Perinçek, Ayvacık İlçesi'nde 15 Ocak'ta meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremi hatırlattı. Bu sabah aynı bölgede hissedilen 5.5 büyüklüğündeki depremle, 4.7 büyüklüğündeki önceki depremin 2 farklı fay hattında yaşandığını belirtti. Bugünkü sarsıntının da bir ana deprem olduğunu ifade eden Prof.Dr. Perinçek, "Bu deprem geçen haftalarda Ayvacık-Gülpınar depreminin tetiklediği ve ondan bağımsız bir deprem olduğunu düşünüyorum.
Önümüzdeki saat ve günlerde aynı alanda artçı depremler olması beklenmelidir. Artçı depremlerin en büyüğü 4 civarında olabilir. 5.5 büyüklüğündeki deprem olurken kuzeydoğuda Bandırma-Çan-Yenice-Bayramiç-Ezine-Edremit dolayında sessizlik devam ediyor. Geçen haftalarda olan Gülpınar depremi bölgedeki diğer fayların doğrultularından farklı bir doğrultuda gelişiyor. Bölgedeki faylar kuzeydoğu-güneybatı doğrultulu ana faylar. Gülpınar depremini yaratan fay, yeni gelişen bir fay ve doğrultusu kuzeybatı-güneydoğu. Ana fay sistemine dar açıyla yaklaşan bu tip tali fayların 6 büyüklük üstüne çıkabileceğini sanmıyorum" diye konuştu.
ARTÇILAR 90'I BULDU
Gülpınarda artçı deprem sayısı 90 sayısını bulduğunu belirten Perinçek, "Artçıların bu sayıya ulaşması beni endişelendirmiyor. Fakat artçıların Ezine Ayvacık hattında 4 depremin aynı hizada (doğrultuda) dizilmesi dikkati çekiyor. Kanımca bu alanda saklı-gömülü fay tetiklendi. Diliyorum bu saklı fayın etkinliği artmaz. Umarım Gülpinar artçı depremleri daha doğudaki fayları tetiklemez. Yerel yönetimlerin tedbirli olmasını öneriyorum." dedi.
YEREL YÖNETİMLERE GÖREV DÜŞÜYOR
Çanakkale'de iki fay zonu bulunduğunu hatırlatan Perinçek, asıl işin yerel yönetimlere düştüğünü belirterek şunları söyledi: "Değerli hemşehrilerim, bu gün olan ve maalesef bazı köylerimizde hasara neden olan deprem bize bir yeni uyarı oldu. Çanakkale kentimiz iki ana fay zonu ortasında yer alıyor. Depremlerden uzak durmamız mümkün değil. Bu nedenle yerel yönetime ve bizzat halkımıza görevler düşüyor. Tabii ki her şeyi devlet ve yerel yönetimden beklemek dışında bizimde yapacağımız çok şey var.
Burada verdiğim "havadan alınmış" Google görüntüsü üzerinde kırmızı çizgilerle heyelan taç kırıklarını gösterdim. Sarı ile işaretli sayılar heyelan kırıklarının boyutlarını gösteriyor.
Peki bu heyelanlar neden oldu. 1875 yılında merkezi Çanakkale'ye çok yakın olan bir deprem yaşanmış. Bu deprem sonrasında Erenköy yakınında Güzelyalı doğusundaki tepelerde yaklaşık 3 kilometrelik bir alanda depremin tetiklediği heyelanlar oluşmuş. Bu heyelanları yerinde gözlemledim, inceledim ve haritasını çizdim. Bu bilgiyi ülkemize kazandırmak için yayın hazırladım. Bu günkü deprem nedeniyle bu yayınım da ki bir şekli sizlerle paylaşmak istedim. "
Muzaffer Cirtel
Kaynak: Haber Merkezi