Çanakkale genelinin en kalabalık pazarı kuşkusuz Cuma Pazarı. Her hafta Salı, Cuma ve Pazar günü burada Pazar kuruluyor. Bu pazarlar içinde en kalabalığı ise Cuma günkü Pazar. Bugün hem köylerden vatandaşlar ürünlerini getiriyor hem de şehir dışından satıcılar geliyor. Bu da kalabalığı artırıyor.
Sonbahar günlerinin yaşandığı bugünlerde vatandaşlar halen kışlık hazırlıkları için domates, biber ve benzeri ürünleri almaya devam ediyor.
 
Mutfak alışverişi yapanlarında geldiği pazarda vatandaşlar daha çok kıyafet reyonlarına ilgi gösteriyor. Bu dönem hem yaz sezon sonu indirimleri hem de kışa hazırlık kıyafet alışverişi yapılıyor. Bu iki alışverişi yapanlar daha çok kıyafet bölümüne akın etti. Tezgahlarda kıyafet büyük ilgi görüyor.
 
EJDER MEYVESİ PAZARDA
 
Cuma pazarında en çok dikkat çeken ise Ejder meyvesi oluyor. Ejder meyvesi, bilimsel adı Hylocereus cinsi kaktüs türlerine ait bir meyve olarak biliniyor. Bazı toplumlarda ise bu muhteşem meyve "çilek armudu" olarak adlandırılıyor. Hem dış hem de iç görünümüyle sıra dışı olan ejder meyvesi, hızla popülerlik kazanıyor.
 
Ejder meyvesinin dış kabuğu, pembe renkte ve oldukça çarpıcı bir görünüme sahip. Ancak iç kısmı daha fazla sürpriz sunuyor; iki farklı renkte olabiliyor. Bu meyvenin içi hem kırmızı hem de beyaz renkte bulunur. Tadı ise kivi ve armutun tatlarının muhteşem bir karışımına benzer.
 
Ejder meyvesi, yüksek lif ve antioksidan içeriği nedeniyle sağlık için oldukça faydalı. Yapılan deneyler, bu muhteşem meyvenin insülin direncini azaltmada ve karaciğer yağlanmasını önlemede etkili olduğunu gösteriyor. Ayrıca, düşük kalorili bir seçenek olmasıyla dikkat çekerken, B1, B2, B3 vitaminleri ile demir, kalsiyum ve fosfor gibi mineralleri içeriyor.
 
Antalya'nın güneşli topraklarında yetişen ejder meyvesi, ilk çıktığında 350 lira gibi yüksek bir fiyatlarla satılıyordu. Ancak Çanakkale Pazarı'nda da bu eşsiz meyveyi tatmak isteyenler için fırsatlar sunuyor. Tezgahlarda kısıtlı miktarda bulunan ejder meyvesi, 40 lira gibi uygun bir fiyatla satışa sunuluyor.
 
Tuba Demirtaş