Uzun bir aradan sonra tekrar Çanakkale’ye gelen öğrenciler, esnafı memnun etmedi. Alım gücünün düşmesi ile beraber öğrenciler para harcamayınca esnaflar beklediği hareketliliği göremediğini belirtiyor. Öğrenciler ise aileleri tarafından verilen harçlıkla ancak ay sonucu getirdiklerini belirterek, eğlenmeye ve ekstra harcamaya durumlarının el vermediğini vurguluyor.  
 
Çanakkale’nin en büyük gelirleri arasında öğrenciler yer alıyor. Sanayinin olmadığı kentte üniversite öğrencileri esnafa can damarı oluyor. Yaşanan korona pandemisi nedeniyle üniversiteler uzun süre uzaktan eğitim verdi. Bu yüzden öğrenciler kentten gitti. Geçen yıl gelen öğrenciler bir dönem ders aldıktan sonra bu sefer Kahramanmaraş merkezli depremler oldu. bu depremlerden sonra da üniversitelerin uzaktan eğitim yapılmasına karar verildi.
Bu kararla beraber öğrenciler kentten tekrar gitti. Bu süre içinde Çanakkale merkezdeki esnaflar zor durumda kaldı. Bu yüzden esnaflar dört gözle öğrencilerin gelmesini bekledi. Beklenen oldu ve 2023-2024 eğitim öğretim yılında ÇOMÜ tam kapasiteyle açıldı. Çanakkale’de uzun sürenin ardından öğrenciler Çanakkale sokaklarını yeniden doldurdu.
ÇOMÜ’nün 2023-2024 eğitim öğretim yılı için ön lisans, lisans ve lisansüstü programlarına toplam 55 bin civarında öğrencisi bulunuyor. Binler öğrencinin gelmesi ile beraber kentin ekonomisinde, esnafında ve genel yaşamında çeşitli olumlu etkilere yol açması bekleniyordu.
 
BEKLENEN OLMADI
 
Üniversite öğrencilerinin kente gelmesi, konaklama, beslenme, ulaşım, eğlence ve alışveriş gibi alanlarda yeni talepler oluşturacaktı. Bu da, kentteki işletmelerin gelirlerini artıracak ve yeni istihdam imkanları yaratacak. Özellikle konaklama ve beslenme sektörlerinde önemli bir hareketlilik yaşanması bekleniyordu. Bu umutlarla bekleyen esnaflar, geçen süre içinde umduğunu bulamadı. Üniversite 2 Ekim’de eğitime başladı. Öğrenciler de geldi. Kentte bir hareketlilik oldu fakat hareketliliğin kuru bir hareket olduğu belirtiliyor.
Esnaflar, gelen öğrencilerin para harcamadığı ya da harcayamadığını belirtiyor. Alım gücünün düşmesi ve öğrencilerde para olmadığı için hareketin ekonomiye yansımadığı ifade ediliyor. Öğrenciler daha çok para harcamayacakları yerlerde vakit geçirdiği belirtiliyor. Bu da kent ekonomisine canlılık getirmediği ifade ediliyor. Öğrenciler ise zor şartlar altında eğitimlerini sürdürdüklerini belirterek, herşeyin çok pahalı olduğu bu yüzden para harcayacak durumda olmadıklarını ifade ediliyor. Aileleri tarafından kendilerine verilen harçlıkla ay sonunu zor getirdiklerini belirterek, keyfi olarak para harcayacak durumda olmadıklarını özellikle vurguluyor.
 
Tuba Demirtaş