Kısacık Altın Madeni Projesi, Ayvacık ilçesine bağlı Kısacık Köyü ve çevresinde MTA tarafından çeşitli sondaj çalışmaları daha önce başlatılmıştı. 2000’li yılların başında süreç hızlandı. Kısacık Projesi için önce MTA, daha sonra Park Holding arama yaptı. Daha sonra OreMine adlı bir firma ortaya çıktı. Son olarak da Pumice Madencilik A.Ş. ruhsat aldı ve ÇED süreci başlattı.
2013’de Pumice Madencilik İşletme Ruhsatı aldı. 2015’de şirket Çevre Etki Değerlendirme sürecini başlattı. Bunun üzerine çevre dernekleri dava açtı ve süreç uzadı. Şirket pes etmedi ve 11.07.2023 tarihinde yeniden ÇED süreci başlattı ve geçen Salı günü de halkın katılımı ile toplantı düzenledi.
TEPKİLER YAĞDI
Yılardır verilen mücadele sonrasında süreç uzarken yeni bir toplantı daha yapıldı. Ayvacık İlçesine bağlı Kısacık köyü yakınlarında Altın Madeni Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi açmak için firma çalışma başlatmıştı. Kısacık köyünde ikinci kez halkın katılacağı toplantı düzenlendi. Köy meydanında düzenlenen ÇED toplantısı, çok büyük bir tepki ile karşılaştı. Jandarmanın geniş güvenlik önlemleri aldığı alana, sivil toplum örgütleri, toplantı başlamadan önce pankartları ves loganları ile projeye ilişkin tepkilerini gösterdi. Protestolara Ritm Orman grubunun müziği de eşlik etti. Toplantıya, Güzelköy, Kısacık, Akçin, Süleymanköy, Alakeçili, Misvak, Dağahmetçe, Karagömlek, Tartışık, Büyükhusun ve Küçükhusun, Koşuburnu, Nusratlı köylüleri, Ayvacıklılar, Çanakkaleliler, Bayramiçliler, Edremit Körfezinde yaşayan vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Gelen kalabalık sonrasında Kısacık köy meydanında yoğun güvenlik önlemi alındı.
MUTLUAY DA EYLEMCİLERE DESTEK VERDİ
Yoğun tepkiler altında ÇED şirketi sunum yapmaya başladı. Sunum başlaması ile beraber bir andan tepkiler büyümeye başladı. Tepkiler artınca sunum yarıda kesildi. Eylemcilerle beraber tepki gösteren Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı ve Ege ve Marmara Çevreci Belediyeler Birliği temsilcisi İrfan Mutluay, projenin su toplama havzası içinde yer aldığını belirterek, bunun çevreye zarar vereceğini söyledi ve devamında zenginleştirme projelerinin de geleceğini, binlerce ağacın kesileceğini vurguladı.
ACİLEN ÇED SÜRECİ SONLANDIRILMALI
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Yönetim Kurulu üyesi Seyhan Yüksek, şirketin işletme ruhsatının iki ay sonra biteceğini, bu sürede ÇED sürecinin de tamamlanamayacağını hatırlattı. Buna rağmen rağmen ÇED sürecinin başlatıldığını da vurgulayan Yüksel, ÇED sürecinin hemen sonlandırılması gerektiğini söyledi.
Tüm bu sürece rağmen ÇED sürecinin başlatılmasına anlam veremediklerini belirten Yüksel, “Bakanlığın acilen ÇED sürecini sonlandırması gerekiyor.” dedi.
Ayrıca, projenin orman ekosistemine, tarım alanlarına, su kaynaklarına, Akçin ve Ayvacık Barajları’na yapacağı olumsuz etkileri de sıralandı. Bu proje izin verilmesi durumunda köylülerin geçim kaynaklarının yok edeceği burgulandı.
PATLAMA SESLERİ VE TOZA MARUZ KALIYORUZ
Güzelköy’den toplantının yapılacağı alana gelen Mehmet Ürer, Ünzile Şen, Mehmet Şen, köylerinin projeye çok yakın olduğunu, gece gündüz patlatmaların sesine ve tozuna maruz kalacaklarını, projeyi istemediklerini ifade etti. Süleymanköy’den katılan Mustafa Alper Ülgen ise bölgede çiftçilik yaptığını, Akçin göletinin suyunun kirlenmesi ve azalmasının bölgenin tarımına olumsuz etki yapacağını, bu nedenle projeye karşı olduğunu söyledi. Dağahmetçe’den Özgür Sapmaz projeye bir buçuk kilometre mesafede ekoturizm ruhsatı aldıklarını ve altın madenciliğinin olduğu yerde ekoturizm yapılamayacağını söyledi. Tartışık köyünden Erkut Ertürk projenin yer altı sularını etkileyeceğini ve susuzluğun artacağını söyledi. Büyükhusun köyünden Cem Tüzün de projenin Ayvacık’ın içme suyu kaynağı olan Ayvacık Barajı için ve 15 köyün içme suyunu sağlayan grup suyu için büyük tehdit oluşturduğunu ve projeye karşı olduklarını söyledi.
Mehmet Güler
FOTO: bha