Bu mevsimler normal şartlar altında palamut balığı mevsimi. Geçen yıl bu vakitlerde balıkçıların tezgahlarını daha çok palamut balığı kaplıyordu. Fiyatı da uygun olunca vatandaşlar doyasıya yedi. Çanakkale genelinde olduğu gibi Biga ilçesinde de palamut balığı kıtlığı yaşanıyor. Biga Balık Hali'nde tezgahlarda 1 Eylül'den bu yana tezgahlar hamsi ve istavritle dolarken, palamudun tezgahlarda yerini alamaması balıkçıları ve vatandaşları üzdü. Balıkçı esnaflarından Rıdvan Tunç, sezonun açılmasına rağmen şu ana kadar palamudun tezgahlardaki yerini alamadığını belirtti.

 

"Tezgâhımızda istavrit, hamsi, mezgit, torik, çupra, levrek, bulunuyor. Fiyatla ise normal. İstavrit 80 TL, hamsi 80-TL, en pahalı balık palamut çok az tane 160 TL. Bu çeşitler arasında palamudun büyüğü torik bile var ama bir tek palamut yok. Bu sene palamuttan umudu kestik."

 

Her sene bir çeşit balık daha bol oluyor,  artık palamut çıkmaz, deniz soğumaya başladı. Bu sene palamut yok.Bundan sonra da görüneceğini tahmin etmiyoruz. Herhalde bu sene hamsi ağırlıklı olacak. Vatandaş palamudu soruyor dolayısıyla olmadığı için hamsiye yöneliyor" dedi.

 

Tezgahlarda İstavrit 80 TL,  Sardalya 80 TL, Hamsi  80 TL,  palamut tane 160 TL, Levrek tane 100 TL, Karides 160 TL, Cupra tane 100 TL, Zargana kilo  225 TL,  Bako 200 TL, Dil 300 TL, Mezgit  150 TL, Kolyos 100 TL.’den satılıyor.

 

Sedat Uz

Foto: BHA