kilosu yaklaşık 95-100 lira asında gidiyor. Dananın karkas fiyatına 200 küsür lira diyorlar" diyen Savran, kurbanlıklarla ilgili şu bilgileri paylaştı; “Her sene aynı durumla karşı karşıya kalıyoruz. Bu sene biraz daha dramatik bir süreç aldı. Geçen senede fiyatlandırmalar artış gösterdi yalnız şuanda normal kesimleri 100-110 aralığında gidiyor. Bugün ya da dün gördüm ben. Bir ilde 150 lira gibi bir kavram canlı baskül. Oda son derece normal. Çünkü yem fiyatları korkunç derecede arttı. Ciddi sıkıntılar var onunlada ilgili. Maliyetler çok yükseldiği için çok da bir fiyatlı olduğunu düşünmemiz doğru değil diye düşünüyorum ben.
Çünkü artık insanların hayvan yetiştiricek durumu yok. Bakıcı bulunmasıda son derece güç. Hem karda da artık düştüğü için yavaş yavaş artık herkes elindeki canlı varlığı bir şekilde kestirmek zorunda kalıyor. Hayvan eksildikçe bunu doğuracak anaç hayvanların ortadan kalkmasıyla maalesef bu seferde diğer bir sıkıntıya gireceğiz. Sütü bulmakta güçlük çekeceğiz. Eti bulmakta güçlük çekeceğiz. Mal azalınca ekonominin temel prensibi olarak onlarında fiyatları artacaktır. Benim en son aldığım bilgiye göre kuzunun kilosu yaklaşık 95-100 lira asında gidiyor. Dananın karkas fiyatına 200 küsür lira diyorlar. Bugün bir koç 60 kilo gelse en aşağı 9 bin lira 10 bin lira falan olur"
Turgut Engin
Foto:BHA