Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) desteklerine devam ediyor. Hayvancılık alanında özellikle makina alım gücü olmayan üreticilere destek olan TKD, tarımda, turizmde hatta yenilenebilir enerjide önemli katkılar gerçekleştiriyor. Tarım İşletmelerinin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar arasında yer alan Süt, kırmızı et, kanatlı et yetiştiriciliği ve yumurta tavukçuluğuna destek vermek amacı ile ilan edilen IPARD III destekleri ile ,ilgili bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Avrupa Komisyonu tarafından 430 milyon avro fon tahsis edilen IPARD III Programı’nda, ulusal katkının da eklenmesiyle faydalanıcılara proje karşılığı dağıtılacak hibe tutarının yaklaşık 555 milyon avro olacağına dikkati çekilirken başlaılan program kapsamında verilecek desteklerle ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Çanakkale de, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Çanakkale Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu işbirliğinde düzenlenen  IPARD III Tanıtım ve Bilgilendirme Faaliyetleri için Teknik Destek Projesi II  kapsamında, IPARD III Programı tanıtım ve bilgilendirme toplantısı  büyük bir kayılımla gerçekleştirildi.
Toplantıya, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Hasan İskender, Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Yılmaz, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mehmet Uğur Yavuz, Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğü İl Müdür Yardımcısı Latif Candan, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Çalışma Gurup Sorumlusu Batu Benli, Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğü Şube Müdürleri,  Ziraat Odaları, Birlik, Kooperatif Başkanları, Teknik Personel, girişimci ve yatırımcılar katıldı.
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, “Bu toplantılar sayesinde resmi kurumları bir araya getirerek girişimci ve yatırımcılara yeni gelişen projeler hakkında bilgilendirmeler yapabiliyoruz. İlimizde TKDK İl Koordinatörlüğü 2012 yılında kurulmuş ve 2013 yılında ilk projelerini gerçekleştirmiştir. Bakanlığımız Tarım Reformu Genel Müdürlüğünce Kırsal Kalkınma yatırımları kapsamında Tarımsal ürünlerin işlenmesi, kurutulması, dondurulması ve paketlenmesi, Tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar, Yenilenebilir Enerji kaynaklarının kullanımına ilişkin yatırımlar, Su ürünleri yetiştiriciliğine yönelik yatırımlar, Hayvansal ve bitkisel orijinli gübrelerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlar konularında projelere hibe desteği verilmektedir" dedi.  
 
Çanakkale Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Hasan İskender ise "Tarım Kanunu'nun yakın zamanda değişmesinden dolayı birtakım dinamikler harekete geçmesi gerekmekte. Türkiye olarak Avrupa Birliği aday ülkesiyiz. Diğer aday ülkelerle ya da aday olup sonradan üye olan ülkelerde sektörlerin Avrupa Birliği standardına yükseltilmesi konusu oldu. Adaylık sürecimiz uzun zamandan beri devam ediyor ama IPARD programlarıyla 2009 yılından beri sürekli uygulanan 5 yıllık programlarla Tarım ve Kırsal sektörle ilgili gerek hayvan çiftlikleri gerekse bunlardan elde edilen etin, sütün ve diğer tarımsal ürünlerin işlenmesi olsun, sadece tarım ve hayvancılık alanında değil, kırsalda turizm ve zanaatkarlık gibi alternatif alanlarda da destek veriyoruz." dedi.

Turgut Engin
Foto: BHA