Kendine has kokusu, lezzeti ve verimliliği ile bilinen Çanakkale domatesi için alarm çanları çalıyor. Artan maliyetler nedeniyle Batak Ovası’ndaki çiftçiler birer birer domates ekimini sonlandırmaya başladı. Gazetemize konuşan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, üreticilerin gitgide domates ekmeyi bıraktığını belirterek, ekimlerin geçmişe göre 10’da 1 azaldığını söyledi…
Çanakkale domatesinin önemli üretim merkezlerinden, 'Batak Ovası' adıyla bilinen Kumkale Ovası'ndaki domates üreticisi çiftçiler, artan mazot, aşı ve gübre fiyatlarından dolayı birer birer domates ekmeyi bırakmaya başladı. Bu yaz yaşanan aşırı sıcaklar nedeniyle domateslerin en büyük düşmanlarından Tuta hastalığının yayılmasıyla da oldukça zor günler geçiren çiftçiler, başka sektörlere yönelmeye başladı. Sektöre devam eden çiftçiler ise maliyet artışlarından dolayı bu sene fiyatların yüksek olacağını ifade ediyorlar.
Yılda üç kez ekilen Çanakkale domatesinin son hasatları bugünlerde yapılmaya başlandı. Çiftçiler, geçtiğimiz ay ektikleri domatesleri bugünlerde topluyor. Ancak geçtiğimiz yıllara göre Kumkale Ovası'ndan ihraç edilen domates rekoltesinde büyük düşüş yaşanıyor. Kumkale Ovası'nda daha önce 50 bin ton domates üretimi yapılıyordu. İlk genelinde ise bu rakam 400 tona çıkıyordu. Bu yıl ise durum çok farklı. Konuyla ilgili gazetemize konuşan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, geçmişte bölgeden günde 30-40 kamyon domatesin ihraç edildiğini, ancak günümüzde bu sayının 4-5 kamyonu geçmediğini söyledi.
“Mazot, gübre, ilaç fiyatları yerinde kalmadı”
Bu yıl domates rekoltesinin çok düşük olduğunu belirten Başkan Ünver; “Aşırı sıcaklardan dolayı Tuta hastalığı sıcağa bağlı üredi. Aşı fiyatları arttı. Girdi fiyatları yükseldi. Mazot, gübre, ilaç fiyatları yerinde kalmadı, 3-4 katı arttı. Ancak domatesin fiyatı artmadı” dedi.
“Seneye bitecek”
Üreticilerin domates ekmekten vazgeçtiğini söyleyen Ünver; “Üreticiler vazgeçiyor. Karı geçtim zararını çıkartmaya çalışıyorlar. Daha önce Batak Ovası’ndan 30 kamyon çıkarken, bugün 4-5 kamyon çıkıyor. Seneye daha da düşecek. Üreticiler git gide bırakmaya başlıyor. İnsanlar bu işi yapmıyor. Önceki ekimlere göre oran 10 da 1’i azaldı. Seneye bitecek.” dedi.
Çözüm ne?
Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver çiftçiye verilen desteklerin mutlaka arttırılmasını ve sulu tarım fiyatlarının uygun fiyatlarla yaptırılması gerektiğini söyledi. Ünver; “Bir dönüm buğdayın maliyeti 4 bin lira iken verilen destek 150 lira. Sulu tarım fiyatlarının ödenebilecek gibi olması gerekli. Yüzde yüz bir fiyat artışı oldu. Kapalı sisteme dönülmesi lazım. Buradaki çiftçinin kazanabileceği tek alan sulu tarım” dedi.
Sedat Uz