Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda gözaltına alınıp bir süre hapis yatan ve görevinden uzaklaştırılan Gökçeada Belediyesi eski başkanı Ünal Çetin, davalarla başı dertte.  'hayvan hırsızlığı' suçuna yönelik yürütülen başka bir soruşturmada şüphelilerin telefon dinlemesi çalışmasında Çetin'in rüşvet aldığı ile ilgili konuşmaların tespit edilmesi sonrası rüşvet soruşturmasının başlatıldığı öğrenildi.
İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ekipleri, 31 Ocak'ta Gökçeada Belediyesi'ne 'yolsuzluk' ve 'rüşvet' operasyonu düzenledi. Operasyonda Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, imar müdürü S.D., kamu çalışanı E.B. ile müteahhitler R.G. ve B.B., eski Gökçeada İYİ Parti İlçe Başkanı H. E. gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından şüpheliler, adliyeye sevk edildi. Savcılık sorguları sonrası 3 Şubat'ta mahkemeye çıkarılan şüphelilerden Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, İmar Müdürü S.D., eski İYİ Parti İlçe Başkanı H.E. tutuklandı. Bu olay üzerine İçişleri Bakanlığı tarafından Ünal Çetin, 4 Şubat'ta görevinden tedbiren uzaklaştırıldı. Çetin'in 20 Temmuz'da tutukluğunu değerlendiren Sulh Ceza Hakimliği, tahliyesine karar verdi. Çanakkale Cezaevi'nde tutuklu bulunan Çetin, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

HAYVAN HIRSIZLIĞI SORUŞTURMASINDA İSMİ GEÇİYOR
Cezaevinde adli kontrol şartıyla tahliye edilen Çetin’in isminin geçtiği başka bir iddianame daha var. 11 Kasım 2022 tarihinde Gökçeada Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 'hayvan hırsızlığı' suçuna yönelik yürütülen başka bir soruşturmada şüphelilerin telefon dinlemesi çalışmasında; Çetin'in rüşvet aldığı ile ilgili konuşmaların tespit edilmesi sonrası rüşvet soruşturmasının başlatıldığına yer verildi.
İddianamede, Çetin'in ifadesi de yer buldu. Çetin, ifadesinde, “Devraldığım herhangi bir gayrimenkul yoktur. Kimseden 100 bin TL borç almadım. İkamet arasında ele geçen 9 bin 900 euro şahsıma ait, ikametimde sakladığım paradır. 1 Temmuz 2022 yılında oğlumun düğünde takılan takıların bir kısmını dövize, bir kısmını da altına çevirdik; saklıyoruz. Üzerime atılı rüşvet suçlamasını kabul etmiyorum. Kimseden rüşvet almadım. Kimseden haksız menfaat temin etmedim. Ada dayanışmasının Mali Suçları Araştırma Kurulu'na (MASAK) gönderdiği dilekçenin aynısı, Çanakkale Valiliği'ne de gönderilmiş. Çanakkale Valiliği tarafından 2022 yılı mayıs ayında denetim yapıldı. Yine Sayıştay tarafından da gerekli incelemeler yapıldı. Ayrıca belediye meclisinde 2022 kasım toplantısında yaptığımız işlemler meclis kararı ile de ibra edildi. Hakkımdaki suçlamalar asılsızdır, serbest bırakılmayı talep ediyorum.” dedi.
 
İddianamede; Çetin'in, şüpheli R.G. aracılığıyla K.Ç.'nin tarla vasfındaki taşınmazını arsa vasfına geçirmek için rüşvet istediği fakat iletişim dinlemesinde ve alınan beyanlarda K.Ç.'nin bunu kabul etmediği belirtildi. S.Y.'nin 334 ada 277 parsel arsa üzerinde başlatmak istediği projenin onaylanması için Çetin'in rüşvet istediği fakat alınan beyanlar dikkate alındığında S.Y.'nin kabul etmediği de iddianamede yer aldı.

“ARSADAN PAY İSTEDİ” İDDİASI
M.M. ve S.A.'nın Yeni Mahalle'de 344 ada 401 parsel ve 344 adda 859 parsel ile ilgili bekleyen 2 farklı proje için resmi ruhsat başvurusunun kabulü için S.D. ve Çetin tarafından kendilerinden istenilen 2+1 dairenin belediye başkanının talebi doğrultusunda Hasan Erdem'in adına satış yapıldığı, L.Y.'nin Kuzulimanı Mahallesi İsmail Gaspırlı Caddesi 540 ada 5 parselde bulunan imarlı arsa vasfındaki araziye yapılan binaya iskan almak için 150 bin TL verildiğine vurgu yapıldı. M.V.Ç.'nin, Kuzulimanı Mahallesi 14 ada 14 parselde bulunan 11 bin 555 metrekare büyüklüğündeki arasının yeşil alan sorununun çözümü için Ünal Çetin'in arsadan pay istediği, şüpheli E.B.'nin B.B. aracılığıyla 20 bin TL rüşvet verdiği belirtildi.
 
