Geçen yıl başlayan kuraklık devam ediyor. Kışın kar yağmadığı gibi yazında yağmur gelmedi. Ülke genelinde olduğu gibi Çanakkale’de de kuraklık riski her geçen gün artıyor. Aynı zamanda tarım kenti olan Çanakkale, kuraklıktan en fazla olumsuz etkilenen illerin başından geliyor.  Çanakkale’de sulama barajı olarak en fazla kullanılan baraj ise Bayramiç barajı. Çak sayıda su kaynağını içerisinde barındırdığı için mitolojide 'Bin Pınarlı İda' olarak bilinen Kaz Dağları'ndan geçerek, Bayramiç Barajı'nı besleyen dereler de kuraklıktan nasibini aldı. 

Sonbahar aylarında özlemle beklenen yağışlar bir türlü gelmedi. Gelmeyen yağışlar beklentiyi daha fazla arttırırken endişeyi de beraberinde getiriyor. Son dönemde yağışlar Türkiye’nin neredeyse dört bir yanına yağış düşerken, Çanakkale’yi yağmurlar teğet geçiyor. Her zaman doluluğu ile bilinen ve özelliklede tarımsal sulamada önemli bir yeri olan Bayramiç Barajı’nda kuraklık alarmı verildi., Çanakkale’nin tek içme suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı’nda da her geçen gün risk artarken sonbahardan kış aylarına girdiğimiz bugünlerde de hava mevsim normallerinden çok daha fazla sıcak olurken  Çanakkale’ de önümüzdeki günlerde ise yine güneşli ve mevsim normallerinin üzerinde yağışsız günler olacağı belirtiliyor. Yağışların olmaması kuraklık endişesini ve en önemlisi ise susuzluk teklikesini de beraber getiriyor.

 

Kuraklık nedeniyle mitolojide 'Bin Pınarlı İda' olarak geçen Kaz Dağları'ndan beslenen 96,5 milyon metreküp su kapasitesi bulunan Bayramiç Barajı'nın doluluk oranı, yüzde 15 civarına kadar düştü. Bayramiç Barajı'nı besleyen 4 dere de hem kuraklığın etkisiyle hem de Kaz Dağları'ndaki düşük kar yağışı nedeniyle kurudu.

Baraj, Bayramiç, Ezine ve Çanakkale merkeze bağlı batakovasındaki tarım arazisinin su ihtiyacını karşılamasının yanında aynı zamanda Bayramiç ilçesinin içme suyu ihtiyacını da karşılıyor.

ATİKHİSAR BARAJI KRİTİK NOKTADA

Bayramiç barajı gibi Çanakkale’nin içme ve sulama suyunu karşılayan Atikhisar barajında da kuraklık riski devam ediyor. Bir süre önce barajdaki doluluk oranının azalması nedeniyle yasaklar getiren Çanakkale Belediyesi, kuraklığın devam etmesi nedeniyle yasakların süresini uzattı. Atikhisar barajında şuanda doluluk oranı yüzde 30 civarında. İçme suyu konusunda şuanda bir risk bulunmasa da ileride kuraklığın devam etmesi durumundan sorunun çok daha büyüyeceği belirtiliyor.

Atakan Alkış

FOTO: BHA