Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Çanakkale’de düzenlenen Troya Kültür Yolu Festivali’ne Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılmaması konuşuluyor. Festivalin ilk etabı olan Nevşehir’e, daha sonraki duraklar Erzurum ve Trabzon’daki festivallere katılan Ersoy’un dördüncü durak olan Çanakkale’ye gelmemesi, tepki olarak algılandı. Bakanın katılmaması, organizasyonun Çanakkale’deki alt taşeronlarının işleri düzgün yapmaması başta olmak üzere birçok nedene bağlandı.
Çanakkale’nin en büyük festivallerinden biri olan ve bu yıl ikincisi düzenlenen Troya Kültür Yolu, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından düzenleniyor. 17 Eylül’e kadar sürecek olan festival, beş günü geride bıraktı. Geçen yıl düzenlenen ve çok beğenilen festivale Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da katılmıştı. Bu festivale de katılacağı konuşuldu ve geleceği de söylendi.
14 EYLÜL’DE GELECEKTİ
Açılışa katılmayan Bakan Ersoy’un 14 Eylül tarihindeki programlara katılacağı söyledi. Programa az bir süre kala, bakanın programındaki değişiklik nedeniyle iptal edildiği açıklandı. Daha sonra bakanın geleceği de belirtildi. Geçen süre içinde Bakan Ersoy gelmedi. Yaptığımız araştırmalara göre bakanın bu festivale katılmayacağı belirtildi. Festival iki gün sonra bitecek. Bu saaten sonra bakanın gelmeme olasılığının yüksek olduğu belirtildi.
ALT TAŞARONLARA TEPKİ Mİ GÖSTERDİ
Bakan Ersoy, ilk olarak festivalin başlangıcı olan Nevşehir’e gitti. Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’nin ilk durağı olan Kapadokya Balon ve Kültür Yolu Festivali’nin açılışına katıldı. Daha sonra Erzurum Palandöken ve Trabzon Sümela Kültür Yolu festivallerine eşi ile beraber katıldı. Festival başlamadan önce Bakan Ersoy’un Çanakkale’ye de geleceği belirtilmişti. Faka geçen süre içinde katılmadı. Çok büyük organizasyon olan festivalin, bazı program ve çalışmaları Çanakkale’de bazı taşeronlara verildi. Bu taşeronların da işi yapmaması nedeniyle tepkiler de geliyor. Kimileri ise bu tepkileri sosyal medya hesabında bile dile getiriyor. Çanakkale Kültür ve Turizm İl Müdür yardımcısı olduğu belirtilen ve festivalin bir bölümüne de katılan Alper Yancar’ın sosyal medya hesabında paylaştığı “Sevabına ortak olmadığım bişeyin günahına da ortak olmak. Ya bu işi adam akıllı yapın. Ya da bu işi ehline bırakın!!!” sözlerin de bu organizasyondaki sorunlara gönderme yaptığı belirtiliyor. Bu sorunların da Bakan Ersoy’a gittiği ve bu yüzden festivale katılmadığı konuşuluyor.
SİYASETÇİLER VE BELEDİYE BAŞKANLARI DA KATILMADI
Çanakkale için bu kadar önemli olan bu festivalin açılışına katılım da çok konuşuldu. Sadece bürokratların açılışı yaptığı festivale siyasetçiler ve belediye başkanları da katılmadı. Festivalin açılışında gözler AK Parti teşkilatları ve belediye başkanlarını ardı. Bakan ile beraber siyasetçiler, teşkilatlar ve belediye başkanlarının katılmaması dikkat çekti. Bu eksiklik ile ilgili eleştiriler devam ederken Bakan Ersoy’un da gelmemesi daha üzün süre konuşulacağa benziyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen ve 5 Ağustos’ta Kapadokya’da başlayıp ardından Trabzon Sümela ve Erzurum Palandöken ile devam eden Türkiye Kültür Yolu Festivalleri tüm hızıyla sürüyor. Bugüne kadar 3 ayrı şehirde, 107 farklı mekanda, 1200’den fazla etkinliğin yer aldığı ve 4 milyona yakın kişinin katıldığı Türkiye Kültür Yolları Festivallerinde sırayı 9-17 Eylül tarihleri arasında Çanakkale’de düzenleniyor. Festival, Pazar günü son bulacak.
