Çanakkale Boğazı, Ege ve Marmara Denizi ile birlikte büyük bir balık çeşitliliğine sahip olan Çanakkale’de yüksek seyreden balık fiyatları nedeniyle vatandaşlar balıkhaneden uzak durmaya başladı. Zaman zaman balığın bollaşmasıyla birlikte yüzlerinin güldüğünü ifade eden balıkçı esnafı bu Çanakkale halkının balığa ilgisinin sürekliliğinin olmamasından şikayetçi.
Son günlerde balık avlanmasında önemli düşüş yaşanıyor. Balığın az avlanması nedeniyle tezgahlarda balık fiyatlarında da artış oldu. Artışla beraber vatandaşların ilgisi de azaldı. Vatandaşlar, tezgahlardaki fiyatları görünce almaktan vazgeçiyor. Balıkçılar ise umudu bol ava bağladı. Balıkçılardan Hasan Doğuş vatandaşın ilgisinin fiyatlara bağlı olarak değiştiğini ifade ederek:“ Şuan fiyatların yüksek olduğu dönemde bulunuyoruz. Bu yüzden Çanakkaleli vatandaşın balığa ilgisi az. Ama bu değildir ki, Çanakkale halkı balığa hiç ilgi göstermiyor. Fiyatlar uygun oldukça, çeşit de bol olunca satışlarımız yüksek oranda artıyor. Şuan balığın en kıt olduğu zaman. Bu sene palamut ve çinekop çok fazlaydı, bu sebeple hamsi ve istavritte sıkıntı var. Sıkıntı olmasının sebebini şu şekilde açıklayabiliriz; denizlerde bir popülasyon fazla olunca, diğerinin sayısı azalıyor. Büyük balık küçük balığı yediği için küçük balık olarak hamsi denizden az çıkıyor. Tezgahlarda az olan hamsi, fiyatı da pahalı olunca doğal olarak tercih edilmiyor.” dedi.
Cengiz Karagül ise denizden fazla balık çıkmadığı için kıtlık yaşandığını belirterek, fiyatların bu yüzden pahalı olduğunu söyledi. İnsanların her şeyde olduğu gibi, balık konusunda da fiyatlara göre hareket ettiğini ifade eden Karagül konuşmasına şu şekilde devam etti:“ Balık biraz kıt ve pahalı olduğu için vatandaşın ilgisi az. Memleketin durumu ortada, vatandaşın alım gücü olmadığı için işler 1-2 sene öncesine göre düşük. Her sene bu dönemde bir kıtlık yaşıyorduk ve vatandaşın ilgisi az da olsa azalıyordu. Ancak bu sene ilgi daha da düşük. Bu da sıkıntı yaratıyor”
Refik Varol:“ Tezgahlarda ince balık, palamudun haddinden fazla olmasından dolayı az bulunuyor. Palamut bu sene tutmakla da, satmakla da bitmedi. Büyük balıklar, özellikle palamut hamsiyi yediğinden dolayı ince balık diye tabir ettiğimiz gruba giren hamsi denizden az çıkıyor. Şuan için Karadeniz’de de hamsicilik pek yok. Bu sebeple piyasada hamsi kıtlığı var. Fazla hamsi olmamasına rağmen, vatandaş hamsi bekliyor. İstek yoğun olunca da fiyatlar artıyor. Bu dönem fiyatlarda önemli bir düşüş olmaz ancak bahar ayları geldiğinde normal fiyatlara döneceğimizi sanıyorum. Vatandaşın bu sebeplerden dolayı ilgisinin düşük olduğuna inanıyorum” dedi.
Hüseyin Emre Atalay
Kaynak: Haber Merkezi