Tarımda olduğu kadar meyve üretiminde de öne çıkan Çanakkale’nin meyve deposu Lapseki’de tarım dijitalleşiyor. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tescilli Lapseki Kirazı ve Lapseki Şeftalisini zararlılardan korumak için dijital cihazları devreye soktu. Meyve bahçelerine kurulan Dijital Kameralı Feromon Tuzaklarla zararlılar tespit edilerek daha sağlıklı mücadele yürütülüyor
Kirazı ve şeftalisi ile özdeşleşen Lapseki’de üretimde verimliliği arttırmak için Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından çiftçilere ve üreticilere her türlü dijital kolaylık sağlanıyor. Yapılan çalışmalar kapsamında ilçedeki bazı tarım alanlarına Dijital Kameralı Feromon Tuzak kuruldu. Bu tuzaklar sayesinde meyve zararlıları tespit edilerek etkin mücadele sağlanacak. Yapılan bu tuzaklar sayesinde üreticiler zararlılardan kurtulacağı gibi daha sağlıklı ürünler de yetiştirmiş olacak. Dijitalleşen tarımla ilgili Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada “İlçemiz kiraz ile başlayan ve şeftali ile devam eden bir üretime sahiptir. Tarımsal alanda Dünya dijitalleşme yolundadır. Dijitalleşme yolunda, üreticimize zaman kaybettirmeden toprağımızdaki besin elementlerini, toprağın ihtiyaç duyduğu gübre çeşitlerini ve miktarlarını öğrenmemizi sağlayan dijital toprak analiz cihazımızı temin ederek Çanakkale ilimize ilk kazandıran ilçe olarak, yeniliklerimize bir yenisini daha ekliyoruz. İlimizde kurulu olan 27 tane bilgisayarlı Tahmin ve erken uyarı sistemi sayesinde bitki hastalık ve zararlıları konusunda mücadele çalışmalarımız ilçemiz genelinde de devam etmektedir.” İfadelerine yer verildi.
Tuzağa Düşen Zararlılar Kamera İle Tespit Ediliyor
Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamanın devamında, tarımda dijitalleşmenin arttırılacağı dile getirilerek “16 Haziran 2023 tarihinde İl Özel İdaresi destekli Tarımsal projeler kapsamındaki bütçeden ayrılan kaynak ile Dijital Kameralı Feromon Tuzak kurulumu gerçekleştirilmiştir. Kurulum öncesinde firma yetkilileri, il müdürlüğü ve ilçe müdürlüğümüz personellerinin katılımı ile bilgisayarlı tahmin ve erken uyarı sistemleri ve dijital feromon tuzakları hakkında bilgilendirme toplantısı Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilmiştir. İlçemiz Gazi Süleyman Paşa mahallesi havuzlar mevkisindeki şeftali parseline, son yıllarda kullanımı artan ve saha gözlemlerinin kolaylaşmasını sağlayan, şeftali filiz güvesi ve doğu meyve güvesi takibinin sağlıklı bir şekilde yapılmasında bize fayda sağlayacak dijital feromon tuzakları kurulumu yapılmıştır. Tuzaklara düşen zararlı sayılarının günü gününe takibinde ve ilk ilaçlama uyarısının verilişinde arazi kontrollerimizde daha net sonuçlar almamıza yardımcı olacaktır. Tarımda dijitalleşerek ve yeni teknolojileri kullanarak üreticilerimize doğru üretim bilgileri ulaştırmayı ve üretimimizi bir adım daha ileriye taşımayı hedefliyoruz” ifadelerine Yer verildi.
Tuba Demirtaş