40 Farklı Mekân, 500’den Fazla Etkinlik
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye'nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak üzere gerçekleştirilen Türkiye Kültür Yolu Festivallerinin dördüncü durağı olan Çanakkale, 9 Eylül’de başladı. Geçtiğimiz yıl ilk kez düzenlenen ve bu yıl 9 gün sürmesi planlanan Troya Kültür Yolu Festivali, kentin dört bir yanında düzenlenecek olan konserler, sergiler ve çeşitli sanat dallarının gösterilerinden oluşuyor. Dünyanın en kapsamlı kültür sanat projelerinden biri olan Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’nin dördüncü durağı Troya Kültür Yolu Festivali’nde 40’dan fazla noktada, 500’den fazla etkinlik gerçekleşecek.
KONSERLER
Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında Anadolu Hamidiye Tabyası Açık Hava Sahnesi’nde her akşam saat 21:30’da adeta konser fırtınası esiyor. Konserlerin açılışını 9 Eylül Cumartesi akşamı Ferhat Göçer yaptı. Ardından 10 Eylül Pazar Anadolu Ateşi, 11 Eylül Pazartesi Resul Dindar, 12 Eylül Salı Uğur Aslan, 13 Eylül Çarşamba Sinan Akçıl, 14 Eylül Perşembe Gökhan Tepe sahneye çıktı. Bugün Murat Dalkılıç sahne alacak. 16 Eylül Cumartesi Simge Sağın, 17 Eylül Pazar ise Fatma Turgut sahnede olacak.
ÇOK SAYIDA SERGİ AÇILDI
Troya Kültür Yolu Festivali birbirinden değerli sergilere de ev sahipliği yapacak. 9-17 Eylül tarihleri arasında her gün ziyarete açık olan, "Devrim Erbil’in Renkleri" sergisi, Eskizden Piksele Dijital Sanat sergisi, Kanatlı Sözler-İzler, Sentez İzler Karma Sergisi, Atatürk’ün Sonsuzluk Yolculuğu gibi sergiler Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında sanatseverlerle buluşuyor.
TROYA KAZILARINDAN İLHAM ALDI
2023 yılında Troya Kazıları Sanat Ekibi tarafından düzenlenen “Kanatlı Sözler-İzler” sergisi, arkeologları, restoratörleri, müze profesyonellerini ve sanatçıları bir araya getirerek günümüz sanatının farklı pratiklerini arkeolojiyle buluşturmayı amaçlıyor. Prof. Dr. Rüstem Aslan'ın bilimsel danışmanlığı, Seyhan Boztepe'nin sanat danışmanlığı ve Deniz Erbaş'ın küratörlüğünde gerçekleştirilen bu etkinlik, Çanakkale'nin farklı kuşaklardan gelen sanatçılarını bir araya getirdi.
Üniversitelerarası Kurul Sanat Dalları Eğitim Konseyi’nin bu yılki toplantısı 8-9 Eylül 2023 tarihleri arasında Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında Çanakkale’de gerçekleştirilen Festivalde eş zamanlı olarak, sanat alanlarındaki fakültelerden farklı disiplinlerde birer eserin yer alacağı “Sentez İzler” karma sergisi hem fiziki hem dijital olarak izleyici ile buluşuyor. Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında çeşitli etkinlikler bulunuyor.
ÇOCUKLAR DA EĞLENİYOR
Troya Kültür Yolu Festivali’nde çocuklar da birbirinden keyifli ve sanat dolu etkinliklerle buluşturuyor. ‘Z Takımı Müzikali’, Mehmet Tahir İkiler’in ‘Meddah Amca ve Kocaman Geveze Kuklalar’ gösterisi, ‘Ormanlar Kralı Aslan’ maskotlu çocuk tiyatrosu, Varol Yaşaroğlu ile ‘Kral Şakir’ kitap imza etkinliği, Özgür Özgülgün ile ‘Tarihe Yolculuk’ etkinliğinin yanı sıra çuval yarışı halat çekme zıp zıp yarışı sepet basket gibi klasikleşmiş çocuk oyunları küçükleri mutlu ediyor.
Mehmet Güler