Havaların ısınmasıyla birlikte yangınların sayıda arttı. Çanakkale’de Kurban Bayramı tatilini de içerisine alan son birkaç günde özellikle tarı arazilerinde olmak üzere birkaç tane yangın çıktı. Ayvacık ilçesine bağlı Gülpınar köyünde çöplük alanında başlayan yangın tarım arazisine sıçradı. Aynı gün yine Gelibolu ilçesinde tarım arazisindeki yangın ekipleri alarma geçirdi. Orman Bölge Müdürlüğü ve bölgedeki belediye itfaiyelerin desteğiyle alevler havadan karadan müdahale edilerek kısa sürede bastırılarak, yangınların büyüyüp bir faciaya yol açması önlendi.
Dün sabahta Çanakkale adeta yangınla uyandı. Gelibolu ilçesinde sabah saatlerinde tarım alanında yangın başladı. Çıkış nedeni henüz bilinemeyen yangın, Çanakkale’nin Gelibolu ilçesine bağlı Koruköy yakınlarında çıktı. Tarım arazisinde hızlı büyüyen alevleri görenler durumu itfaiyeye bildirdi. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri sevk edilirken, Gelibolu ve Kavakköy Belediyesi itfaiyeleri de kısa sürede yangın alanın ulaşarak söndürme çalışması yaptı. Alevlere havadan da helikopterle müdahale edilirken, yangın bir sürre sonra kontrol altına alındı. Yangında ilk belirlemelere göre yaklaşık 1 hektar tarım arazisi yanarak, zarar gördü.
Öğlen saatlerinde ise yine tarım arazisinde bu kez Ezine-Bayramiç arasında yangın olayı yaşandı. Ekili alanda rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayılan alevlere ekipler kısa sürede müdahale edince yangın büyümedi. Orman Bölge ekipleri özellikle tarım arazileri başta olmak üzere sıcak günlerde yangın olaylarına karşı vatandaşları duyarlı ve dikkatli olmaya davet etti.

ORMANLIK ALANA GİRİŞLER YASAKLANMIŞTI
Çanakkale’de ormanlık alanlara girişler, ülke genelinde orman yangınları yaşanması ve orman yangınları açısından oldukça yüksek risk taşıyan meteorolojik şartlar oluşması beklendiğinden valilik kararıyla yasaklanmıştı.

Vali İlhami Aktaş’ın imzasıyla Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü tarafından ilgili yerlere iletilen kararda “Son günlerde ülkemiz genelinde orman yangınları yaşanması ve orman yangınları açısından oldukça yüksek risk taşıyan meteorolojik şartlar oluşması beklendiğinden (yüksek sıcaklık, aşırı rüzgar, düşük nem) orman yangınları ile mücadele konusunda Orman Bölge Müdürlüğü koordinesinde ilave tedbirlerin alınmasına gerek duyulmuştur. Bu kapsamda: 6831 Sayılı Orman Kanunu’nun ‘Orman idaresinin göstereceği lüzum üzerine mahallerinin en büyük mülkiye amirleri, kuraklık veya yangın olup da henüz söndürülmüş fakat sirayet ihtimalleri tamamen bertaraf edilmemiş olmak gibi fevkalade zamanlarda muayyen bir müddet için ormanlara girmeyi men ve oralardaki her türlü işlerin tatilini emredebilirler’ hükmüne uygun olarak Çanakkale ilindeki ormanlık alanlara, orman içinde faaliyet gösteren işletme sahipleri ve bunların ziyaretçileri, ormancılık faaliyetlerinde, ve orman içindeki ziraat alanlarında çalışanlar ile diğer görevliler haricinde 26 Haziran 2023 -15 Eylül 2023 tarihleri süresince girişler yasaklanmıştır” ifadelerin yer verilmişti. 

Tuba Demirtaş