Baro Başkanlarının toplantısında kamuoyunun yakından takip ettiği Anayasa Değişikliği ve referandum ile bu konularda yaşanan sürece ilişkin değerlendirmelerde bulundular.

Başkanlar, "Barolar dahil hiçbir anayasal kurumun ve halkımızın görüşü alınmaksızın yapılmak istenen anayasa değişikliği halkımızın bir talebi olarak ortaya çıkmamıştır. Anayasalar, toplumsal uzlaşma ve mutabakat metinleridir. Oysa bu Anayasa değişikliği, henüz teklif aşamasında bile toplumu birleştirmek yerine ayrıştırıp bölmeye başlamıştır" dediler.
Yaşanacak süreçteki kaygılarını dile getiren Baro Başkanları, sürecin ayrışma ve kutuplaşma doğurmasından endişe ettiklerini belirttiler.
Baro Başkanlarının açıklamasında, “Gençlerimize 18 yaşında seçilebilme hakkı verilmek istenmesi olumludur. Ancak Anayasa mevcut haliyle 25 yaşında seçilme imkanı vermesine rağmen, Meclis’te bugün bir elin parmakları kadar bile temsil edilmedikleri ortadayken, bu düzenlemenin aslında gençleri Meclis’e taşımayacağı açıktır” denildi.

MEMLEKET HEPİMİZİN

Kuvvetler ayrılığının önemine dikkat çeken Baro Başkanları, Parlamenter Sisteme vurgu yaparak yetkisini Anayasadan alan ve görevi insan haklarını savunmak olan Barolar olarak görmekteyiz ki, bu anayasa değişiklik paketi halkımızın hiçbir temel sorununa çözüm getirmediği gibi, kuvvetler birliği sistemi getirmekle parlamenter demokrasimizi ortadan kaldırmaktadır." denildi. Başkanlar, parlamenter demokratik sistemin ortadan kaldırılması girişiminin yanlış olduğunu ifade ederek Cumhuriyetin kurucu değerlerinden vazgeçilmemesi gerektiğini vurguladılar.
Baro Başkanları, açıklamalarının sonunda, “Bu ne bir kişinin, ne bir partinin meselesidir. Bu ne iktidar, ne de muhalefetin yanında olmak değildir. Ülkemizin ve çocuklarımızın geleceğinin yanında olmaktır. Meselemiz; memleket meselesidir ve bu memleket hepimizindir” dediler. 


Kaynak: Haber Merkezi