Eğitime bu hafta başlayan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) yemek ücretlerine yüzde 100 zam yaptı. Geçen yıl yüzde 50 zam yapılırken, bu yıl yüzde 100 zam yapılması öğrencileri üzdü. Öğrenciler hem barınma hem de yemek ücretlerine bu kadar zam yapılmasını doğru bulmuyor.
Pandemi ve ardında meydana gelen deprem felaketlerinden dolayı Türkiye genelinde üniversiteler üzün zaman uzaktan eğitim verdi. ÇOMÜ de bu uygulamalar nedeniyle yıllardır öğrencilerine eğitim uzaktan veriyor. Uzun bir aradan sonra üniversiteler eğitime başladı. ÇOMÜ’de 2 Ekim itibari ile kapılarını öğrencilere açtı. Üzün aradan sonra öğrenciler Çanakkale’yi hareketlendirdi.
Öğrencilerin gelmesi en çok esnafları sevindirdi. 50 bin civarında öğrencisi bulunan üniversite, kenttin en büyük gelir kaynaklarından biri. Her öğrenci kente ayda 10 TL civarında para bırakıyor. Bu kent için önemli bir gelir kaynağı oluştursa da öğrencilerin geçinme durumu her geçen gün daha güçleşiyor.
YEMEK FİYATLARI 2 KATINA ÇIKTI
Enflasyonun her geçen gün arttığı ve dolayısı ile alım gücünün de her geçen azaldığı dönemde en fazla güçlük çeken ise öğrenciler. ÇOMÜ yemekhanesinde öğrencilere indirimli günde bir öğün yemek veriliyor. 4 çeşit yemek fiyatı 2021 yılında 5 TL iken geçen yıl bu fiyat yüzde 50 artış yapılarak 7.5 TL’ye çıkartıldı. Bu yılki zam ise iki katına çıktı. ÇOMÜ yemek fiyatlarına yüzde 100 zam yaparak 7.5 TL’den 15 TL’ye çıkarttı. Öğrencilerin bu indirimli yemekten günde bir öğün alabiliyor. İkinci kez alması durumunda normal fiyattan veriliyor. Bugün ÇOMÜ yemekhanesinde öğrenci menüsünde ezogelin çorba, tavuk sote, makarna kavurma ve muhallebi yer alacak. Piyasaya göre ucuz olan bu yemeğin sadece bir öğün verilmesi öğrencileri zor durumda bırakıyor. Öğrenciler sabah kahvaltısı ve akşam yemeklerini ise normal fiyattan almak zorunda kalıyor.
EN BÜYÜK MALİYET BARINMA VE YEMEK
Öğrencilerin en fazla zorlayan ise barınma ve yemek masrafları. Çanakkale’de kira fiyatları hızla artarken en fazla etkilenen ise öğrenciler oldu. 1 artı 1 evlerin kiraları 10 bin civarında. Devlet yurtları dışındaki yurtlarda ise aylık fiyatı 7 bin TL civarında. Buna yemek, ulaşım ve diğer giderler de eklendiğine bir öğrencinin ayakta kalabilmesi için 15 bin TL civarında paraya ihtiyacı var. En düşük emekli maaşının 7.5 bin TL, asgari ücretin de 11.5 bin TL olduğu dönemde ailelerin çocuklarını üniversiteye göndermesi imkansız gibi gözüküyor. Alım gücünün her geçen gün düştüğü ve enflasyonun hızla arttığı bu ortamda öğrenciler ne yapacağını şaşırıyor. Öğrenciler okuyabilmek için birçok harcamadan vazgeçtiklerini söylüyor. Öğrenciler, kafelere, sinemaya gidemez durumda olduklarını ve dışarıda da yemek yiyemediklerini söylüyor.
Mehmet Güler