Tarihimizde önemli bir yere sahip olan Anadolu Hamidiye Tabyası, müzeler, yürüyüş yolları, dinlenme yerleri ve benzeri yerlerle hizmet verirken, peş peşe düzenlenen konserler nedeniyle büyük zarar gördü. Tonlarca ağırlığında TIR’lar, kamyonlar ve binlerce kişinin geldiği tabyada çimler, tabelalar zarar gördü, içki şişeleri çevreye atıldı. Tüm bu yaşananlar ise tarihi tabyanın ruhuna yakışmadığı eleştirileri yapıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından bu yıl Troya Kültür Yolu Festivali’nin ikincisi düzenlendi. 9-17 Eylül tarihleri arasında düzenlenen festivalin en büyük bölümü konserler oluşturdu. Konserler de Anadolu Hamidiye Tabası’nda düzenlendi. Buradaki konserler için devasa bir sahne kuruldu. Bu sahnenin malzemeleri de TIR’lar ve kamyonlar getirdi. Bu yüksek tonajlı kamyonlara uygun olmayan tabya, gelen TIR’lar nedeniyle zarar gördü. Tabya içinde tam dönemeyen kamyon ve TIR’lar hem yollara yüksek tonajları ile hem de manevra yaparken çevreye zarar vermiş. Eşyaları getirirken de götürürken de alan tahrip edilmiş durumda.

BİNLERCE KİŞİ TABYAYA GELDİ
Tabyada her gün akşam konser düzenlendi. Konserleri izlemek için de binlerce kişi alana geldi. Konserinin düzenlendiği alan gelen izleyicileri tam alamadığı için çimlerin üzerinde ve diğer alanda da vatandaşlar oturmak zorunda kaldı. Çimlerin üstü şimdi çekirdek kabukları ve sigara izmaritleri ile dolu ve çimler zarar görmüş. Gelen vatandaşlar tabya alanındaki ağaçlara, malzemelere de zarar vermiş durumda.

İÇKİ ŞİŞELER ÇEVREYE ATILMIŞ
Savaşlarda büyük görevler alması dolayısı ile bu alan Türkiye için çok büyük önem arz ediyor. Bu yüzde buraya gelenlerin, ziyaret edenlerin ve burada vakit geçirenlerin bu alan saygısı çok büyük. Burada konser düzenlendiği için de binlerce kişi bir anda alana gelince, alan tahrip zarar gördü. Öte yandan konser sırasında burada içki içildiği de belirtmişti. Tabya içinde birçok yerde içki şişeleri bulunuyor. Bu durum da tarihi tabyanın ruhuna saygısızlık olarak görüldü. Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir’in konser sırasında sahneye çıkarak çektirdiği fotoğrafları sosyal medya hesabında, “Bu akşam, 100 bin kişi hamidiye tabyalarında buluştu. iyi ki varsınız.…” notu ile paylaşması da eleştiri konusu oldu.

BAKAN BİR TEK BU FESTİVALE KATILMADI
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen ve 5 Ağustos’ta Kapadokya’da başlayıp ardından Trabzon Sümela ve Erzurum Palandöken, Çanakkale ve en son Gaziantep ile devam etti. Bugüne kadar Çanakkale’de dahil 4 ayrı şehirde düzenlendi. Son olarak geçen cumartesi günü Gaziantep’de başladı. Bakan Ersoy, tüm şehirlere gitti bir tek Çanakkale’ye gelmedi.  Bakanın Çanakkale’ye gelmemesi, buradaki organizasyonda sorunların çıkmasına bağlandı.
 
Mehmet Güler