Çanakkale’de benzerine rastlanmayan bir durum yaşanıyor. Türkiye’nin nüfusu en çok olan belde unvanını elinde bulunduran Kepez beldesi, Çanakkale Belediye sınırları ortasında yer kalmış durumda. Yerel seçimler yaklaşırken bu belediyenin kapatılıp Çanakkale belediyesine bağlanması isteniyor. Daha önce de bu konu üzün süre kent gündemine gelmişti.

Çanakkale merkezde yerleşim yeri olarak Sarıçay’ın öbür tarafına geçmiyordu. O dönem Kepez de belde olarak bir belediyeye sahip olmuştu. Zamanla Çanakkale çok gelişti. Hem Kepez beldesindeki yerleşim Çanakkale merkeze yaklaştı hem de merkezde yerleşim hızla yeni kordon bölgesinden Kepez’e doğru ilerledi. Daha önce merkez ile Kepez arasındaki alanlarda daha çok fabrikalar bulunuyordu. Zamanla bu fabrikalar da kapanıp yerleşim yeri ve AVM oldu.

SINIRLARININ NERESİ OLDUĞU BİLİNMİYOR

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu yerleşkesinin yapılması ile Kepez daha da büyüdü. Buna Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi de eklenince artık Kepez ile merkez tamamen birleşmiş durumda.  Şuanda çoğu insan Çanakkale merkez ile kepez beldesinin sınırlarının nerden ayrıştığını bilmiyor. Kepez ile merkez sınırları polis evinin olduğu bölgeden ayrışıyor. Normal şartlar altında Çanakkale belediyesinin de buraya kadar hizmet götürmesi gerekiyor.

GÜZELYALI VE DARDANOS ÇANAKKALE BELEDİYESİ’NE BAĞLI

Hızla gelişen kentte Çanakkale Belediyesi, Kepez beldesini geçip Dardanos ve Güzelyalı tatil bölgesine de hizmet götürüyor. Bu durum da Kepez belediyesi sınırları Çanakkale Belediyesi sınırları içinde kalmış durumda. Bu durum da zaman zaman iki belediyeyi karşı karşıya getiriyor. Kepez beldesinin bir önceki belediye başkanı Ömer Faruk Mutan ile Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan arası iyi olmadığı için ulaşımda çok büyük sorunlar çıkmıştı.

KEPEZ BELEDİYESİ KAPATILSIN

Şuanda merkez belediye içinde kalan Kepez Belediyesi’nin kapatılmasını isteyenlerin sayısı her geçen gün daha çoğalıyor. Bunu en çok isteyen ise Kepezliler. Daha iyi hizmet alabilmek için beldedeki belediyenin kapatılmasının artık farz olduğu belirtiliyor. Çanakkale merkezde kalkan bir belediye otobüsü Kepez beldesinin içinden geçerek Dardanos ve Güzelyalı’ya kadar gidiyor. Bu iki belediyenin olması aynı zamanda bir israf olarak da değerlendiriliyor. Aynı bölgede iki belediyenin olması büyük maddi kaynak kaybına yol açtığı da biliniyor. Daha önce bu durum gündeme gelmişti. Üzerinde durulmayınca gündemde düştü. Yerel seçimler öncesi bu sorunun ortadan kaldırılmasına bir fırsat olarak değerlendiriliyor.

 Mehmet Güler