?MASAK'a gönderilen ihbar mektubu, MASAK mali analiz raporları, alınan beyanlar ve toplanan deliller ışığında savcı, Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin'in; K.Ç., S.Y., L.Y., ve M.V.Ç.'den rüşvet talep ettiğini ancak kabul edilmediğini belirtti. Şüpheliler S.A., M.M., E.B. ve B.B.'den rüşvet talep edildiği, şüphelilerin de bu rüşveti verdiğinin altı çizildi. Gökçeada Belediyesi Fen işleri Müdürü S.D.'nin; L.Y., S.Y., S.A. ve M.M'.ye yapılan rüşvet teklifinde Ünal Çetin ile fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ettiği iddianamede yer aldı. Şüphelilerden H.E.'nin; S.A. ve M.M.'den alınan rüşvet konusunda Çetin ve S.D. ile birlikte fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ettiğinin altı çizildi. Şüpheli R.G.'nin, K.C.'ye teklif edilen rüşvet suçuna aracılık ettiği belirtildi. Savcı, Ünal Çetin, eski Gökçeada İYİ Parti İlçe Başkanı H.E., müteahhit R.G. ve İmar Müdürü S.D. hakkında 'rüşvet alma' suçundan 12 yıla kadar hapis cezası istedi. B.B., E.B., M.M. ve S.A. hakkında ise 'rüşvet verme' suçundan 6 yıla kadar hapis cezası talebinde bulunuldu.

BAŞKA BİR DAVADA 2 AY 15 GÜN HAPİS CEZASI ALDI
Ünal Çetin'e başka bir dosyadan 'ihmal suretiyle görevi kötüye kullanmak' suçundan Yargıtay yolu kapalı olmak üzere verilen 2 ay 15 gün hapis cezasına yapılan itirazı, bir üst mahkeme olan Çanakkale 1. Ağır Ceza Mahkemesi reddetti. Böylece Gökçeada Asliye Ceza Mahkemesi'nin verdiği karar kesinleşti.
2015 yılında Fatih Mahallesi'nde bir inşaat firması tarafından yapılan binanın kendi arsasına taştığı gerekçesiyle Gökçeada Belediyesi ve Gökçeada Cumhuriyet Başsavcılığı'na N.B. tarafından yapılan ihbar üzerine incelemelerde inşaatın mevzuata aykırı olduğu tespit edilmesine rağmen inşaatın devam etmesi üzerine N.B., Gökçeada Belediyesi'ne ve inşaat firmasına dava açtı. Ancak Gökçeada Belediyesi'ne açılan davaya İçişleri Bakanlığı izin vermedi. İçişleri Bakanlığı tarafından 2018 yılında soruşturmaya izin verilmesinin ardından o dönem Gökçeada belediye başkanı olan Ünal Çetin ile Seval Duran ve M.H.Ü. hakkında soruşturma başlatıldı.
 
GÖREVLERİNİN GEREĞİNE AYKIRILIK BELİRLENDİ
Soruşturma kapsamında yapı ruhsatının mevzuata aykırı bir şekilde düzenlendiği, sanık Seval Duran ve Ünal Çetin'in yapı ve tadilat ruhsatını kontrol ve onaylama işlemlerini yaparken görevlerinin gereğine aykırılıkta bulundukları belirlendi. Bu kapsamda Gökçeada Asliye Ceza Mahkemesi'nde 2018 yılında açılan davada, geçen 16 Ocak'ta karar çıktı. Hakim, sanık Ünal Çetin, Seval Duran ve M.H.Ü.'ye 'ihmal suretiyle görevi kötüye kullanmak' suçundan önce 3 ay hapis cezası verdi. Sanıkların duruşmadaki iyi hali göz önünde bulundurularak, takdiri indirim uygulanıp hapis cezası 2 ay 15 güne indirildi ve 5 yıl süreyle denetime tabi tutulmasına Yargıtay yolu kapalı olmak üzere karar verildi. Taraflar, bir üst mahkeme olan Çanakkale 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurup, karara itiraz etti. Ağır Ceza Mahkemesi, yaptığı değerlendirmenin ardından itirazı geçen 15 Mayıs'ta reddetmesi üzerine Gökçeada Asliye Ceza Mahkemesi'nin verdiği karar kesinleşti.
 
Mehmet Güler